- Nicolae Codâia este singurul făgărăşean pentru care fotbalul în rîndul copiilor este o prioritate
- Asociaţia NNN Făgăraş se ocupă de 120 de copii care vor să practice sportul rege
- Investiţie de 200.000 de euro în sală de sport şi terenuri de fotbal pentru copiii de la asociaţia NNN Făgăraş
- Istoria fotbalului făgărăşean
Cînd vorbim de fotbalul din Făgăraş ne ducem involuntar cu gîndul undeva în anii 70-80. Stadionul contruit de Combinatul Chimic aduna, atunci, mii de făgărăşeni care duminică de duminică îşi susţineau echipa ajunsă în eşaloanele superioare. Era o delectare pentru localnicii iubitori ai sportului rege. Parcul 1 Mai se anima, iar la terasele ce funcţionau aici se dezbăteau episoade din meciuri la o bere însoţită de o chiftea din peşte. Au trecut însă anii, iar gloriile fotbalului făgărăşean de atunci sînt astăzi pensionari care şi-ar dori să retrăiască momente similare alături de generaţiile de astăzi. Dar în ultimii 25 de ani nu li s-a mai oferit vreo ocazie în acest senspentru că Municipalitatea n-a fost preocupată în tot acest răstimp de doleanţele făgărăşenilor. Porţile stadionulului sînt mai mereu închise deşi acesta a revenit în proprietatea urbei. Fotbalişti profesionişti nu mai avem, vreo echipă de fotbal care să aspire în eşaloane înalte nu s-a mai creat, iar microbiştii se pierd cu fiecare an ce trece. Din rîndurile pasionaţilor de sport din Făgăraş n-a mai răsărit vreun iubitor de foltbal care să ofere şansa relansării acestuia. Iar dacă s-a găsit, orgoliile şi interesele altora i-au oprit elanul. Nicolae Codâia este un făgărăşean de 43 de ani, familist, care a dezvoltat în municipiu o afacere ce-i permite să ducă o viaţă prosperă. A fost sportiv toată viaţa şi a iubit toate tipurile de sport. Fiul său, Nicolas, deşi are doar 10 ani îi calcă pe urme şi vrea să facă sport. Şi pentru că Făgăraşul nu oferă nicio oportunitate copiilor, Nicolae Codâia a înfiinţat o asociaţie prin care Nicolas, fiul său, să poată practica un sport, iar alături de el şi alţi copii. Asociaţia sportivă NNN se ocupă de fotbal şi de copiii din Ţara Făgăraşului care iubesc şi vor să practice sportul rege. După cîteva luni de la înfiinţare, asociaţia NNN a lui Nicolae Codâia are deja 120 de copii care sînt elevii a şase antrenori calificaţi. Nicolae Codâia investeşte în copii şi doreşte să facă performanţă în fotbal cu ei. Nu speră la beneficii materiale din această activitate, singura dorinţă însă se referă la promovarea fotbalului făgărăşean care să ajungă cel puţin la performanţele generaţiilor trecute. Dar împlinirea acestui vis înseamnă cheltuieli generoase din propriul buzunar şi încredere în oamenii care s-au raliat asociaţiei NNN. Nicolae Codâia este cunoscut făgărăşenilor prin porecla ,,Nae Ţăranu”, are doi copii, pe Nicolae de 10 ani, şi pe Nadia de 5 ani, cei care au dat şi numele asociaţiei sportive, ,,NNN Făgăraş”.
120 de copii la NNN Făgăraş
Nu mai contează dacă la început a fost asociaţia sportivă Royal şi mai apoi asociaţia NNN. Important este că s-a găsit cineva care să investească în copii, ca ei să practice un sport, să facă mişcare şi astfel să dezvolte deprinderi de cîştigători. Este cu atît mai frumos că generaţiile de copii din Ţara Făgăraşului îndrăgesc fotbalul, iar asociaţia NNN, singura activă în prezent în municipiu, le oferă şansa să-l practice. ,,Asociaţia NNN am înfiinţat-o în noiembrie 2018. Pînă atunci, din 2013 am lucrat pe asociaţia Royal, dar negăsind un punct comun corect şi mai ales respect am renunţat. Am vrut să nu las copiii de izbelişte pentru că ei doreau să facă fotbal. Pot spune că am fost obligat într-un fel, de dragul copiilor, să continui după ce activitatea pe vechea asociaţie s-a închis” a spus Nicolae Codâia. Cînd stai de vorbă cu Nae, din dialog nu poate lipsi sportul şi mai ales evenimentele create pentru grupele de copii care se antrenează la asociaţia sa, NNN Făgăraş. Vorbeşte cu pasiune despre modul în care grupele de copii vin la antrenamente şi despre implicarea lor. La asociaţia sa sînt înscrişi copiii generaţiilor 2006, 2007, 2008, pînă la 2014. Numărul lor a ajuns la 120 în prezent. S-a alăturat lui şi asociaţia ,,Oltul Făgăraş” înfiinţată de George Greavu, un antrenor îndrăgostit de fotbalul în rîndul copiilor. Din acest an, ,,Oltul” a fost inclus în asociaţia NNN, sau ,,a devenit NNN” cum îi place să spună Nae.
Povestea Royal
Era prin 2013 cînd copiii din generaţii diferite, începînd cu 2008, au fost atraşi la antrenamentele de fotbal organizate în ,,renumitul” balon de lîngă stadion. Zilnic erau antrenamente, iar rezultatele muncii lor se regăseau în cupele şi medaliile cîştigate la competiţiile organizate de asociaţie sau la alte concursuri ale Federaţiei de fotbal pentru juniori. Se bucurau alături de micii sportivi părinţii lor care umpleau sala la competiţii. ,,Am început cu Royal în 2013, iar eu am fost sponsor. M-am implicat pentru că şi Nicolas, fiul meu, juca. În ultimii 2 ani am format grupe de 2006-2011. Finanţarea, aşa cum spunea partenerul meu, patronul de la Royal, însemna cam 200.000 de lei anual. Eu îmi aduceam aportul financiar de 100.000 de lei pe an. Probabil că şi el plătea restul sumei, nu ştiu, nu am verificat niciodată şi nici nu eram interesat de acest lucru. Ştiam ce trebuie să fac eu, ce mi-am asumat. Pe de altă parte îmi doream transparenţă, îmi doream ca toţi copiii să fie trataţi la fel, fără nepotisme. Şi eu am copil în echipă, dar nu am ţinut ca să fie promovat numai el. Într-un meci sînt 11/11 jucători şi toţi trebuie trataţi egal. M-a deranjat faptul că nu s-a respectat acest lucru. Anul trecut am încheiat colaborarea cu Royal şi am format NNN unde activitatea continuă cu grupele de copii” a explicat Nicolae Codâia.
Şase antrenori calificaţi
În prezent, la asociaţia NNN activitatea se desfăşoară normal. Antrenamentele sînt organizate în sălile de la CN ,,Doamna Stanca” şi la Colegiul ,,Aurel Vijoli”, iar cele din aer liber pe terenul sintetic din cartierul Combinat. ,,Din acest an, 2019, m-am asociat cu ,,Oltul Făgăraş” al lui George Greavu. El a venit cu toţi copiii, 40 de copii, 2008, 2009. Vrem să facem performanţă. Am făcut o grupă foarte puternică, generaţia 2009, sînt 20 de copii foarte buni, beton. Acum avem cam 120 de copii împărţiţi pe grupe, generaţiile 2006 pînă la 2014. Avem şase antrenori încadraţi cu acte în regulă pe asociaţie, toţi cu carnete de antrenori şi toţi făgărăşeni” a mai spus Nicolae Codâia.
NNN asigură echipamente complete pentru copii
La asociaţia NNN activează antrenorii: Bogdan Dragoş, Băcilă Cosmin, Popa Ionel, Lie Bogdan, George Greavu şi Roşca Dan. Nicolae Codâia asigură un buget de 10.000 lei lunar doar pentru plata antrenorilor, dar cheltuielile sînt mult mai mari. ,,Pe lîngă salariile antrenorilor sînt cheltuielile legate de echipamentele copiilor, de turnee, de materiale, etc. La turnee, eu susţin jumătate din cheltuieli, iar părinţii jumătate. La toţi copiii din grupe asigur echipamentele: treninguri, geci, foiţe, genţi, tricouri de prezentare, etc. Am cumpărat deja echipamente noi pentru 70 de copii, iar acum am comandat pentru încă 50 de copii. Toate sînt noi, înscripţionate la Sibiu. Nu mulţi părinţi îşi permit să dea 200 de lei pentru o geacă, nu? Performanţă înseamnă şi investiţie. Aşa cum îmi place mie sau copilului meu, aşa îşi doresc şi ceilalţi copii. Mergînd pe acest principiu am decis să investesc nu doar în copiii mei ci şi în copiii altora” a explicat Nae Codâia.
Turnee organizate de NNN
Grupele de copii de la NNN sînt afiliate la Federaţia Română de Fotbal şi sînt înscrise în competiţiile organizate de aceasta. Pînă încep însă meciurile din campionatul judeţean, copiii fac antrenamente. Zilnic în sălile închiriate se fac antrenamente, programul fiecărei grupe fiind stabilit de antrenor. ,,Copiii sînt aduşi de părinţi, dar pentru cei care vin de la Victoria sau de pe sate, precum Voivodeni sau Şercaia, trimit maşina care-i aduce la antrenamente. În fiecare săptămînă vin copii noi, iar din primăvară, cînd se mai încălzeşte, s-au anunţat şi mai mulţi copii care vor să vină la antrenamente. Îi primim pe toţi, iar dacă este nevoie mai luăm antrenori” a mai spus Nicolae Codâia. Micii fotbalişti vor participa la Cupa Hagi, la turneele organizate în judeţul Braşov, dar şi la altele organizate de federaţie sau de alte asociaţii din ţară. Primul turneu din 2019 la care şi-au arătat talentele de fotbalişti s-a desfăşurat în zilele de 26 şi 27 ianuarie în sala de sport de la CN ,,Radu Negru”. Cupa ,,Unirii” a fost organizată de NNN şi au participat echipe de juniori consacrate din judeţul Braşov, generaţiile 2006-2009.
Juniorii de la CSM, doar pe hîrtie
Parcă furînd proiectul NNN, CSM Făgăraş vrea secţie de fotbal pentru copii. Şi cu aprobarea CL Făgăraş au fost angajaţi încă doi antrenori, în total fiind asigurate 3 salarii pentru trei antrenori. Deocamdată grupele de copii nu fac antrenamente la CSM Făgăraş. Nici la Royal nu se mai fac antrenamente, aşa cum susţine Alexandru Tronciu. Deşi n-a fost confirmată oficial informaţia, antrenorii care au funcţonat la Royal au fost pasaţi la CSM, aşa cum susţin antrenorii juniorilor.
Echipă de seniori la fotbal
Nicolae Codâia a vrut să relansese fotbalul în Făgăraş la seniori. Proiectul lui a avut succes, o echipă de seniori activînd în campionat cu rezultate bune. ,,Eu m-am ocupat de echipa seniori de la Făgăraş pe banii mei. Am cumpărat tot ce trebuie pentru a-şi desfăşura activitatea. Echipa a fost incadrată la CSM Făgăraş şi am reuşit să cîştigăm cupa, supercupa, a fost un succes. N-a durat prea mult însă pentru că şi-au băgat coada cei din conducerea CSM. Acum nu mai este grupa, s-a destrămat, fotbaliştii plecînd care încotro. S-a dus şi asta! Nu mai are cu cine să joace. L-au pus pe Ţăruş, un bun antrenor, pentru o lună ca să nu plece jucătorii, dar ei şi- au dat seama ce se întîmplă şi au plecat toţi. Păcat!” a explicat Nicolae Codâia care susţine că nu exclude niciodată o colaborare cu CSM dacă ar exista transparenţă, treburile să decurgă normal, să nu fie intervenţii şi interese sau nepotisme.
Ce şanse are fotbalul în Făgăraş?
,,În Făgăraş are şanse bune fotbalul dacă nu ar exista interesele şi orgoliile. Noi am avut tradiţie în fotbal, stadionul era plin. Trebuie să continuăm sau mai bine zis să reluăm de unde a fost lăsat. Copii buni avem, antrenori buni avem, părinţii sînt dornici să-şi lase copiii la fotbal, mai trebuie ca noi să ne implicăm. Privesc din prisma copilului meu care face acum fotbal, aşa cum am făcut şi eu sport. Trebuie să-i motivăm şi să-i atragem pe copii. Odată creat acest sistem, şcoala de fotbal, nu mai poţi renunţa. Te ataşezi de copii, de părinţi, legi prietenii. Copiii au crescut, îmi place şi susţin financiar fotbalul din Făgăraş. La anul am promisiuni de la firme mari că s-ar implica în fotbalul din municipiu alături de mine” spune Nicolae Codâia.
Investiţii de 200.000 euro
Pentru fotbalul juniorilor, Nicolae Codâia continuă să investească. ,,Am cumpărat un teren lîngă fosta şcoală generală din cartierul Combinat unde vreau să ridic un balon şi două terenuri sintetice. Sînt absolut necesare pentru antrenamentele copiilor. Am avize, autotrizaţii legale şi cînd vremea se va încălzi vom deschide şantierul. Este o investiţie de 200.000 de euro, numai balonul a costat 100.000 de euro” a spus Nicoale Codâia. Investitorului nu-i este indiferentă nici urbea în care îşi derulează afacerile şi spune că are încredere că Făgăraşul se va dezvolta în viitor, chiar dacă cu paşi mici. ,,Făgăraşul merge încet spre bine, dar lipsesc foarte multe. Nu mai sînt oameni de încredere, nu mai sînt oameni care vor să muncească. Pot spune că oraşul este mai curat, mai aranjat, dar în doi ani de cînd e actuala conducere nici nu se putea face ce n-au făcut alţii în 20 de ani. Nu ştiu de ce nu vin investitori, dar ştiu că ne ocolesc. Degeaba vrea unul să facă şi 30 sînt contra! Este o meteahnă de care cu greu putem scăpa” a încheiat Nae Codâia.
(Lucia BAKI)
Cupa Unirii, primul turneu de fotbal din 2019
Copiii înscrişi la Asociaţia sportivă NNN Făgăraş au participat la primul turneu de fotbal organizat în 2019, denumit ,,Cupa Unirii Făgăraş”. Competiţia s-a aflat la a doua ediţie şi s-a desfăşurat în zilele de 26 şi 27 ianuarie 2019 în sala de sport a CN ,,Radu Negru”. Cupa Unirii a fost organizată pe grupe de vîrste, în fiecare din cele două zile de concurs fiind formate cîte două grupe.
- Echipele înscrise la grupa de vîrstă 2007, au fost: Oltul Făgăraş, Steagul Roşu Braşov, LPS Voinţa Sibiu, Kids Tâmpa Braşov la grupa A, iar la grupa B: NNN Făgăraş, Corona Braşov, ASF Zărneşti, CSM Codlea.
- Echipele înscrise la grupa de vîrstă 2009 au fost: Oltul Făgăraş, Kids Tâmpa, AS SR Braşov, LSS Voinţa Sibiu la grupa A de concurs, iar la grupa B: NNN Făgăraş, ACS Tâmpa Braşov, Corona Braşov, Steagul Roşu Braşov.
Ediţia a 2-a a acestui turneu a fost organizată de ACS NNN Făgăraş, iar prima ediţie, cea de anul trecut, de ACS Oltul Făgăraş. Cele două asociaţii sportive s-au unit la începutul acestui an, aşa cum susţine Nicolae Codâia, patronul de la NNN Făgăraş. Toţi participanţii la Cupa Unirii Făgăraş au fost recompensaţi cu diplome şi medalii.
- În perioada 3-5 februarie 2019, ACS NNN Făgăraş a participat la turneul internaţional desfăşurat la Braşov.
Istoria fotbalului făgărăşean
Echipa de fotbal s-a numit succesiv Explozivi Făgăraş, Explozivi Nitramonia, Chimia Făgăraş, Nitramonia Făgăraş şi Nitramonia-ENA Făgăraş şi a reprezentat fotbalul făgărăşean. Prima intrare pe teren a echipei a fost în anul 1936 pe un teren simplu, dar susţinută de o galerie formată din angajaţii fabricii chimice. A jucat în campionatul judeţean 10 ani, după care şi-a cîştigat un loc în eşalonul III cu antrenorul Andrei Şepci, fostă glorie a fotbalului românesc. După un an promovează în Divizia B. Mare bucurie era în rîndul făgărăşenilor anului 1947 urmărindu-i pe jucătorii lotului de la Explozivi-Nitramonia: Creţu, Cristescu, Manciu, Szekelly, Dungu, Litman, Hoarşte, Săndulescu, Filip, Meleşteu, Ross, Avram, Păunescu, Telegdy, Suciu, David, Bica, Pentelescu şi G. Filip. Bucuria n-a ţinut prea mult pentru că în ediţiile următoare găsim echipa în eşaloanele inferioare. Echipa revine în Divizia B abia în 1958-1959 cînd antrenori au fost Gheorghe Albu şi Ioan Mărgineanu. Pînă în 1965 rămîne în B, cel mai bun loc fiind obţinut în ediţia 1962-1963, locul 4. Retrogradează încă în C unde rămîne pînă în anul 1971 cînd revine din nou în Divizia B. Merită amintit meciul de baraj cu Arieşul Turda jucat la Bucureşti pe stadionul Dinamo. Multe emoţii au dominat acel meci de baraj, la finalul căruia s-a obţinut scorul 4-0. Promovarea s-a realizat sub conducerea antrenorului Bujor Bălcăcea. Trei ediţii a fost Nitramonia divizionară B şi alte şase similare, despărţite printr-o sincopă în Divizia C. Anul 1981 însă a adus echipei mai puţin noroc, aceasta activînd în C, o singură promovare în B în campionatul 1983-1984 cu antrenorul Ioan Cazan. După 1990, Nitramonia Făgăraş a rămas în campionat, în Divizia C, susţinută financiar fiind de Combinatul Chimic Făgăraş, atît cît a mai funcţionat şi acesta. Cînd antrenor a fost Nistor Văidean, echipa Nitramonia Făgăraş a promovat în B, anii de glorie 1997-1998-1999, după care a retrogradat în C. În anii următori jocul echipei a fost din ce în ce mai slab, iar fără o finanţare constantă s-a desfiinţat după 2004.
De la maidan la stadion cu 7000 locuri
Primul stadion al Nitramoniei a fost construit în 1922, odată cu fabrica de explozivi. Era un maidan simplu din apropierea rîului Berivoi. De prin 1936 cînd s-a format echipa de fotbal au fost montate bănci din lemn şi nişte cabine. După meciuri sportivii se spălau în apa Beriviului. Inundaţiile din 1947 au afectat terenul, dar abia din 1951 conducerea combinatului s-a hotărît să reamenajeze terenul, dar mai aproape de liniile CFR. A fost construită şi o tribună din lemn cu 5 rînduri, acoperită pe jumătate. În 1982 s-a construit actualul stadion, tot de Nitramonia SA după o vizită a lui Ceauşescu în municipiu. Tribuna a fost construită din beton. (sursa Almanah fotbal de Ciprian Skowronski) Pe acest stadion s-au derulat confruntări memorabile dintre care amintim cîteva: Chimia Făgăraş- Steaua Bucureşti (1-2) în Cupa României; Chimia Făgăraş- Poli Timişoara (6-2), Chimia- Olimpia Satu Mare (2-0), Chimia- Corvinul Hunedoara (5-0) , Nitramonia- FC Braşov (2-0), Nitramonia- Autobuzul Bucureşti (5-0), Nitramonia- CS Târgovişte (5-0), Nitramonia- Electroputere Craiova (4-0), Chimia- Naţionala României (2-5)-în 1960, Nitramonia- Avîntul Reghin (12-1).