Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri locale

Ştiri localeTabără interednică la Seliştat

Email

 

      “Cum a fost? Cum a fost?” m-au întrebat copiii cu ochii strălucind cînd ne-am revăzut după cele 4 zile ale taberei de cântat pentru familii organizate de comisia de cultură a Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania în satul Seliştat. Greu de răspuns în două vorbe, aşa că s-o luăm cu începutul. Miercuri seara, după un drum întunecat, plin de curbe şi scuturat de gropi, am ajuns într-un sat care, îngropat în zăpadă, părea uitat de lume şi de timp. Nici ţipenie pe stradă, iar la stânga şi la dreapta se înşiruiau casele săseşti cu ziduri groase şi porţi înalte, ca de cetate, dintre care unele îşi pierduseră tencuiala, altele ferestrele, iar cîteva chiar acoperişul. Cele care păreau încă întregi dormitau în întuneric, cu ferestrele dinspre stradă întunecate, de parcă nimeni nu mai rămăsese în tot satul. Imediat după ce am trecut de magazinul sătesc (la fel de adormit şi el) întunericul a fost spart de lumina caldă ce se revărsa pe toate ferestrele casei parohiale. Era o clădire masivă, cocoţată pe panta unui deal care creştea brusc din stradă. În jurul ei se ghiceau siluetele cîtorva clădiri: biserica evanghelică, cu turnul ei înalt, cu ceas, fosta şcoală, imediat lîngă biserică, şi, jos în stradă, căminul cultural. Am parcat şi am intrat în casa parohială unde, după ce mi-am schimbat, nemţeşte, bocancii cu papucii de casă, m-am îndreptat spre sala de mese. 

Citeşte mai mult...
 

Fost primar care-şi laudă urmaşul în funcţie

Email

 

Vasile Silea apreciază proiectele primarului Marian Băcilă, cel care conduce comunitatea din Ucea de două mandate

     Cînd un fost primar apreciază activitatea urmaşului său în funcţie este un lucru de bun augur pentru edilul în funcţie, dar şi o calitate a celui care îşi recunoaşte limita posibilităţilor cauzate, poate de legislaţie sau de vremuri. Vasile Silea a fost primar al comunei Ucea, urmîndu-i în funcţie Marian Băcilă.

Citeşte mai mult...
 

Accidente

Email

      Un grav accident rutier s-a produs vineri, 8 decembrie a.c., în jurul orelor 17.00, pe DN1, între Mândra şi Făgăraş, la pasalela de la Mândra, intersecţia cu drumul spre Râuşor. Un autoturism care circula pe drumul secundar ce leagă localitatea Rîuşor de DN1 a încercat să intre pe drumul naţional, dar conducătorul auto nu s-a asigurat, caz în care a fost lovit de un autoturism ce circula regulamentar roducînd răsturnarea acestuia. Patru victime au fost transportate la Spitalul Municipal Făgăraş dintre care 3 copii cu vârste de la 4,5 ani la 9 ani, care prezentau traumatisme craniene, iar unul dintre ei şi un traumatism la un picior. Reprezentanţii ISU spun că victimele erau conştiente, Cercetările sînt effectuate de poliţiştii făgărăşeni. La data de 5 decembrie a.c., în jurul orei 17.20, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Făgăraş au constatat producerea unui accident rutier pe str. Negoiu. O femeie de 34 ani care a condus un autoturism pe str. Negoiu, spre str. Gării, nu a acordat prioritate de trecere unei persoane de 39 ani, care s-a angajat în traversarea regulamentară a străzii, pe trecerea pentru pietoni din dreptul imobilului cu nr. 30, pe care a accidentat-o. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a pietonului care a fost transportat la Spitalul Municipal Făgăraș, în vederea acordării de îngrijiri medicale. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

 

,,Făgărăşenii l-au iubit pe Regele Mihai I”

Email

 

      Făgărăşenii urmăresc cu interes informaţiile prezentate despre monarhie şi Regele Mihai I în această perioadă, de la anunţul decesului ultimului rege al României pînă la cele trei zile declarate de doliu naţional încheiate cu funeraliile programate în data de 16 decembrie 2017. Dacă unii invocă regimul comunist pentru a-şi arăta ignoranţa faţă de istoria României condusă de monarhie, alţii spun cu regret că şi-ar fi dorit ca ţara să continue tradiţia şi să fie condusă de o Casă Regală. 

Citeşte mai mult...
 

Minute teatrale revăzute şi îmbogăţite

Email

 (Cornel Teulea: ,,Teatru minut”)

     Cartea dramaturgului făgărăşean, profesorul Cornel Teulea, recent scoasă de sub tipar, se află la a doua ediţie. Faţă de prima apariţie, produsă în 2003, cea actuală nu este o simplă reluare. Autorul a revăzut toate textele de atunci, la unele a renunţat, a trecut printr-un filtru critic stilul, mesajul devenind mai direct şi mai actual. Pe de altă parte, cu un apetit renăscut pentru genul de teatru scurt, în perioada 2015, 2016, 2017 a îmbogăţit cuprinsul volumului cu cîteva creaţii dintre cele mai reuşite şi mai percutante, ceva mai lungi decît ,,scurtismele” pe care ni le propusese prima ediţie. Între timp experienţa scriitoricească şi teatrală a autorului s-a cristalizat şi a primit recunoaşteri oficiale, ilustrate de premiile obţinute din partea Uniunii Scriitorilor din România, de studiile critice asupra operei şi de spectacolele de teatru pe scene sau la radio, pe baza textelor sale. Tematica s-a înnoit, dar autorul a rămas fidel formulei sale de la debut: un teatru înălţat pe o meditaţie asupra a tot ceea ce formează răul existenţial, văzut nu doar în concepte abstracte, ci în diversitatea situaţiilor concrete pe care autorul le creionează cu veridicitate, cu ironie şi umor, în replici spirituale şi spumoase, de calitatea unor sentinţe şi aforisme. Ca urmare situaţiile particulare pe care le imaginează autorul,

Citeşte mai mult...
 
Pagina 2 din 4

Caută in site ...

Adio, Majestate!

 

      România iubeşte monarhia. Ar fi concluzia la care ar ajunge orice persoană care deschide televizorul, ascultă radioul sau citeşte presa scrisă, pentru că mijloacele media abundă de articole despre regele Mihai şi monarhie. Dar dacă ne-am întoarce în urmă cu vreo două decenii, lucrurile n-ar sta chiar aşa. Regele Mihai a fost alungat din ţară de regimul post-decembrist condus de Iliescu şi Roman, aşa cum s-a întîmplat în 1947, pe vremea regimului bolşevic. Urmaşii acelor comunişti, pesediştii actuali, depun flori şi lumînări pentru monarhul României care a trecut la cele sfinte, iar pe bloguri postează mesaje de compasiune arătîndu-şi astfel nesimţirea.
     Fiind într-o vizită în Danemarca, am avut ocazia să trăiesc vizita familiei regale în oraşul în care am poposit vreme de o săptămînă. Au fost multe pregătiri, oficialităţile au fost băgate în priză cu mult timp înaintea vizitei. Localnicii erau preocupaţi să-şi întîlnească Regina, iar în ziua sosirii familiei regale, locul era înţesat de lume. Oraşul nu avea mai mult de vreo 20.000 de locuitori, dar atunci numărul celor prezenţi era şi de cinci ori mai mare. Era puhoi de lume. Eu nu mai văzusem atîta agitaţie şi oameni la un loc de pe vremea cînd Ceauşescu vizita vreo localitate. Pe cînd eram în anul I de facultate, era anunţată participarea preşedintelui ţării la deschiderea anului universitar, la Cluj. Cîtă zarvă, eram forţaţi să ieşim, să-l aclamăm! Pe noi, bobocii, ne-au închis pe stadionul din Cluj ca pe nişte oi, pentru a vedea iubitul conducător cît de ovaţionat este de tineri. Ceva similar era şi în oraşul danez, la vizita Reginei. Deosebirea însă consta în faptul că acei cetăţeni au mers la întîlnirea cu Regina din plăcere, pe cînd noi eram forţaţi. Le zîmbeau feţele, plîngeau oamenii de emoţie.

Citește mai departe...

Vizitatori online

Avem 774 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 738
Număr afişări conţinut : 3961552

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare