Sînt de părere făgărăşenii care îi acuză pe parlamentari şi guvernanţi care au creat această categorie de pensionari
Pensiile speciale sînt aspru criticate de pensionarii făgărăşeni care consideră că sînt injuste şi o piatră de moară pentru bugetul naţional de pensii. Din acest motiv făgărăşenii acuză parlamentarii şi guvernanţii întrucît ei sunt cei care nu vor să iniţieze o lege care să reglementeze şi să uniformizeze pensiile din România. În Ţara Făgăraşului au funcţionat două combinate chimice, la Făgăraş şi la Victoria, cu secţii speciale avînd un grad ridicat de pericol. Mulţi pensionari, foşti angajaţi ai acestor secţii, au fost încadraţi la gradul I de risc, dar această încadrare , spun ei, nu a fost luată în calcul la stabilirea cuantumului pensiei. Caz în care, pensiile de care beneficiază sînt foarte mici, incomparabile cu pensiile speciale acordate de stat anumitor categorii de pensionari. Sînt diferenţe substanţiale între categoriile de pensii care însă nu ţin cont de vechime şi de condiţiile în care s-a realizat respectiva vechime. Cei mai ,,speciali” pensionari sînt foştii angajaţi din MAI, din Justiţie, Armată, Servicii, pensiile lor fiind de la 6000 lei pînă la peste 40.000 lei. Niciun regim politic instalat la conducerea României după decembrie 1989 nu a rezolvat problema pensiilor din România, iar în prezent problemele sînt în aceeaşi situaţie. Avem pensionari ,,speciali” şi pensionari. Aşa cum susţin făgărăşenii, sînt localnici care au pensii de 400 de lei sau de 1800 de lei după 35 ani de muncă în condiţii de risc la secţiile speciale din combinatul chimic. Dar sînt pensionari cu pensii de 9000 de lei sau chiar mai mult, foşti judecători, spun făgărăşenii. Legea pensiilor a fost modificată de foarte multe ori, ultima fiind înregistrată săptămîna trecută la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Proiectul de lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, pînă în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR). Dacă în prezent punctul de pensie este 1.265 de lei, se vrea ca în 2020 să fie 1.775 de lei în 2020, iar în 2021 să ajungă 1.875 lei. Părerile făgărăşenilor despre pensile plătite în România sînt cuprinse în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”.
-
B.E., 65 ani, pensionar, Făgăraş
,,Mă deranjează pensiile speciale, dar guvernanţii nu fac nimic pentru a le uniformiza. 39 de ani am lucrat în învăţămînt, gradul I, şi am o pensie de 1.980 lei. Cunosc persoane care beneficiază de pensii speciale, un avocat are o pensie de 8.000 lei, iar un colonel de securitate în urmă cu 10 ani avea 9.000 de lei, acum cred că depăşeşte 10.000 lei. Este trist şi nu putem modifica nimic pentru că nu există unitate. Sînt bolnavă şi trebuie să fac o injecţie la trei luni, tratamentul respectiv costă 740 lei. Momentan am renunţat pentru că nu îmi permit. Cunosc un judecător care a ieşit la pensie, şi în această vară a fost plecat în vacanţă în Dubai, Laponia, Elveţia şi în Grecia, iar eu nu îmi permit un tratament care trebuie făcut o dată la trei luni. Parlementarii, guvernanţii ne sfidează pentru că şi ei primesc pensii speciale”
-
Ioana Furdui, 66 ani, pensionară, Făgăraş
,,Pensiile speciale sînt o piatră de moară pentru bugetul statului. În lunile de vară se discuta un proiect de lege prin care se pregătea o altă serie de pensii speciale pentru vameşi. Pensiile trebuie egalizate, pensionarii care au o pensie de 600 de lei se chinuie să trăiască, iar alţii se lăfăie cu 6.000 de lei. Aşa ceva nu se poate, nu este corect. Personal nu mă plîng, am o pensie de aproape 2.000 lei şi mă descurc, dar am o vecină care are 600 de lei şi are grijă de un alt pensionar pentru a supravieţui”
-
Orlandea Florin, 45 ani, pensionar de boală
,,Nu sînt de acord cu pensiile speciale pentru că diferenţa este foarte mare. De la începutul anului beneficiez de o pensie de boală de 400 lei, iar soţia primeşte pensie de handicap de 300 lei, abia ne descurcăm de la o lună la alta. Foarte mulţi bani cheltuim pe medicamente pentru că amîndoi sîntem bolnavi”
-
Dumitru Șulumberţean, 81 ani, pensionar, Făgăraş
,,Pensiile speciale sînt exagerate. Am muncit în fabrică 36 de ani şi am o pensie de 2.100 lei. Nu este corect, judecătorii au pensii de 40.000 lei, parlamentarii şi ei primesc mii de lei. Nu ştiu cît au cotizat la stat pentru a beneficia de pensii aşa de mari. Ar trebui să se adopte o lege pentru reglementarea pensiilor”
-
State Vasilica, 95 ani, pensionară, Făgăraş
,,Eu trebuia să primesc pensie specială pentru că am lucrat în regim special la secţia V din combinat. În 36 de ani de muncă, au fost înregistrate trei explozii, în ultima explozie au murit 11 oameni. La intrare şi la ieşire din secţie ne rugam, lucram cu frică şi ne făceam cruce de zeci de ori. După 36 de ani de vechime şi grad I am o pensie de 1.800 lei”
-
Barbu Gheorghe, 72 ani, pensionar, Făgăraş
,,Nu sînt de acord cu pensiile speciale pentru că diferenţele sînt foarte mari. Am lucrat 30 de ani în combinat şi la Tractorul Braşov şi am o pensie de 2.000 lei”
-
Nistor Ancuţa, 52 ani, Făgăraş
,,Nu sînt de acord cu pensiile speciale, cunosc pensionari care rămîn cu portofelul gol după ce îşi cumpără medicamente şi îşi achită facturile. Pensiile trebuie să fie aproape la fel şi să nu mai existe diferenţe”
-
T.I., de 69 ani, pensionar, Făgăraş
,,Noi care am lucrat în condiţii grele, în gaze şi în mizerie şi încă nu ne-au calculat grupele, iar alţii care au stat la birou primesc pensii speciale. După 28 de ani, cu grupa I, beneficiez de o pensie de 1.800 lei”
-
Boboia Eugen, 75 ani, pensionar, Făgăraş
,,Pensiile speciale sînt de fapt pensii nesimţite care nu se justifică. Am lucrat în combinat şi la IRTA 36 de ani şi am o pensie de mizerie. Am avut colegi de liceu care au fost poliţişti şi au ieşit la pensie pentru că pensia este mai mare decît salariul. Nu trebuie să existe diferenţe aşa mari între pensii. Unii primesc 400 lei, iar alţii primesc 4.000 de lei. În magazine preţurile sînt la fel, nu există preţuri pentru pensii mici şi preţuri pentru pensii mari. Cum trăieşte un pensionar cu 400 de lei pe lună? Din ce îşi achită utilităţile şi medicamentele? Nu este corect ceea ce se întîmplă în ţară. Oamenii care au lucrat în Combinatul Chimic Făgăraş trebuia să beneficieze de pensie specială pentru că au lucrat în secţii speciale şi ieşeau cu flăcări pe ei. Acum am constatat că angajaţii de la birouri beneficiază de pensii mai mari”
-
Gheorghina Gheorghe, 90 ani, pensionar, Făgăraş
,,Nu sînt de acord cu pensiile speciale, nu cred că beneficiarii acestor pensii au muncit mai mult ca noi. După 35 de ani de muncă am o pensie de 600 lei, dar cunosc persoane care au pensii mai mici ca mine. Parlamentarii trebuie să facă o egalitate la pensii. Nu este posibil ca unii pensionari să beneficieze de o pensie de 600 lei, iar alţii de 6.000 lei”
Oare autorul acestui reportaj știe c㠄Δ nu se folosește la mijlocul cuvântului?
Că sa fie puțin mai simplu : „decît” nu este corect
Se scrie „decât”
Nu este „sînt” ci este corect „sânt”
Hai că te prinzi!
Trăiască PRC!
Voi sunteți de vina ,atzi votat mereu cu fsn, psd ,așa va trebuie,,,rabdatzi in continuare,,,să facă painea10 lei și uleiul,15,,,in tzara nu ne întoarcem,,,