Laura Codruţa Kovesi este favorită pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al Parchetului European. Fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a clasat pe primul loc la selecţia organizată de comisia de specialişti, potrivit unei informări transmise către preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani şi către Tudorel Toader, în calitatea sa de ministru al Justiţiei din ţara care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.  ,,În conformitate cu Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului UE 2017/1939 privind implementarea planului de intensificare a cooperării în cazul Biroului Parchetului Public European, grupul de selecţie a lucrat intens în ultimele săptămâni. Grupul de selecţie transmite Parlamentului European şi Consiliului UE lista scurtă, în conformitate cu Articolul 14(3) al Regulamentului (UE) 2017/1939 şi al regulilor VI(1) şi VII(1) ale grupului de selecţie, cu următoare ordine a preferinţelor:

  1. Laura Codruţa Kovesi (România)
  2. Jean-Francois Bohnert (Franţa)
  3. Andres Ritter (Germania).

Grupul de selecţie a luat decizia în cursul sesiunii din 1 februarie 2019, pe baza unui vot, conform regulamentului grupului de selecţie.

Kovesi este apreciaţă în UE, dar criticată în România

În timp ce în ţară adversarii săi (printre care lideri ai PSD) o critică, în afara României fosta şefă DNA pare să fie foarte apreciată.  Data limită pentru depunerea candidaturilor a fost 14 decembrie 2018. Din 30 de persoane au rămas 5, au declarat pentru Europa Liberă surse de la Bruxelles. Din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi care ar fi fost respinse. Procedura de selecţie a procurorului şef european nu depinde de ţara din care e candidatul şi se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foşti membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, foşti membri naţionali ai Eurojust, membri ai instanţelor naţionale supreme, procurori de nivel înalt şi avocaţi) desemnaţi în septembrie 2018.

 

Cu ce se ocupă procurorul şef european

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO. Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020. Ministerul Justiţiei urmează să desemneze trei candidaţi, în numele României, pentru a fi numiţi de către Consiliul UE în funcţia de procuror european, în subordinea viitorului procuror-şef. Selecţia la nivelul ministerului nu a fost încă demarată.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here