Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri locale

Ştiri localeMajorarea tarifelor la taxi, amînată

Email

 

Membrii Comisiei de circulaţie din municipiu au criticat calitatea serviciilor de taximetrie din Făgăraş
 

     Comisia de circulaţie ce funcţionează în cadrul UAT Făgăraş a analizat, săptămîna trecută, solicitarea taximetriştilor de a majora tariful plătit de clienţi. Taximetriştii au cerut aprobarea ca preţul să fie de 3 lei/km în timpul nopţii şi 2,5 lei/km în timpul zilei faţă de 2 lei/km cît este în prezent. Membrii comisiei de specialitate întruniţi miercuri, 11 octombrie a.c., au cerut firmelor de taximetrie să aducă justificări financiare pentru noile tarife. ,,Au cerut majorare de tarif, iar noi cerem calitate şi o justificare a respectivului tarif. Trebuie să ţină cont de o serie de factori: amortismentul maşinii, asigurare, combustibil, număr de km , etc. Toate acestea trebuie luate în calcul şi apoi se obţine tariful pe km” a explicat Andrei Filip de la Compartimentul de specialitate din primărie. Comisia a criticat calitatea serviciilor de taximetrie din municipiu, referrindu-se aici la mizeria din maşini, de manelele care urlă în timpul curselor, ţinuta şi comportamentul unor şoferi. Au mai fost analizate şi tarifele percepute de un taxi pentru anumite distanţe.

Citeşte mai mult...
 

Dricul din şcoală

Email

 

În aceeaşi curte din Ileni sînt biserica, grădiniţa şi şcoala După închiderea şcolii din Ileni în 2005, clădirea veche de 100 de ani este o ruină, tavane prăbuşite iar sălile de curs au fost transformate în depozite pentru bunuri inutile satului Primăria Mândra investeşte într-un centru multifuncţional care să ţină şi loc de şcolă printr-un proiect finanţat pe PNDL II, amplasat în aceeaşi curte Pentru a îndulci imaginea dezolantă de la intrarea în biserică, parohia Ileni a tapetat intrarea în curte cu icoane mari

Citeşte mai mult...
 

Multe cazuri de rujeolă

Email

      Aproape patru sute de noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima lună, jumătate dintre acestea fiind în judeţul Braşov. Numărul îmbolnăvirilor este de 9.626, dar nu s-au mai înregistrat decese. Potrivit statisticilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România este de 9.626, cu 393 mai multe faţă de raportarea lunară precedentă. Jumătate dintre cazurile noi înregistrate sînt în judeţul Braşov. Şi judeţele Cluj, Harghita şi Satu Mare au confirmat un număr mare de cazur, iar în Timiş sînt 1.228, Caraş-Severin – 1.112 şi Arad – 1.014. De la debutul epidemiei în România, 34 de persoane au murit din cauza rujeolei, acestea fiind înregistrate în judeţele Timiş – nouă, Arad – şase, Dolj – şapte, Caraş-Severin – trei şi cîte un caz în Bucureşti şi în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi şi Mureş. Singurul judeţ unde nu s-a înregistrat niciun caz este Tulcea. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care, în funcţie de vîrstă, duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii.

 

Vor lemne de foc

Email

 

Sătenii din comuna Voila s-au dus la sediul primăriei să-şi ceară cotele de lemne Şeful de ocol este aşteptat să dea explicaţii miercuri la ora 11.00, la sediul primăriei în faţa oamenilor şi a conducerii comunei
  

     Mai mulţi săteni din comuna Voila s-au dus joi, 12 octombrie a.c., la ora 10.00 la sediul Primăriei pentru a cere edililor locali să le onoreze cererile depuse pentru lemne de foc din pădurea comunală. Pentru că primarul Gheorghe Osalciuc

Citeşte mai mult...
 

Pretenţii şi capcane

Email

      Comunicarea verbală, adică aceea realizată prin cuvinte purtătoare de sus, cu care construim enunţuri, conformîndu-ne unor norme gramaticale percepute intuitiv şi conştientizate prin şcoală, este specifică doar omului, ajuns pe o treaptă superioară de dezvoltare socială şi spirituală. Prin comunicare oamenii interrelaţionează, îşi proiectează activitatea, o organizează şi o desfăşoară potrivit unor scopuri solidare. Ei ajung şi în postura de a comunica în spaţiul public, unde discursul devine mai pretenţios, atît pentru ţinuta intelectuală a emiţătorului cît şi pentru dorinţa de a stîni ecou în rîndul receptorului. Aşa se întîmplă în prelegeri, în discursul didactic, în mass-media, mijloace prin care informaţia, cultura vizează instruirea, educaţia cetăţeanului. Azi tehnologiile informatice, presa în general, sînt mult mai accesibile, iar reţelele de comunicare impun în aceeaşi măsură corectitudine şi rigoare în utilizarea limbajului. În această vastă reţea sînt inerente şi greşelile, strecurate fie din ignoranţă, fie din neatenţie, de aceea semnalarea lor devine o posibilitate de a corecta şi elimina pe parcurs. Textele tipărite sînt, de regulă, mai îngrijit concepute şi redactate, dar şi aici fuga condeiului sau a tiparului dă la lumină exprimări eronate, de care cititorii ar trebui să fie protejaţi. Aşa se procedează prin errate, liste cu greşeli îndreptate, ori intervenţii analitice, cum îşi propune rubrica de faţă. Iau în discuţie şi acum cîteva neologisme din categoria paronimelor, cuvinte care au formă aproape identică, dar sensuri total diferite. Reflectaţi la diferenţa dintre termenii ,,eforie” şi ,,eufori”. Primul este de origine grecească şi numeşte o instituţie administrativă de utilitate publică şi culturală din trecut, un consiliu sau epitropie ce sprijinea financiar şcolile, spitalele, iniţiativele culturale. Al doilea, euforie, denumeşte o stare de beatitudine, o senzaţie de bună dispoziţie exagerată, de optimism care apar sub influenţa narcoticelor, alcoolului, a unor boli nervoase. Un lider politic acuza într-un discurs pe un competitor că ,,a adus prejudecăţi însemnate banului public”. Voia să spună, de fapt, ,,prejudicii”, adică pagube, risipe. Altul vorbea despre nişte iniţiative ce au stîrnit ,,interes infirm”. Era vorba de un interes ,,infim” (scăzut, slab). ,,Infirm” este numit omul invalid, handicapat. (Prof. Liviu IOANI)
  

 
Pagina 2 din 6

Pastravul de Fagaras

pastrav.jpg

În ediţia tipărită

Chirii modice la ANL

 

     În acest an au primit locuinţe în blocurile ANL patru familii de făgărăşeni. Repartiţia a fost realizată în blocurile A, C, H şi J, în apartamente de 2 camere, iar chiriaşii s-au mutat încă din luna august. Dacă în urmă cu cîţiva ani numărul cererilor depuse în vederea obţinerii unei locuinţe ANL depăşea 1.000, astăzi mai sînt înregistrate doar 70 de solicitări. Tinerii din municipiu nu se mai bat pentru o locuinţă ANL, deşi chiriile sînt sfidător de mici faţă de cele practicate pe piaţa liberă. Dacă în ANL o chirie nu depăşeşte 50 euro/lună, pe piaţa liberă se cer şi 200 euro/lună, în condiţiile unui confort similar (continuarea doar în ediţia tipărită) 

Citește mai departe...
 
Taximetriştii, nemultumiţi de noile sensuri unice

 

     Începînd cu data de 16 octombrie 2017, Primăria Făgăraş aplică noi restricţii de circulaţie pe unele străzi din municipiu. Acestea au fost stabilite în urma unor dezbateri publice, iar Comisia de circulaţie a definitivat forma restricţiilor. Făgărăşenii care au aflat despre aceste noi modificări au păreri împărţite, unii laudă iniţiativa Primăriei Făgăraş, iar alţii nu sînt de acord cu modificările considerîndu-le inadecvate. (continuarea doar în ediţia tipărită) 

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1491 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 734
Număr afişări conţinut : 3867621

FaceBook

Horoscop zilnicZiare