- ,,Piloşii” de la Maternitate au rămas fără sporurile grase
- Clanurile şi orgoliile din Spitalul Municipal Făgăraş
Pînă la data de 15 februarie 2019 va fi semnat contractul de manager pentru Persida Ţâmboiu care a fost desemnată cîştigătoare a concursului pentru ocuparea acestei funcţii. Contractul va fi semnat de primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, pentru o perioadă de 4 ani. Aşa cum a declarat edilul şef al municipiului, în contract vor fi impuse anumite prevederi care trebuie să fie respectate şi asumate de manager. Deşi contractul vizează o perioadă de 4 ani, activitatea managerului va fi evaluată anual. Mariana Câju, preşedintele CA de la Spital şi reprezentantul primarului Sucaciu la această unitate, a declarat în conferinţă de presă că vor fi scoase la concurs toate funcţiile de conducere care în prezent sînt ocupate prin decizie a primarului. ,,În cel mult 3 luni, vom organiza concursuri pentru ocuparea funcţiilor de director medical, director economic, şefi de secţii. Pînă acum n-au fost organizate astfel de concursuri, iar funcţiile au fost ocupate prin numire. A venit timpul să privim către pacient, să lucrăm în favoarea pacientului şi nu altfel” a explicat Mariana Câju.
Asistente medicale fără concurs
Este o problemă spinoasă ocuparea posturilor de la Spitalul Municipal Făgăraş. O spune tot Mariana Câju care explică practica de la secţia Maternitate unde nicio asistentă medicală n-a ocupat postul în urma vreunui concurs. ,,În cazul asistentelor medicale, posturile au fost ocupate în baza unor acte adiţionale, nicidecum prin concurs. La Maternitate, de exemplu, nu s-a dat niciun concurs, pe cînd la alte secţii asistentele au intrat în concurs de evaluare. La blocul operator de la etajul 4 al pavilionului central toate asistentele care intră în sala de operaţii au dat concurs pe cînd la Maternitate, nu. Am reglementat şi această problemă în CA şi se va aplica decizia. Trebuie să se ştie că Blocul operator cu cele 6 săli (Chirurgie şi Maternitate) se află în subordinea medicului Mircea Grapă care va semna pontajele lunare. Problemele identificate la Maternitate cu plata preferenţială a sporurilor pentru asistente s-au rezolvat prin aplicarea deciziei CA. Plata acestora se va face în baza pontajului care va fi corect şi realist” a explicat Mariana Câju.
Sporurile pentru ,,piloşii” din Maternitate s-au redus
Gradul de ocupare al Secţei obstretică-ginecologie a Spitalului Municipal Făgăraş nu depăşeşte 20% în fiecare lună, dar bugetul secţiei se duce în mare parte pe plata sporurilor de toate felurile mai susţine Mariana Câju. Situaţia descoperită la Maternitate a şocat opinia publică. Dacă am fi naivi să credem în pontajele completate aici lună de lună de ani de zile, la blocul operator de la Obstretică-inecologie s-ar efectua zilnic operaţii timp de 8 ore. Numai că în realitate aceste înscrisuri s-au reflectat doar în în sporul de 50% la salariu pentru cei înregstraţi la sala de operaţii şi nicidecum în realitate. Doar 5 asistente medicale din cele 12 angajate în secţie beneficiau de acest spor de 50%, iar situaţia a revoltat Consiliul de administraţie care a dat o dspoziţie la 1 decebrie 2018 ca în blocul operator să intre, în funcţie de caz, toate cele 12 asistente medicale nu doar cele cinci, inclusv asistenta şefă. Numai că în luna următoare acestei decizii, lucrurile au continuat în acelaşi fel. De la 1 februarie 2019, pontajul şi condica de prezenţă de la această secţie pare că, aşa cum susţine Câju, coincid, iar lucrurile s-ar fi îndreptat. ,,La nivelul de ocupare al secţiei, 7 medici şi 12 asistente medicale sînt prea mulţi” a mai remarcat Mariana Câju. Maternitatea din Făgăraş funcţionează cu 45 de paturi.
Orgolii şi clanuri
Nu doar Maternitatea este ,,cuiul” spitalului, ci şi Laboratorul care nu este acreditat, dar şi orgoliile personalului care a dus la formarea unor grupuri care dictează în secţii. ,,Am ajuns la concluzia că nu contează studiile, diplomele, competenţele recunoscute ci orgoliile unora. Ar trebui să ne interesele doar pacientul şi nu propriile noastre interese. N-ar trebui să existe aşa ceva între medici, dar totuşi este o practică a unora din spital. Este discordie, dar fără motiv” a spus un medic. ,,Sper să se încheie şi acest capitol. În trecut aceste practici au îndepărtat medicii tineri care voiau să lucreze la spitalul din Făgăraş. Am reuşit să atragem medici noi şi să-i convingem să rămînă” a explicat Mariana Câju. (Lucia BAKI)