Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Rețete by Florin Baki

Rețete culinare by Florin Baki



Cipsuri din file de păstrav / Legume aromate cu cimbrişor / Sos de lămîie

Email

 

Ingrediente
 

- Păstrav, o bucată
- Brocoli 200 gr
-Conopidă 200 gr
-Dovlecel o bucată
-Lămîie o bucată
- Cimbrişor verde 4 fire
- Unt 100 gr
- Smîntînă de gătit 200 ml
-Usturoi 2 căţei
-Ulei 100 ml
- Sare
- Piper

Citeşte mai mult...
 

Savarine

Email

 INGREDIENTE
250 g faină
2 ouă
30 ml ulei
150 ml lapte cald
1 lingura zahăr
un praf sare
un pliculeţ drojdie uscată

INGREDIENTE PENTRU SIROP
400 ml apă
150 g zahăr
o fiolă esenţă rom

INGREDIENTE PENTRU DECOR
500 ml frişcă
un borcan gem de căpşuni

Citeşte mai mult...
 

Galuşte cu prune

Email

INGREDIENTE

1 kg cartofi
2 ouă
250 g făină
50 gr unt
300 gr prune
200 g pesmet
2 linguri ulei
150 g zahăr brun
Scorţişoara
esenţă de rom

MOD DE PREPARARE:
Cartofii se pun la fiert în coajă, apoi se lasă la răcit. Se curăţă şi se pisează. Într-o tigaie se rumeneşte pesmetul în ule amestecînd continuu. Dupa ce s-a rumenit suficient, se trage tigaia de pe foc. Se lasă să se răcească şi se adaugă zahărul şi esenţa de rom. Cartofii se amestecă cu unt, ouă şi faină. Se frămantă uşor pînă se obţine un aluat moale care nu se lipeşte de mîini. Prunele se spală şi se taie în două. Se aromează cu zahar şi scorţişoara. Se pune apă la fiert. Cu palmele ude, se formează bile de aluat în care se pune la mijloc o bucată de prună. Se remodelează între palme astfel încît prunele să fie acoperite complet de aluat. Se pun la fiert şi se lasă pînă se ridică la suprafaţă. Se scot găluştile şi se trec prin amestecul de pesmet, apoi se aşază pe platoul de servit.

Citeşte mai mult...
 

Tartă cu prune

Email

 INGREDIENTE
12 prune mari
3 ouă
320 g zahăr
200 g smîntînă
230 g unt
250 g făină
1 linguriţă praf de copt
Coaja şi sucul unei portocale
sucul unei lamîi
esenţă de vanilie
MOD DE PREPARARE:
1. Bate ouale cu zahărul şi esenţa de vanilie pentru 4-5 minute. Cînd compoziţia a devenit pufoasă, adaugă untul moale în mai multe porţii, urmat de smîntînă.
2. Opreşte mixerul şi adaugă făina combinată cu praful de copt, zeama de lămîie, zeama şi coaja de portocală.
3. Taie prunele spălate în jumătăţi şi scoate sîmburii. Toarnă compoziţia într-o tavă de tartă (30 cm) , netezeşte aluatul şi aşează prunele.
4. Dă tarta cu prune la cuptor pentru cca 60 de minute la 160 de grade.
5. Lasă tarta la răcit şi scoate-o din formă.
6. Se serveşte la temperatura camerei alături de îngheţată de vanilie.

 

Supă făgărăşeană din păstrăv

Email

 

10 porţii
Ingredinete
- păstrăv- 2kg
- morcov- 1kg
-ceapă- 3 cepe mari
- mazăre- ½ kg
- şofran- un pliculeţ (0,15g)
- pîine- 6-7 felii
- sare
- unt
- piper 

Citeşte mai mult...
 

Paste de casă

Email

INGREDIENTE

100 g faină
1 ou

MOD DE PREPARARE
 

     Raportul de ouă/făină de care trebuie să ţii cont este 1 ou mare la 100 g de făină, cantităţi suficiente pentru o porţie de paste. În funcţie de cantitatea de paste pe care vrei să o prepari, vei folosi mai multe ouă.
     Pune întreaga cantitate de făină într-un recipient încăpător şi formează o gaură în centru. Sparge ouăle şi pune-le în gaura făcută. Lucrează aluatul, iniţial cu o lingură, apoi cu mîinile timp de 10-15 minute (dacă foloseşti robotul de bucătărie timpul e mai redus).
     Strînge aluatul şi dă-l la frigider pentru 30 de minute, încît glutenul să se activeze. După ce timpul s-a scurs, scoate aluatul şi lucrează-l puţin pe blatul bine înfăinat. Împarte-l în 2 sau 4, în funcţie de cît de mare e cantitatea obţinută.
     Ia pe rînd părţile divizate şi întinde-le cu sucitorul, astfel: întinde fiecare foaie cît mai subţire o dată, apoi împachetează odată aluatul şi întinde-l din nou. Repetă procedeul pentru toate bucăţile de aluat de 5 ori.
     Taie apoi pastele de casă dupa plac şi foloseşte-le imediat sau congelează-le, dacă vrei să le păstrezi pentru mai tîrziu.
     Pastele se fierb în apă cu sare pentru 2-5 minute în funcţie de grosime.

 

Bucatini alla carbonara

Email

INGREDIENTE

400 g bucatini
200 g bacon
4 galbenuşuri
75 g brînză parmezan
sare
piper

MOD DE PREPARARE
 

     Pune apa la fiert într-o cratiţă încăpătoare, cu o linguriţă de sare. Cînd apa începe sa fiarbă, pune şi pastele la fiert conform timpului scris pe ambalaj.
     Pînă să fiarba apa, taie baconul cubuleţe.
     Bate gălbenuşurile cu 40-50 g de brînză parmezan. Frige baconul în tigaie fără ulei, pînă cînd devine crocant şi grăsimea se topeşte.
     Cînd pastele au fiert, scoate-le cu un cleşte şi pune-le direct peste bacon. Amestecă pastele puţin pentru un minut, apoi adaugă 5 linguri din apa în care au fiert pastele.
     Lasă pastele carbonara să se răcească un minut, apoi adaugă amestecul de gălbenuşuri şi brînză, amestecînd energic pentru a evita coagularea gălbenuşurilor.
     Pune pastele la foc pentru înca 30 de secunde, apoi serveşte fiecare porţie de paste carbonara cu puţină brînză parmezan rasă deasupra şi putin piper proaspăt măcinat
     Poftă bună!

 

Dulceaţă de pere

Email

INGREDIENTE
2 kg pere foarte coapte
400 g zahar
sucul unei lămîi
un baton vanilie

MOD DE PREPARARE:
Intr-o cratiţă mare se pun perele pe măsură ce sînt curăţate de coajă şi seminţe şi sînt tăiate cuburi.
Se stropesc şi se amestecă apoi cu sucul de lămîie.
Se adaugă batonul de vanilie tăiat în două pe lung şi se aşează pe foc cu zahărul.
După 30 de minute de fiert, se pune dulceaţa în borcane şi se lasă să se răcească pe capac.

 

Dulceaţă de portocale

Email

INGREDIENTE
1 kg portocale
2 lămîi
500 g zahăr
300 ml apă
2 pliculeţe zahăr vanilat
30 gr ghimbir

MOD DE PREPARARE:
Curăţă portocalele de coajă cît mai subţire, folosind un cuţit, fără a desprinde şi partea albă. Taie mărunt coaja curăţată şi pune apa la fiert.
Cînd apa e fierbinte, dar încă nu fierbe, stinge focul şi pune coaja tocată mărunt şi las-o 10 minute, apoi strecoar-o. Pune zahărul în apă şi dă din nou la foc, amestecînd puţin.
Curăţă portocalele de coaja albă şi taie-le bucăţele, stoarce zeama de la cele 2 lămîi şi toarn-o peste portocale. Curăţă ghimbirul de coajă şi taie-l cubuleţe mici.
Cînd siropul s-a îngroşat, pune coaja înapoi în cratiţă, aşteaptă 5 minute şi adaugă fructele, urmate de zahărul vanilat şi ghimbirul. Periodic, spumează pieliţele albe care se desprind de pe portocale. Fierbe dulceaţa timp de o oră, pune-o în borcane şi închide-le ermetic, apoi întoarce-le şi lasă-le să se răcească.

 

Magiun de prune

Email

INGREDIENTE
3 kg prune bine coapte
o linguriţă esenţă de vanilie
scorţişoară, un baton

MOD DE PREPARARE:
Spală prunele bine, scoate-le sîmburii şi taie-le cît mai mărunt, apoi pune-le într-o cratiţă antiaderentă cît mai încăpătoare şi dă cratiţa la foc mic. Se adaugă şi batonul de scorţişoară. Amestecaţi constant pînă cînd prunele încep să-şi lase propriul suc.
Fierbe prunele pentru 4 ore la foc mic, amestecînd periodic pentru a te asigura că magiunul nu se lipeşte. Cu puţin timp înainte de a opri focul adaugă esenţa de vanilie, apoi închide focul şi lasă-l să se odihnească 20 de minute.
Sterilizează borcanele în cuptorul încins la 150 de grade pentru 10 minute, apoi umple-le şi întoarce-le cu gura în jos pînă cînd se răcesc

 

Cremă de ciocolată

Email

 INGREDIENTE
5 gălbenuşuri
150 g zahăr
3 linguri cacao
200 g unt

MOD DE PREPARARE:
Bate ouăle cu zahărul şi pune bolul la bain marie. Amestecă pînă ce crema se îngroaşă, apoi dă cratiţa de pe foc şi las-o să se răcească.
Adaugă untul şi cacaua, apoi amestecă pînă la omogenizare.
Foloseţte crema de ciocolată pentru prăjituri, torturi sau pentru deserturi rapide, la pahar.

 

Ciocolată de casă

Email

 INGREDIENTE
150 g lapte praf
50 g cacao
500 g zahar
1 pahar de apă
80 g unt
MOD DE PREPARARE:
Amestecă laptele praf cu cacaua. Separat, pune apa cu zahărul într-o cratiţă, la foc mic. Amestecă siropul constant, pînă cînd zahărul se topeşte şi începe să se îngroaşe.
Combină ingredientele uscate cu siropul şi untul moale. Toarnă compoziţia într-o tavă şi dă-o la rece pînă cînd se întăreşte.
Sfat util:
✽ Opţional, poţi adăuga nuci sau alune în compoziţie

 

Salată crudă de brocoli

Email

 Ingrediente
Brocolii proaspăt 1 kg
Ceapa roşie 1 bucată potrivită
Fulgi de migdale 50 gr
Stafide 50 gr
Iaurt gras 150 ml
Zahar 1 lingură
Oţet din mere 1 linguriţă
Sare, piper

Mod de preparare.
Brocolii se spală şi se curăţă de pe coroane şi se taie felii. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie mărunt. Intr-un bol mic amestecăm iaurtul cu zahărul şi cu oţetul. Intr-un bol mare punem brocolii, fulgii de migdale, stafidele şi ceapa. Peste turnăm sosul şi amestecăm bine totul. Se asezonează după gust. Se serveşte rece ca şi garnitura sau ca o salată.
Poftă bună!

 

Cartofi zdrobiţi

Email

 Ingrediente
1 kg cartofi
200 gr caşcaval
1 legarură ceapă verde
Sare, piper

Mod de preparare
Cartofii se spală şi se pun la fiert în coajă. Caşcavalul se răzuieşte pe răzătoarea mare. Ceapa verde se spală, se curăţă şi se taie rondele. După ce cartofii sînt fierţi se curăţă şi, într-un bol, se zdrobesc cu ajutorul unei furculițe. Se amestecă peste ei caşcavalul şi ceapa verde. Se asezonează după gust. Se servesc calzi.
Poftă bună!

 

Salată cu andive și mere

Email

 

 Ingrediente: 4 porţii

- 3 andive
- 2 mere
- 150 gr mozzarella
- Salata verde (cîteva frunze)
- 1 lămîine (sucul)
- Ulei măsline
- 4 felii de pîine
- Sare
- piper

Citeşte mai mult...
 

Salată de creveți cu avocado

Email

 

 Ingrediente: 4 porţii

- 2 cepe verzi
- 50 gr mix salată
- Sucul de la o lămîie
- 150 gr creveţi curăţaţi, semipreparaţi
- 1 lingură oţet balsamic
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare
- Piper negru
- 100 gr smîntînă fermentată (cea mai grasă care o găsiţi)
- 1 legătura mărar
- 4 fructe de avocado (să fie bine coapte)

Citeşte mai mult...
 

Salata Cezar cu crutoane de pîine

Email

 

 Ingrediente: 4 porţii

- 2 salate romana mici
- ¼ salată iceberg
- 50 gr parmezan (bucată)
- 2 felii de pîine integrală
- 1 lingură ulei de măsline

Citeşte mai mult...
 

Smoothie

Email

 Mod de preparare:
Mixează produsele indicate în reţetă într-un blender pînă obţii un piure fluid. Dacă e nevoie, mai adaugă apă.
La reţetele unde nu se specifică altfel, toate ingredientele se pun în blender sau în smoothie maker şi se mixează pînă la mărunţirea completă a ingredientelor. In funcţie de puterea aparatului tău şi de duritatea fructelor sau legumelor pe care le pui, de obicei mărunţirea şi amestecarea durează maxim 1-3 minute.

Smoothie din varză kale, cocos şi ghimbir (antiimbătrînire, sănătatea creierului)
4-6 căni de varză kale (sau varză creaţă)
2 mere verzi
1/2 cană lapte de cocos
rădăcină de ghimbir după gust

Citeşte mai mult...
 

Îngheţată

 Îngheţată de iaurt cu piersici
Ingrediente:
280 g piersici
60 g iaurt
2 linguri miere
1/2 lingură zeamă de lămîie
Mod de preparare:
Combină fructele curăţate de coajă cu iaurtul, mierea şi zeama de lămîie într-un robot de bucătărie. Mixează pînă cînd obţii o cremă omogenă. Transfera îngheţata de iaurt cu piersici într-un recipient etanş şi da-o la frigider pentru minim 3 ore înainte de servire.

Îngheţată de iaurt cu mango şi lime
Ingrediente
280 g mango (tăiat bucăţi)
2 linguri miere
60 g iaurt
1 lingura zeamă de lime
coaja unei lime
Mod de preparare:
Combină bucăţile de mango cu mierea şi celelalte ingrediente în robotul de bucătărie, pînă cînd compoziţia e omogenă. Pune îngheţata de mango cu lime într-un recipient etanş şi da-o la congelator pentru minim 3 ore înainte de servire.

Citeşte mai mult...
 

Bruschete cu: Tartar de roşii cu busuioc / Piure de avocado cu măsline / Mozzarella coaptă

Email

 Ingrediente:
4 bucăţi roşii
20 ml ulei de măsline
2 linguri oţet balsamic
4 frunze busuioc
1 ceapă
3 căţei usturoi

Salsa de avocado cu măsline
1 avocado
100 gr măsline verzi fără sîmburi
4 roşii chery
1 ardei capia
20 ml zeamă lămîie
pătrunjel
coriandru
sare
piper

Citeşte mai mult...
 

File de ton roşu cu alune de pădure / Foi de clătite cu verdeţuri umplute cu tăiţei din legume / Sos de soia cu ghimbir

Email

 Ingrediente

File de ton cu alune
File de ton 100 gr
Ghimbir proaspăt 10 gr
Alune pădure 10 gr
Pezmet 10 gr
Unt 15 gr
Zuchini 150 gr
Sare de mare 5 gr
Piper negru 5 gr
Piper alb 5 gr
Felii de lămîie 40 gr(limeta)
Sos de soia cu ghimbir
ulei măsline 10 ml
ghimbir tocat 10 gr
ceapă roşie 50 gr
sos soia 30 ml

Citeşte mai mult...
 

Piept de curcan glasat / Salată caldă de legume / Cremă de ardei copt

Email

Ingrediente:

Piept de curcan glasat:
piept curcan 1.5 kg
mustar dulce 0.2 kg
miere albine 0.1 kg
lămîie 0,15 kg
praf curry 0.005 kg
unt 85% grasime 0.1 kg
praf ghimbir 0,006 kg
vegeta pui 0,010 kg

Salata calda de legume:
 

morcov 1 kg
zucchini 1 kg
ardei color 1 kg
ulei măsline 0,100 ml
oţet balsamic alb 0,050 ml

Citeşte mai mult...
 

Tartă cu lămîie

Email

 Pentru aluat
250 g făină
1 gălbenuş
125 g unt
sare
1 linguriţă zahăr
50 ml apă
10 g unt pentru uns tava

Pentru cremă
2 lămîi
2 ouă
2 gălbenuşuri
200 ml smîntînă lichidă
200 g zahăr pudră

Citeşte mai mult...
 

Cheesecake cu zmeură

Email

 

 

 Ingrediente pentru blat
150 g faină
100 g unt
2 linguri zahăr
sare
30 ml apă rece
Ingrediente pentru crema de zmeură
600 g zmeură (pentru umplutură şi decor)
3 albuşuri
150 g zahăr
15 ml zeamă de lămîie
500 g cremă de brînză
500 g smîntînă pentru frişcă
10 g gelatină

Citeşte mai mult...
 

BULGĂRAŞI din peşte alb

Email

Salată uşor călduţă de fasole verde
Salsa de legume

Ingrediente
-File de peşte alb 500 gr
-Pesmet 50 gr
-Usturoi verde 3 fire
-Ceapă verde 3 fire
-Mărar 1/2 legătură
-Pătrunjel 1/2 legătură
-Coajă rasă de la o limeta
-Zeamă de la jumătate de limeta
-1 ou
-sare
-piper
Mod de preparare
Peştele se dă prin maşina de tocat carne. Ceapa, usturoiul, pătrunjelul şi mărarul se toacă mărunt. Într-un bol amestecăm toate ingredientele pînă obţinem o compoziţie omogenă. Se asezonează după gust. Din compoziţie formăm BULGĂRAŞI, după preferinţă mici sau mari. Se prăjesc în uleiul încins. Se servesc calde.

Citeşte mai mult...
 

Dovlecei umpluţi cu mozzarella / Sos de iaurt cu mentă

Email

Dovlecei umpluţi cu mozzarella
 

INGREDIENTE
2 dovlecei mari
mozzarella 250-300 gr
faină
2 ouă
pesmet
sare
piper
oregano
boia de ardei iute
MOD DE PREPARARE:
Se spală bine dovleceii şi se taie pe lungime, fîşii subţiri, dar cît mai late. Se taie felii de mozzarella de 0,5 cm grosime. Se aşează 2 felii de dovlecel în cruce, iar la intersecţia celor două felii se pune felia de mozzarella. Se aduc cele 4 capete de dovlecel peste mozzarella alternativ, începînd cu capetele feliei de dedesubt, pentru a avea mai multă susţinere. Odată împachetat dovlecelul umplut, se înfige o scobitoare în el, pentru a evita desfacerea. Se repetă acelaşi procedeu cu toate bucăţile de dovlecel rămase. Se trec dovleceii umpluţi prin făină, apoi prin oul bătut cu sare, piper şi boia de ardei dulce şi în final prin pesmet combinat cu oregano. Se prăjesc dovleceii umpluţi cu mozzarella pentru 1-2 minute, pînă cînd se rumenesc bine.

Citeşte mai mult...
 

Spuma de căpşuni

Email
Sos de căpşuni / Cruble cu migdale
 

 Spumă
 Imgrediente:
 400 g căpşuni
 100 g zahîr
 250 ml frişcă lichidă
 2 albuşuri
 sucul de la o lămîie
 fructe proaspete pentru servit
 Mod de preparare:
 Căpşunile se spală şi taie în două, se mixează cu sucul de lămaîe şi zahărul.
 Separat, într-un bol se bate frişca tare şi apoi se adaugă peste amestecul cu căpşune.
 Albuşurile se bat spumă şi apoi se adaugă peste amestecul cu frişca şi căpşuni.
 Se repartizează spuma în pahare şi se dă la rece pentru două ore. 
Citeşte mai mult...
 

Papanaşi

Email

 

Ingrediente

500 gr branză de vaci proaspătă (foarte bine scursă, să aibă bulgăraşi)
100 gr zahăr
2 ouă
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
1 esenţă vanilie
200 grame făină
smîntînă
dulceaţă
Se obţin 10 bucăţi

Citeşte mai mult...
 

Tartă cu ciuperci

Email

Pentru aluat
Făină 500 gr
Drojdie 15 gr
Ulei 100 ml
Apă minerală 200 ml
Sare
Pentru umplutură
Ciuperci 1 kg
Ceapă 1 buc mare
Bacon 100 gr
Cașcaval 250 gr
Ouă 2 buc
Usturoi 2 catei
Ulei 50 ml
Sare
Piper

Citeşte mai mult...
 

Cocktail cu brînză de vaci şi portocale (4 porţii)

Email

Ingrediente:
 

- brînză proaspătă de vaci 0,500 kg
- zahăr farin (pudră) 0,150 kg
- zahăr vanilat 0,010 kg
- portocale 0,200 kg
- lichior de portocale 0,050 l
- sirop de portocale 0,050 kg
 

Pregătirea Ingredientelor: Portocalele se curăţă de coajă, se desfac felii; o parte din ele se taie cuburi mici, iar altele se lasă clinuri pentru decor. Brînza de vaci se va trece prin sită.
Prepararea: Brînza de vaci se amestecă cu zahărul farin, zahărul vanilat, lichiorul de portocale, siropul de portocale şi cuburile de portocale. Compoziţia se va aşeza în cupe şi se pune la frigider pentru 2 ore.
Servirea: Preparatul se va prezenta în cupe decorat cu clinuri de portocală, pişcoturi, frunze de mentă şi cateva picături de lichior de portocale. Se va servi rece.

 

Masa de Paşte pentru toată familia

Email

      Învierea Domnului este sărbătoarea bucuriei şi a speranţei. Este praznicul care aduce lumina în casele tuturor, iar cu acest prilej toţi cei dragi se întîlnesc în familie. Casele primenite, curate şi frumos ornate îşi aşteaptă invitaţii, iar gospodinele se întrec pe ele făcînd tot felul de preparate specifice sărbătorii. Pentru ele, Masa de Paşte este una specială, iar prezentarea ei presupune multă muncă, migală şi ingeniozitate. ,,Masa de Paşte înseamnă eleganţă, simplitate şi bun gust” ne explică chef Florin Baki care recomandă pentru acest eveniment preparate tradiţionale româneşti. ,,Ouăle roşii, preparatele din miel, pasca şi cozonacul ne reprezintă pe noi, românii. Sînt şi foarte bune, dar este important modul în care sînt preparate şi prezentate. Vedeta unei mese festive de Paşte rămîn însă ouăle roşii” a explicat chef Florin Baki.
 

     Chef Florin Baki vine în ajutorul gospodinelor şi prezintă cele mai gustoase reţete ce pot fi preparate pentru Masa de Paşte.
     Urmînd reţetele lui chef Florin Baki, masa dumneavoastră va fi una îmbelşugată, gustoasă şi apreciată de invitaţi.

Masa de Paşte pentru 10 persoane

Gustare:
- Ouă roşii
- Drob de miel
- Salsa de legume
- Sos rece de muştar
- Baghete cu branză şi usturoi

Citeşte mai mult...
 

Păstrăv copt aromat cu lămîie şi măr

Email

Legume verzi sotate în unt cu cimbrişor de padure / Sos de ardei copt

Pastrav
Ingrediente:
4 bucăţi păstrăv, 1 lămîie, 1 măr, 50 gr unt, 50 gr ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel verde
Mod de preparare: Păstrăvul se eviscereaza şi se spală. Din lămîie se taie 4 felii, iar restul se stoarce. Mărul se taie clinuri. Într-un vas se pun păstrăvi, felilile de măr, feliile de lămîie, sucul de lămîie, pătrunjelul rupt, uleiul de măsline şi se asezonează cu sare şi piper. Se masează bine păstrăvi cu amestecul din vas şţi se pune la frigider minim o oră. Se scoate de la firgider şi se umplu păstrăvii cu feli de lămîie, felii de măr, pătrunjel şi unt. Se pun într-o tavă şi se bagă la cuptor 30 minute la 170 grade C.

Citeşte mai mult...
 

Dovlecel umplut cu orez şi legume, creveţi sotaţi în ulei de măsline, dulceaţă de roşii

Email

Ingrediente:
- dovelcel: 1 dovlecel, orz decorticat 100 g, 1 căţel usturoi, 2 frunze busuioc, 1 ardei roşu, 3 fire ceapă verde, 1 morcov
- creveţi: 200 g creveţi, 30 g ulei măsline, 1 cîţel usturoi, 1 frunză busuioc
- dulceaţă roşii: 2 roşii, 1 căţel usturoi, 1 ardei iute roşu, 2 linguri zahăr, 3 frunze busuioc, 30 ml ulei măsline, 1 linguriţă amidon
 

Mod de preparare:
- dovlecel: Dovlecelul se spală, se taie capetele şi se taie în două pe lungime. Se scobeşte în interior fiecare jumătate şi se condimentează cu sare şi piper şi se unge cu lei de măsline. Se pun într-o tavă şi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 20 min. Orzul se spalăşi se pune la fiert în apă cu sare 30 min. Ardeiul şi ceapa verde se taie cubuleţe. Morcovul se dă pe răzătoarea mica. Într-o tigaie se pune uleiul de măsline, se adaugă legumlele şi orzul şi se sotează 3-4 min. Se condimentează cu sare piper şi frunzele de busuioc. Cu compoziţia din tigaie se umplu dovleceii. Peste dovleceii umpluţi se pune o lingură de dulceaţă de roşii şi se mai dă la cuptor pentru 10 min.
- creveţii: se spală şi se curăţă creveţii. Se încinge într-o tigaie uleiul de măsline care se asezonează cu un căţel de usturoi (care se scoate după ce este prăjit) şi se pun creveţii pentru 3 min. La foc mare. Se adaugă 1 lingură de dulceaţă de roşii, se condimentează cu sare piper şi busuioc şi se mai ţin pe foc 1 min.

Citeşte mai mult...
 

Coaste de porc caramelizate

Email

Cartofi aurii / Sos usturoi

Coaste de porc
Ingrediente: scăriţă de porc 1 kg (coaste de porc), sos soia 30 ml, ulei 50 ml, zahăr brun 30 gr, sare, piper, boia iute. 

Mod de preparare: Într-un bol se amestecă toate ingredientele (sare, piper şi boia iute). Amestecul obţinut se pune peste scăriţa de porc şi se masează bine carnea. Carnea se pune la frigider, la odihnit, 4 ore. Se ia carnea de la frigider şi se pune într-o tavă pentru cuptor. Se coace 3 ore la temperatura de 125 grade C.

Cartofi aurii

Ingrediente: cartofi 1 kg, ulei, sare, piper, boia dulce, rozmarin măcinat
Mod de preparare: cartofii se spală bine şi se pun la fiert în coajă. Cînd s-au fiert se curăţă şi se taie în bucăţi mari. Se pun într-un bol şi se adaugă puţin ulei peste ei (pentru a se lipi condimentele mai bine şi mai uniform), se condimentează cu sare, piper, boia şi rozmarin. Cartofii se prăjesc în baie de ulei pînă devin aurii. 

Citeşte mai mult...
 

Aripioare de pui picante

Email Imprimare PDF

Sos picant / Cartofi aurii

Aripioare de pui picante
Ingrediente:
- Aripioare de pui 1 kg
- Boia iute 15 gr
- Boia dulce 15 gr
- Sare
- Piper
- Zahăr brun 30 gr
- Usturoi 3 căţei
- Ulei 50 ml

Mod de preparare: Într-un bol amestecăm toate ingredientele (boia, sare, piper, zahăr, usturoiul zdrobit, uleiul). Amestecul format îl turnăm peste aripioare şi le masăm bine. Punem aripioarele într-o tavă pentru cuptor. Se coace la 190 grade C, 20 minute. 

Ultima actualizare ( Marţi, 16 Mai 2017 07:12 ) Citeşte mai mult...
 

Scriitorul Irvine Welsh vine în România

În ediţia tipărită

Monitorul de Făgăraş este singurul ziar fără influenţă politică

 

      În Ţara Făgăraşului mai mult decît în orice zonă a ţării, mass-media abundă. S-au scos ziare pe bandă rulantă, iar tv-urile sau radiourile se închid şi se deschid, îşi schimbă finanţatorul, unul după altul. Dacă lucrurile ar merge în linii normale, făgărăşenii ar trebui să fie cei mai bine informaţi români. Dar nu este aşa pentru că informaţiile care le sînt ,,servite” de această breaslă sînt greu credibile. Dacă am face o istorie a presei locale, lesne am constata că puţini ziarişti fac cinste acestei bresle. Şi asta pentru că majoritatea dintre ei s-au vîndut politicului pentru o brumă de bani sau mai grav pentru puţină atenţie din partea celor cu funcţii atunci cînd au fost măguliţi cu titulatura de ,,ziarişti”. Orice ziarist ar trebui să ştie că trăieşte zilnic între cei despre care scrie, doar că nu poate fi ca ei. Dacă am face comparaţie cu presa de la 1910 sau măcar cu cea interbelică, puţini sînt ziariştii de azi care ar putea ajunge la nivelul celor de atunci. Un singur exemplu am da, dr. Ioan Şenchea. Monitorul de Făgăraş, ziar editat după modelul ,,The Sun”, a rămas pînă astăzi, după 19 ani (17 octombrie 1998 ediţia cu numărul ZERO), în inimile cititorilor.(continuarea doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1793 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 728
Număr afişări conţinut : 3874343

FaceBook

Horoscop zilnic



Ziare