L Plăţi de 2,6 milioane de lei, un atac dur la bugetul local
L Primăria Făgăraş obligată de instanţă să înapoieze Consiliului Judeţean Braşov 2 milioane de lei, bani primiţi în 2013 de fosta conducere
L Înţelegerile dintre conducerile liberale de la CJ Braşov şi de la Primăria Făgăraş au tocat bugetul pe interesele de partid
L Recon &Doje va primi 600.000 lei de la bugetul local pentru că a cîştigat procesul deschis în 2015
Peste 2,6 milioane de lei dispar dintr-un condei din bugetul local al Făgăraşului şi întregesc conturile unităţilor care au cîştigat procesele în instanţă în faţa avocaţilor plătiţi de Primăria Făgăraş să-i reprezinte interesele. Sentinţele judecătoreşti rămase definitive reduc posibilităţile financiare ale municipalităţii cu sume de bani care ar fi putut acoperi investiţii importante pentru comunitate. Numai reorganizarea Spitalului Municipal Făgăraş prin mutarea Secţiei de Pediatrie ar fi costat 1,8 milioane de lei şi ar fi putut fi realizată pînă acum. Ca să nu mai vorbim de şoseaua de centură sau de reparaţiile străzii ce străbate Făgăraşul de-a lungul lui, suma acoperind o bună parte din costurile acestor investiţii. Plăţile pe care Primăria Făgăraş trebuie să le facă obligată fiind de punerea în aplicare a unor hotărîri judecătoreşti nu sînt decît sechele ale mandatului trecut cînd bugetul local a fost păstorit prin incompetenţă şi delăsare. La conducerea municipiului şi a judeţului s-au aflat atunci reprezentanţii PNL, Aristotel Căncescu la CJ Braşov şi Sorin Mănduc şi Cătălin Cârje la Primăria Făgăraş.
Procese pierdute pe bandă rulantă
Municipiul Făgăraş va plăti peste două milioane de lei către CJ Braşov în condiţiile în care avocaţii angajaţi şi plătiţi cu bani grei de municipalitate au pierdut procesele în care a fost atras Făgăraşul. Este vorba despre suma de 459.000 de lei primită în 2013 de Municipiul Făgăraş din cotele defalcate şi care i-a fost repartizată ilegal de forul judeţean, aşa cum a constatat instanţa de judecată. Va mai returna şi suma de 730.000 de lei tot Consiliului Judeţean Braşov pentru proiectele legate de copiii cu dizabilităţi, suma atrăgînd şi dobînzi în valoare de 860.000 de lei. O situaţie similară s-a înregistrat şi în cazul societăţii Recon&Doje care a dus oraşul şi pe cetăţeni la disperare timp de 3 ani prin şantierele prost organizate pe raza urbei. Şi în conturile acestei societăţi, Primăria Făgăraş trebuie să vireze suma de 109.305,08 lei şi dobînzile legale în valoare de 490.000 lei, în urma pierderii unui proces deschis de respectiva societate împotriva CL Făgăraş şi a Municipiului Făgăraş. ,,Pe lîngă faptul că la începutul anului ne-au reținut un milion de lei din bugetul local din cotele defalcate, în acest an a trebuit să mai plătim conform unor hotărîri judecătorești bani unor societăți cum ar fi Recon şi Doje plus penalități sau către CJ Brașov, bani care au fost atribuiți ilegal și cheltuiți în aceeași măsură. Instanța de judecată ne obligă să restituim banii cu penalități, sume ce se ridică la peste două milioane de lei. Această sumă trebuie returnată către CJ Brașov, din acest motiv am făcut și facem economii pentru a nu ne afecta activitatea în Municipiul Făgăraș” a spus primarul Gheorghe Sucaciu.
Hotărîri emise la CJ Braşov pentru satisfacerea intereselor politice
După un proces în instanţă deschis în 2015 prin dosarul nr. 3905/62/2015 înregistrat la Tribunalul Braşov şi în care Municipiul Făgăraş a fost chemat în garanţie, apărarea plătită cu bani grei din bugetul local nici măcar nu s-a prezentat la proces pentru a aduce dovezile care să scoată din culpă Făgăraşul. Aşa se face că astăzi, Primăria Făgăraş pierde 459.000 de lei, sumă ce atrage şi penalităţi, în loc să folosească banii pentru proiecte utile comunităţii locale. În fapt este vorba despre sumele de bani repartizate din bugetul CJ Braşov către UAT Râşnov, 1.087.000 lei, şi UAT Codlea, 872.000 lei, prin HCJ nr. 38/11 martie 2013. Numai că ulterior suma totală de 1.779.000 lei a fost redistribuită de CJ Braşov altor UAT-uri din judeţ printr-o nouă hotărîre, HCJ 323 emisă la 20 iunie 2013. Era o obişnuinţă la nivelul CJ Braşov de a se ,,juca” cu banii publici şi a-i direcţiona pe criterii politice şi mai puţin pentru proiecte viabile şi utile comunităilor locale. În baza HCJ Braşov 323, banii au fost redistribuiţi către Municipiului Făgăraş (459.000 lei), oraşului Predeal (100.000 lei), comunei Bod (150.000 lei), comunei Comăna (250.000 lei), comunei Dumbrăviţa (150.000 lei), comunei Feldioara (450.000 lei), comunei Măieruş (50.000 lei), comunei Sâmpetru (100.000 lei), comunei Şercaia (150.000 lei) şi comunei Teliu (100.000 lei). În privinţa Primăriei Făgăraş, nu se cunoaşte la ce s-a folosit suma primită la redistribuire prin HCJ 323.
Lista neagră a UAT-urilor
Cele două primării, Râşnov şi Codlea, n-au lăsat lucrurile în voia sorţii şi au apelat la Tribunalul Braşov pentru a beneficia de prevederile HCJ 38/2013 şi de banii alocaţi din cotele defalcate în faza iniţială. Aşa se face că CJ Braşov a fost chemat la bară împreună cu Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov pentru a justifica deciziile luate. În apărarea sa, CJ Braşov a chemat în garanţie UAT-urile care au beneficiat de DCJ 323, printre care şi Municipiul Făgăraş. Procesul a durat peste 2 ani, iar prin sentinţa civilă nr 514/CA din data de 20 mai 2016, instanţa obligă CJ Braşov să pună în executare HCJ 38, în sensul virării sumei de 1.087.000 lei la bugetul local al oraşului Râşnov şi suma de 872.000 lei la bugetul local al municipiului Codlea, precum şi dobînzile aferente. UAT-urile în cauză sînt, de asemenea, obligate să achite forului judeţean sumele primite în anul 2013 şi dobînzile legale aferente acestora. Din Ţara Făgăraşului se află pe lista neagră, Făgăraşul cu suma 459.000 lei, Comăna cu suma de 250.000 lei, iar Şercaia cu suma de 150.000 de lei.
Alt proces pierdut, alte sume de la buget
Un alt proces în care a fost implicat Municipiul Făgăraş în aceeaşi perioadă se referă la finanţarea unor proiecte ce vizau copiii cu dizabilităţi. În acest caz, Primăria Făgăraş este obligată să plătească forului judeţean suma de 730.000 de lei şi dobînzi în valoare de 860.000 de lei. ,,S-a întocmit un plan de eşalonare la plată a dobînzilor, dar sumele trebuie achitate. Am comandat un audit în cazul plăţilor efectuate pentru cheltuielile privind apărarea municipiului în procesele din ultimii 3 ani” a explicat primarul actual al Făgăraşului. Aşa cum arată documentaţiile depuse la dosarele celor două cauze piedute de Primăria Făgăraş, apărarea nici măcar nu s-ar fi prezentat la procese.
Adrian Veştea, edilul cu dublă ipostază
În cazul dosarului civil ce priveşte oraşul Râşnov se poate lesne observa că la nivelul anului 2013 cînd s-a înregistrat fapta, primar la Râşnov era Adrian Veştea, actualul preşedinte al CJ Braşov. La finalul procesului, în 2016, preşedinte al CJ Braşov era deja fostul primar al Râşnovului. Acelaşi edil aflat în dublă postură, de reprezentant al reclamantei şi apoi de reprezentant al pîrîtei, în acelaşi dosar.
Recon & Doje a bătut Municipalitatea în proces
Pare incredibil, dar este adevărat, Recon & Doje, executantul lucrărilor la reţelele de distribuţie apă şi canal din Făgăraş, a bătut Municipiul Făgăraş în instanţă. Asta în condiţiile în care timp de 3 ani a transformat urbea într-un şantier haotic. Dar firma va încasa de la bugetul local suma de 109.305,08 lei şi dobînzile aferente în valoare de 490.000 lei. Este vorba despre decizia civilă nr. 1448/2017 emisă de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Prin Dosarul nr. 28303/3/2015, firma Recon&Doje a chemat la bară Consiliul Local Făgăraş şi Municipiul Făgăraş pentru desfiinţarea HCL nr. 23/2012 care instituia taxe speciale pentru folosirea domeniului public. Procesul a durat 2 ani, dar firma a primit cîştig de cauză în faţa municipalităţii care a fost obligată să restituie companiei sumele calculate din taxele speciale. Astfel va pleca din bugetul local suma totală de 599.305 lei. (Lucia BAKI)