INGREDIENTE
1 kg spată de porc
10 felii subţiri prosciutto
5 smochine
o mînă de nuci coapte
2 căţei usturoi
o chiflă
1 linguriţă salvie
1 linguriţă rozmarin
ulei de măsline
3 morcovi
1 ţelina
3 cepe
Sare, piper
MOD DE PREPARARE:
- Spală bine bucata de carne şi indepartează eventualele pieliţe. Curăţă şi spală legumele. Taie legumele în bucăţi medi.
- Întinde carnea pe tocator şi „desfă-o“. Secţioneaz-o cu cuţitul pe aproape toată suprafaţa, mai puţin una din margini, încît să îi poţi dubla mărimea şi să o poţi subţia în acelaşi timp.
- Separat, combină smochinele mărunţite cu nucile tocate la cuţit. Adaugă usturoiul tocat fin, salvia şi rozmarinul, chifla ruptă bucăţele mici, precum şi uleiul de măsline, piper şi puţină sare.
- Pe o foaie de copt întinde feliile lungi de prosciutto încît să se suprapună puţin una peste cealaltă. Deasupra feliilor aşază spata de porc, iar pe carne pune umplutura cu smochine.
- Rulează carnea uşor cu ajutorul foii de copt, pînă obţii o ruladă strînsă. Leag-o cu sfoară de bucătărie, inclusiv la capete.
- Unge rulada cu ulei de măsline din belşug, iar în tava în care o dai la cuptor aşază un alt strat de ulei de măsline, urmat de pat de legume şi 200 ml apa.
- Dă rulada de porc cu smochine şi nuci la cuptor pentru 60-70 de minute. Pe parcurs mai poţi adăuga puţină apă la baza tăvii, pentru a preveni uscarea ruladei.