Două ambulanţe din 12 au ajuns în Ţara Făgăraşului din lotul nou al Ministerului Sănătăţii repartizat judeţului Braşov , una la staţia Făgăraş şi alta la staţia Victoria. Maşinile marca Renault sînt de tip B1/B2 şi au fost puse deja în circulaţie. Autospecialele au ajuns la staţiile locale în data de 13 februarie 2019, iar prima cursă s-a înregistrat la SAJ Făgăraş în 15 februarie la un apel al unui localnic din Seliştat, comuna Şoarş. Ambulanţele de tip B1 şi B2 au o dotare specială, iar personalul care le deserveşte a urmat un curs de perfecţionare. ,,Maşinile sînt bine dotate cu aparatură de ultimă generaţie, de aceea a costat o maşină 83.000 euro. De exemplu, avem în dotarea ambulanţelor un defibrilator de ultimă generaţie care poate fi folosit de un asistent sau medic specializat. O echipă formată din 5 medici şi asistenţi medicali a participat la cursuri de specializare la UPU Tg. Mureş pentru noile echipamente. Ei vor ajuta restul personalului de la SAJ Braşov să deprindă tehnica de folosire a acestor dotări” a declarat Zsigmond David Levente, managerul SAJ Braşov. Un alt lot de maşini noi va ajunge la SAJ Braşov în luna martie 2019 care va conţine maşini de tip C2, A1, A2 şi B2, aşa cum susţine managerul SAJ Braşov. Deşi pentru cursele în care sînt folosite noile ambulanţe este necesară prezenţa unui medic şi a unei asistente medicale, în cazul celor de la Făgăraş şi Victoria această prevedere nu poate fi respectată. Şi asta întrucît nu sînt medici disponibili la staţia Făgăraş, iar la Victoria un astfel de post nici nu este prevăzut în organigramă.
Tot fără medici
La Staţia SAJ Făgăraş deşi există linie de gardă aceasta nu este acoperită de medici pe tot parcursul unei luni. În organigrama staţiei Făgăraş este încadrat un singur medic, dar acesta este în concediu medical. Linia de gardă este asigurată de 4 medici, din care 3 medici de familie, Codruţ Comşulea, Mirela Puşdercă, Monica Corşatea, şi un medic militar, Daniel Ianc. Pentru a acoperi necesarul ar trebui să activeze cel puţin încă doi medici. În perioada 16-22 februarie 2019, nu a funcţionat linia de gardă întrucît nu au fost medici. Zilnic pe rutele incluse în raza de acoperire a staţiei Făgăraş circulă 3 echipaje SAJ formate, fiecare, din asistent medical şi şofer. Nici numărul de asistente medicale şi de şoferi nu este suficient pentru a acoperi activitatea zilnică, mai ales în timpul concediilor legale.
Patru maşini la Făgăraş
La staţia Făgăraş sînt 3 ambulanţe B1/B2 şi o maşină tip A, de transport pacienţi. ,,La următorul lot care va fi reparizat la nivel naţional, staţia de la Făgăraş va primi încă o autoutilitară. Astfel vom putea înlocui una dintre maşinile existente care are deja mult prea mulţi km la bord, peste 600.000 km. O maşină parcurge lunar între 8000 şi 10.000 km, iar dacă mai punem în calcul şi starea drumurilor situaţia devine şi mai drastică. În zona Bărcut, Seliştat, Felmer drumurile sînt praf” au spus angajaţii de la staţia SAJ Făgăraş.
Trei autospeciale la Victoria
Parcul de la staţia Victoria este format din 3 autospeciale de tip B1/B2, una nouă, iar celelalte două au peste 10ani de funcţionare. Staţia deserveşte Victoria şi satele Ucea de Sus, Ucea de Jos, Sumerna, Corbi, Feldioara, Viştea de Sus, Viştea de Jos, Olteţ, Drăguş, Rucăr, Sîmbăta de Sus, Lisa, Gura Văii, Sâmbăta de Jos, Voivodeni, Pojorta. Aici lucrează 8 asistenţi medicali şi 8 şoferi care formează 1-2 echipaje pe zi în funcţie de solicitări.
Tipuri de ambulanţe
- Ambulanţa de tip A – pentru transport sanitar neasistat.
• Ambulanţa de tip B1 –pentru asistenţă medicală de urgenţă, cu echipă formată din medic, asistent medical şi ambulanţier.
• Ambulanţa de tip B2 – pentru asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat, cu echipă formată din asistent medical şi ambulanţier.
• Ambulanţa de tip C – pentru asistenţă medicală de urgenţă cu echipă formată din medic, asistent medical şi ambulanţier, destinată intervenţiilor în urgenţe majore de grad 0. (Carla TATU)