Investiţii de peste 2,8 milioane de lei au fost realizate la Spitalul Municipal Făgăraş în ultimii doi ani. Un pas mic, dar sigur pentru unitatea spitalicească făgărăşeană care n-a avut parte în ultimii 25 de ani de investiţii, de dotări sau de programe care să sprijine pacienţii. Finanţarea investiţiilor a fost asigurată din bugetul spitalului şi cel al Municipalităţii, iar recent s-a dat în folosinţă aparatura ultramodernă achiziţionată în anul trecut. Pe model european, conducerea Spitalului şi primarul Făgăraşului au ţinut ca aceste investiţii să fie prezentate făgărăşenilor. Este o noutate ca în spitalul din Făgăraş să existe transparenţă, mai ales că în urmă cu cîţiva ani accesul presei era interzis, iar orice informaţie era transmisă cît şi cînd dorea managerul. Pe de altă parte, făgărăşenii erau obişnuiţi să privească spre Spitalul Municipal Făgăraş cu neîncredere şi să-i aducă doar critici. Şi nu era departe de adevăr mai ales că imobilul şi dotările rămăsese încremenite în timp, undeva la nivelul dării lor în funcţiune, anii 1975. Nici actul medical realizat aici sau prestaţiile personalului nu erau la nivelul aşteptărilor pacientului, iar cazurile grave soldate şi cu decesul unor pacienţi i-a atras sintagma ,,Spitalul morţii”. Lucrurile încep însă să se schimbe, iar pacienţii să declare că sînt mulţumiţi. Mai sînt multe de făcut şi de remediat la Spitalul Municipal Făgăraş, iar dacă programul de investiţii şi proiectele întocmite vor fi duse la bun sfîrşit, unitatea spitalicească va asigura servicii medicale de calitate pacienţilor din Ţara Făgăraşului. Atît cît se poate în sistemul medical din România. Miercuri, 6 februarie 2019, ne-au condus prin secţiile modernizate ale Spitalului Mariana Câju, preşedintele CA, managerul Persida Ţâmboiu, membrii CA, Daniel Ludu şi Bogdan Taflan şi primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu. În secţii ne-au prezentat noile dotări medicii Bogdan Băniceru şi Mircea Grapă de la Blocul operator, Gabriela Lubeniţă Enache de la Interne şi Gabriela Petrescu de la Centrul de hemodializă. Nu sînt însă singurele achiziţii de aparate. Şi alte secţii şi compartimente au beneficiat de dotări.
Trei aparate noi la Centrul de hemodializă
La Centrul de hemodializă de la Spitalul Municipal Făgăraş lucrează medicul Gabriela Petrescu, singurul care deserveşte această secţie. Sînt 25 de pacienţi a căror viaţă depinde de aparate, unii fiind incluşi în program de 3 ori pe săptămînă, alţii mai puţin. Cel mai tînăr pacient are 25 de ani, iar cea mai vîrstnică 85 de ani. Secţia funcţionează într-un corp de clădire reabilitat, dotările însemnînd în prezent 14 aparate de dializă. Activitatea secţiei se derulează în baza programului naţional finanţat de Ministerul Sănătăţii încă din 2017, ceea ce înseamnă că pentru pacienţi tratamentul este gratuit. Pentru fiecare şedinţă a unui pacient se achită în contul spitalului de la bugetul ministerului 472 lei. ,,Intenţionăm să extindem activitatea secţiei pentru încă 30 de pacienţi. Aşa venim în sprijinul localnicilor care au nevoie de dializă şi care în prezent fac tratamentul la Braşov” a spus Mariana Câju, preşedinta CA de la Spital. Extinderea centrului nu este o investiţie uşor de realizat mai ales că imobilul vizat nu a fost folosit de mulţi ani, iar reabilitarea lui presupune cheltuieli substanţiale pe care le va suporta Municipalitatea care deţine în proprietate această clădire. În anul trecut, secţia a fost dotată cu trei aparate noi. Din cele 14 aparate aflate acum în dotarea Centrului două se utilizează pentru bolnavii infectaţi cu virus C, unul pentru Urgenţe, iar celelalte pentru tratamentul continuu. Pentru transportul pacienţilor la tratament au fost achiziţionate două maşini, costul lor ridicîndu-se la 165.000 de lei. Achiziţia va aduce economii la bugetul spitalului prin eliminarea contractelor încheiate cu o firmă specializată pe transportul bolnavilor de dializă. Pacienţii care se tratează la Centrul de hemodializă vin din toată Ţara Făgărsşului. În această secţie lucrează un medic, 8 asistente medicale, 3 infirmiere şi un tehnician. Aşa cum susţine Persida Ţâmboiu, managerul spitalului, se organizează concurs în această lună pentru ocuparea celui de-al doilea post de medic. Secţia de dializă a fost înfiinţată la spitalul făgărăşean în anul 2000, dotarea fiind asigurată din donaţiile oferite de o familie din Germania.
Ecograf ultramodern la Interne
Medicii de la secţia Interne a Spitalului Municipal Făgăraş foloseau, pînă luna trecută, un ecograf din anul 1983. Aşa cum explică medicul Gabriela Lubeniţă Enache, şeful de secţie, aparatul le-a fost foarte util, dar utilizat în timp îndelungat nu mai era competitiv. ,,Ecograful cu două sonde marca Philips este performant, de generaţie nouă. Medicii din secţie au competenţe pentru folosirea ecografului, iar reprezentanţii firmei au fost la noi pentru instalare şi pentru instructajul medicilor” a spus dr. Gabriela Lubeniţă. Noul aparat a costat 195.000 de lei, fondurile fiind asigurate de Primăria Făgăraş. Secţia Medicină Internă are 35 de paturi pentru Interne şi alte 5 paturi pentru Diabet. La această secţie sînt încadraţi 6 medici internişti şi unul diabertolog, 12 asistente medicale şi 8 infirmiere.
Flux laminar la Blocul operator
Cea mai mare investiţie a fost realizată la Blocul operator. Puţine sînt spitalele din ţară care au sălile de operaţii dotate cu flux laminar, explică medicul ortoped Bogdan Băniceru. Una dintre cele 4 săli de operaţie de la etajul 4 al spitalului a fost dotată cu aparatură de specialitate care are rolul de a purifica aerul din incintă. Este o instalaţie specială care contribuie substanţial la reuşita unei intervenţii chirurgicale fiind montată în sala de operaţie (aparate) şi pe clădirea spitalului (tuburile de evacuare a aerului) . Sala cu flux laminar este folosită la ortopedie, acolo unde media intervenţiilor chirurgicale este 2/zi. Medicul primar Bogdan Băniceru laudă investiţia, dar şi deschiderea conducerii spitalului şi a Primăriei Făgăraş care au considerat o investiţie prioritară fluxul laminar. Fluxul laminar a costat 1.000.000 lei, bani alocaţi din bugetul spitalului. O altă dotare modernă este artroscopul, un aparat menit să fie folosit în cazul leziunilor ortopedice fără incizie. ,,Ne uşurează mult munca, dar vine, în primul rînd, în sprijinul pacienţilor. Efectuam artroscopii şi înainte, dar cu un aparat primit ca donaţie din Germania, dar erau limitate intervenţiile. Noul aparat are echipamente electronice care permit curăţarea genunchiului fără incizie, bineînţeles cu un RMN înainte” a explicat dr. Bogdan Băniceru. Artroscopul a costat 400.000 lei. Secţia ortopedie funcţionează la etajul 2 al spitalului şi are aprobate 8 paturi. Secţia derulează programul naţional de endoprotezare din 2017, care ajută pacienţii, dar asigură şi fonduri atît pentru secţie cît şi pentru personal. Aşa cum explică Mariana Câju, la această secţie s-a cerut aprobarea de la Ministerul Sănătăţii pentru creşterea numărului de paturi la 15 din cauza numărului mare de pacienţi. ,,Cu dotarea actuală şi cu un număr mai mare de paturi pe secţie, vom putea rezolva mai multe cazuri la Făgăraş. Avem în proiect şi extinderea activităţii secţiei ortopedie şi pentru pediatrie” a explicat Mariana Câju. Sala de operaţie de la ortopedie face parte din Blocul operator al spitalului condus de medicul primar chirurg Mircea Grapă care are în total 6 săli de operaţie, 4 în pavilionul central, la etajul 4, şi două la Maternitate. Sălile de la etajul 4 al unităţii spitaliceşti, 3 aseptice şi una septică, au fost reabilitate, iar dotarea completată cu aparatură nouă. Aci se pot efectua intervenţii chirurgicale în regim clasic şi laparoscopic. (Lucia BAKI)