Că în închisoarea Codlea persoanele încarcerate sînt bătute se ştia de mult. Dar conducerea penitenciarului n-a luat nicio măsură. Şi condiţiile din celule sînt inumane, ploşniţe, mucegai, frig, apă caldă cu porţia, etc. O demonstrează şi cele şapte persoane arestate preventiv şi depuse la penitenciarul Codlea care au ajuns la Spitalul Penitenciar din Rahova după ce au înghițit obiecte din metal.Deținuții au recurs la acest gest în semn de protest față de faptul că, în închisoare, ar fi fost agresați fizic, iar conducerea Penitenciarului Codlea nu ar fi luat niciun fel de măsuri. Deşi cele 7 persoane aflate după gratii ar fi fost bătute pe 19 ianuarie 2019, purtătorul de cuvînt al Penitenciarului Codlea, Liviu Matache, susține că nu se cunoaște motivul din cauza căruia deținuții au înghițit obiecte din metal. ,,7 deținuți au înghițit obiecte metalice și, în urma prezentării la cabinetul medical al închisorii, s-a luat, joi, decizia de a fi transferați la un spital penitenciar în vederea acordării asistenței medicale de specialitate. Ingerarea de obiecte reprezintă abatere disciplinară, sens în care a fost demarată produra disciplinară împotriva celor 7 deținuți, pentru stabilirea motivului din cauza căruia au recurs la acest gest”, a explicat, pentru brasovtv.com, purtătorul de cuvînt al Penitenciarului Codlea, Liviu Matache.
Foame, ploşniţe, frig, sînt condiţiile din penitenciarul Codlea
Un făgărăşean, L.I., este încarcerat la Penitenciarul Codlea unde execută o pedeapsă de 2 ani în regim deschis. În celula în care se află făgărăşeanul stau înghesuite 20 de persoane. Aşa cum explică acesta pentru Monitorul de Făgăraş hrana zilnică este foarte slabă caloric, carnea lipseşte total, iar mîncărurile sînt apă chioară. ,,În cameră este frig. În sala de mese spaţiul este foarte mic şi stăm foarte înghesuiţi la masă. Unii gardieni ne bruschează şi au un vocabular inadecvat, înjură, ţipă, ne tratează ca pe ultimii oameni deşi nu sîntem criminali toţi. Nu avem voie să primim pachete cu alimente de acasă deşi unii sîntem la regim deschis. Putem cumpăra doar cu cardul numai alimente de la magazinul penitenciarului unde preţurile sînt foarte mari. În cameră sînt ploşniţe, un chin pentru noi. Sînt bătăi între deţinuţi” s-a plîns făgărăşeanul. Problemele ridicate de acest deţinut au ajuns şi pe masa Instituţiei Avocatului Poporului la sfîrşitul lunii decebrie 2018. Pînă în prezent nu a fost luată nicio măsură.
A fost ucisă în penitenciar
Lăcrămioara Lazăr era din Făgăraş şi în urma unei sentinţe judecătoreşti a fost condamnată. Pedeapsa trebuia să o execute la penitenciarul din Târgşor. Deşi relata familiei că duce o viaţă foarte grea în închisoare şi este deseori bătută, nu s-a luat nicio măsură. În vara anului 2015 a ajuns după gratii, dar în data de 18 decembrie 2015 s-a înregistrat decesul Lăcrămioarei Lazăr. ,,Era sănătoasă cînd am fost la ea la sfîrşitul toamnei, dar se plîngea că sînt multe bătăi acolo. Clar a fost foarte chinuită. Apoi am fost anunţaţi că a fost mutată la Rahova şi că a decedat. La 18 decembrie 2015 s-a înregistrat decesul. Pe actul de deces era scris comoţie cerebrală. Cînd am ridicat-o de acolo se vedeau urmele loviturilo pe corpul ei, la cap” a declarat familia femeii. În urma ei a rămas un copil. (L.B.)