Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri locale

Ştiri localeMulte viroze respiratorii

Email

      Virozele respiratorii, răceala şi gripa sînt cele mai frecvente boli din această perioadă atît la copii cît şi la adulţi. De cînd a început anul şcolar numărul vitozelor în rîndul elevilor s-a înmulţit. Doar la cabinetul medicului de familie, Sorin Prică, săptămînal au fost înregistrate peste 30 de cazuri, majoritatea acestora fiind elevi. ,,Valul de viroze a apărut din cauza variaţilor termice. Boala este foarte frecvent întîlnită la copii, dar şi la adulţi. Virozele respiratorii se transmit în colectivitate şi din acest motiv am eliberat scutiri medicale şi tratament pentru a evita contactul cu alte persoane. Pînă în prezent nu am înregistrat niciun caz de pneumonie şi gripă" a spus medicul de familie, Sorin Prică. Vaccinul antigripal încă nu a ajuns în cabinetele medicilor de familie, chiar dacă numărul virozelor a crescut. Anul trecut DSP Braşov a livrat vaccinul antigripal în două tranşe. În prima tranşă s-au repartizat zece doze după care alte 10 doze. Ca în fiecare an, medicii de familie întocmesc o listă cu beneficiarii vaccinului în funcţie de cereri şi de diagnostic. Au prioritate bolnavii cu boli cronice cardiovasculare, diabet şi afecţiuni respiratorii. ,,Unii pacienţi m-au întrebat dacă am primit dozele de veccin antigripal, dar încă nu ştiu cînd se va începe distribuirea" a spus medicul de familie, Sorin Prică.

Consultaţii şi tratamente la Centrul de Permanenţă
 

     Şi la Centru de Permanenţă din Victoria au ajuns pacienţi cu viroze respiratorii. Săptămîna trecută peste 65 de pacienţi au fost înregistraţi aici, majoritatea cu de probleme cardiace, tensiune mare, dar cele mai multe cazuri au fost virozele respiratorii. ,,Pacienţii din Victoria vin la centrul de permanenţă pentru că este singura unitate din oraş unde pot fi consultaţi pacienţi după ora 15.00 pînă dimineaţa la 7.00. Am consultat pacienţi şi din judeţul Sibiu, din Cîrţa, Cîrţişoara şi Arpaş. Pacienţii beneficiază de investigaţii, tratament gratuit chiar dacă este asigurat sau neasigurat. Localnicii au fost şi la Spitalul Municipal Făgăraş şi au aşteptat ore în şir pe holul spitalului pînă au fost consultaţi de medici. Prioritari sînt bolnavii care ajung cu ambulanţa la spital şi apoi sînt consultaţi cei care aşteaptăpe la uşă. În toată ţara au fost multe discuţii pe această temă, iar specialiştii au recunoscut că 60% din pacienţii care merg la UPU pot fi trataţi de medicii de familie în centrele de permanenţă. În cazul în care sînt probleme grave de sănătate noi solicităm Ambulanţa prin 112, iar pacienţii care pleacă din centele de permanenţă au prioritate" a mai spus medicul Sorin Prică. La permanenţă se fac şi tratamente, iar numărul acestora depăşeşte cu mult numărul consultaţiilor.

Consultaţii şi la cabinetul şcolar
 

     70 de elevi de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu" şi de la CT ,,DRAlexandru Bărbat" au bătut la uşa cabinetului şolar acuzînd dureri de cap, gît şi tuse. ,,La sfîrşitul lunii septembrie am înregistrat primele cazuri de viroză. Elevii au fost consultaţii şi le-am administrat tratament de urgenţă. I-am rugat în cel mai scurt timp să se prezinte la medicul de familie pentru reţetă gratuită. Noi nu dăm tratament de lungă durată" a spus medicul şcolar Ioana Lazăr. Programul de la cabinetul şcolar este de luni pînă vineri în intervalul orar 7.00 - 15.00, iar asistent medical este Lucia Tureac.

 

Bani de la APIA

Email

      Fermierii au încasat subvenţii de la APIA pînă în data de 16 octombrie a.c. pentru mai multe scheme de ajutor de stat, aşa cum a informat agenţia. Suma de 148.533.233 lei a reprezentat plăţile pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură în trimestrul II din 2017. Conform APIA, au beneficiat de acest ajutor 16.646 de fermieri care au achiziţionat o cantitate totală de motorină de 104.711.184,273 litri. Şi apicultorii au fost pe lista plăţilor de la APIA. Un număr de 4.544 de apicultori au încasat un total de 32.525.801 lei în cadrul Programului Național Apicol (PNA) 2017. Un număr de 36 de viticultori au primit subvenţii în valoare totală de 10.543.611 lei pentru reconversia viilor. În cazul rentei viagere agricole au fost plătite subvenţii de 17.407.060 lei pentru aproximativ 14.000 de beneficiari.

 

Supraveghere judiciară

Email

      În perioada 6 - 13 octombrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 193 de persoane. Astfel, poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 55de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu și faţă de 138 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar. Tot în această perioadă, la nivel naţional, au fost înregistrate 23 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri. Astfel, măsura controlului judiciar a fost înlocuită, în 7 cazuri, cu măsura arestului preventiv, în 5 cazuri a fost înlocuită cu măsura condamnării cu executare, iar în 8 situații cu măsura condamnării cu suspendare. În două cazuri de arest la domiciliu, măsura a fost înlocuită cu arestarea preventivă, iar într-un caz cu condamnarea cu executare.

 

Elevii de la sate vor o meserie

Email

Trei clase de profesională la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat" Tot mai puţini elevi optează pentru şcoala prfesională Elevii primesc burse profesionale de 200 de lei lunar dacă nu chiulesc de la cursuri


     În anul şcolar 2017 - 2018 la Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat" funcţionează trei clase de profesională cu profilele alimentaţie publică, bucătar - ospătar clasa a IX-a, sudor - clasa a X-a şi mecanic, utilaje în industrie - clasa a XI-a. La începutul anului şcolar fiecare clasă a fost formată din 20 de elevi, cel puţin aşa a declarat directroul instituţiei. Numai că în nici o lună de la deschiderea anului numărul elevilor de la şcoala profesională a scăzut, unii dintre ei s-au transferat la alte şcoli, iar alţii nu mai vor să frecventeze orele de curs. În prezent mai frecventează cursurile 45 de elevi. Cei mai mulţi elevi care îşi doresc o meserie provin din satele făgărăşene în timp ce elevii din Victoria preferă liceul. ,,Şcoala profesională nu mai este ce a fost odată, elevii şi părinţii nu mai agrează acest sistem de învăţămînt. Majoritatea se înscriu la liceu şi nu promovează examenul de bacalaureat, dar elevii de la şcoala profesională se aleg cu o meserie. Mai mult, la şcoala profesională elevii au bursă de 200 lei pe lună în cazul în care frecventează cursurile. 

Citeşte mai mult...
 

Salariile din Senat

Email

      Secretarul general al Senatului are un salariu lunar brut de 19.055 lei, mai mare decît al preşedintelui Senatului şi chiar decît al preşedintelui României, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul acestei Camere. Mai mult, baza legală indicată pentru salariul secretarului general al Senatului este OUG 14/2015, act normativ care însă nu face nicio referire la salarizarea respectivei funcţii. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Senatului, secretarul general al instituţiei a primit, începînd cu 1 iulie 2017, un salariu de 19.055 lei brut pe lună. În acelaşi timp, preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor au primit 16.675 lei brut pe lună, iar preşedintele României a încasat o indemnizaţie de 17.400 lei brut pe lună. Baza legală indicată pe site-ul Senatului pentru salariul secretarului general este OUG 14/2015, adoptată în urmă cu doi ani de guvernul condus interimar de Gabriel Oprea. În OUG 14/2015 nu se face însă nicio referire la salarizarea secretarului general al Senatului sau al Camerei Deputaţilor, ci doar la nivelul indemnizaţiilor pentru preşedintele României, preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii celor două camere ale Parlamentului, prim-ministru, viceprim-ministru, ministru, ministru delegat, consilieri prezidenţiali, secretarul general al Guvernului, şeful cancelariei primului ministru şi şefii altor instituţii precum Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ şi serviciile secrete.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 5 din 6

Pastravul de Fagaras

pastrav.jpg

În ediţia tipărită

Chirii modice la ANL

 

     În acest an au primit locuinţe în blocurile ANL patru familii de făgărăşeni. Repartiţia a fost realizată în blocurile A, C, H şi J, în apartamente de 2 camere, iar chiriaşii s-au mutat încă din luna august. Dacă în urmă cu cîţiva ani numărul cererilor depuse în vederea obţinerii unei locuinţe ANL depăşea 1.000, astăzi mai sînt înregistrate doar 70 de solicitări. Tinerii din municipiu nu se mai bat pentru o locuinţă ANL, deşi chiriile sînt sfidător de mici faţă de cele practicate pe piaţa liberă. Dacă în ANL o chirie nu depăşeşte 50 euro/lună, pe piaţa liberă se cer şi 200 euro/lună, în condiţiile unui confort similar (continuarea doar în ediţia tipărită) 

Citește mai departe...
 
Taximetriştii, nemultumiţi de noile sensuri unice

 

     Începînd cu data de 16 octombrie 2017, Primăria Făgăraş aplică noi restricţii de circulaţie pe unele străzi din municipiu. Acestea au fost stabilite în urma unor dezbateri publice, iar Comisia de circulaţie a definitivat forma restricţiilor. Făgărăşenii care au aflat despre aceste noi modificări au păreri împărţite, unii laudă iniţiativa Primăriei Făgăraş, iar alţii nu sînt de acord cu modificările considerîndu-le inadecvate. (continuarea doar în ediţia tipărită) 

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1491 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 734
Număr afişări conţinut : 3867620

FaceBook

Horoscop zilnicZiare