Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri locale

Ştiri localeBuna Vestire

Email

 

     Duminică, 25 Martie a.c., prăznuim Buna-Vestire, una dintre cele mai frumoase sărbători creştine cînd este şi dezlegare la peşte. Dumnezeu a ales să-şi trimită Cuvîntul în pîntecele unei fete simple, sărace şi modeste, care făcea parte dintr-un popor asuprit, aflat sub dominaţie străină. ,,S-a născut dar din ea Fiul întrupat al lui Dumnezeu. Nu s-a născut om purtător de Dumnezeu, ci Dumnezeu întrupat. N-a fost uns ca un profet, prin energie, ci prin prezenţa deplină a Celui care unge, încît Cel care unge S-a făcut om, iar Cel care a fost uns S-a făcut Dumnezeu. Aceasta nu prin schimbarea firilor, ci prin unirea după ipostasă (N.R- subzistenţă concretă a individului; Conciliul de la Calcedon (451) a distins clar două naturi în unica ,,hypostasis“, sau persoană (prosopon), a lui Iisus Hristos şi s-a impus expresia două naturi într-o singură persoană…Hypostasis este principiu de individuaţie şi se referă la individul concret, subzistent“- E.G. Farrugia). Acelaşi era atît Cel care unge, cît şi Cel care a fost uns.

Citeşte mai mult...
 

Meniu preferenţial la Azur

Email

     Copiii instituţionalizaţi la Centrul de plasament ,,Azur” sînt reprezentaţi în faţa conducerii de un comitet special înfiinţat şi care este condus de Rareş Nicol. Pe lista cerinţelor acestui comitet se află şi meniul zilnic. Copiii au solicitat îmbunătăţirea şi diversificarea preparatelor în funcţie de preferinţele lor. Asta în condiţiile în care meniul zilnic al centrelor de plasament este stabilit prin Legea 123/2008 care stipulează numărul de calorii, preţul/zi/copil, cantitatea de alimente şi tipul de produse. Conducerea de la Azur aplică în această lună, meniul stabilit de comitetul copiilor.
Meniul copiilor
     Comitetul de copii a prezentat conducerii centrului, la începutul lunii martie a.c., un meniu pentru fiecare categorie de vîrstă. Pentru copiii de la gimnaziu, propunerea pentru micul dejun cuprindea: cereale cu lapte, cacao cu lapte, şuncă, unt, ouă fierte, fineti. Liceeni îşi doresc la micul dejun: cremvuşti, salam, brînză topită şi lapte cu cacao. La masa de prînz, toţi copiii preferă două feluri de mîncare şi desert. Printre preferinţele lor sînt şase tipuri de ciorbe: de burtă, rădăuţeană, perişoare, de varză, de cartofi şi de fasole. Pentru felul II, copiii au prezentat cîteva variante: pilaf cu cîrnaţi, sarmale, cartofi prăjiţi cu şniţel, piure cu caşcaval pane, pizza, fasole frecată şi tocăniţe. Desertul preferat de copiii sînt fructele. La cină au solicitat parizer, orez cu lapte şi griş cu lapte.

Citeşte mai mult...
 

Apel 112

Email

     Două persoane din Victoria au fost găsite moarte în casă, săptămîna trecută. Primul apel care anunţa că o persoană este decedată în locuinţă a fost înregistrat marţi, 13 martie, ora 9.30. ,,M-am dus la vecinul Gheorghe Minac, uşa era descuiată şi am intrat în casă. La început nu l-am observat, dar apoi i-am văzut faţa printre mormanele de haine. Era îmbrăcat cu un palton şi acoperit cu plapume. M-am speriat, l-am strigat, dar n-a dat niciun semn de viaţă. M-am dus la nepotul lui, la două blocuri distanţă, şi l-am chemat. Am sunat la 112 şi am cerut ajutor. Au venit la faţa locului Ambulanţa şi poliţiştii” a spus Florin Dragomir, un prieten al decedatului. Asistenţii de la Ambulanţă au declarat decesul. ,,În locuinţa aceasta era focar de infecţie. Nici nu putea supravieţui în aşa condiţii, mai ales că suferea de multe boli. De ani de zile am cerut să-şi facă ordine şi să arunce lucrurile nefolositoare. Am chemat şi pe angajaţii primăriei şi au dezinfectat şi au aruncat remorci de mizerie. Minac era bolnav pentru că aducea zilnic în locuinţă saci plini cu lucruri de la containere” a spus Viorel Tănase, un vecin al decedatului. Al doilea apel a fost înregistrat de pe strada Libertăţii, la ora 10.00, unde o pensionară a fost găsită decedată în locuinţă.

 

Olimpicii de la CN ,,D-na Stanca”

Email

     Un număr de 15 elevi din clasele VII-XII de la CN ,,D-na Stanca” au participat la olimpiadele, şcolare, faza judeţeană, la limba germană, limba engleză şi de biologie care s-au desfăşurat în data de 1 martie a.c. Trei dintre elevi s-au calificat pentru faza naţională a olimpiadelor. Este vorba despre Katharina Ongyerth din clasa a XII-a B, Paul Sofonea din clasa a IX-a B şi Nicolae Constantin Şteavu de la clasa a IX-a B care vor participa la faza naţională ce se va desfăşura în cursul lunii aprilie. ,,Katharina şi Paul vor participa la olimpiada naţională de limba germană care va avea loc la Sibiu, în perioada 3-6 aprilie. Ei au obţinut, la faza judeţeană, punctaje foarte bune, Katherina 9,55, iar Paul 9,05. Katharina a obţinut şi o bursă în Germania în urma unui concurs. Rezultate bune au mai obţinut tot la limba germană fraţii Daniel (9,55) şi Cristine Klein (9,10). La limba engleză s-a calificat la faza naţională Nicolae Constantin Şteavu, cls IX-a B, care în perioada 1-5 aprilie va avea concursul la Constanţa. El a fost îndrumat d eprofesoara Anca Barbu. La Biologie s-a clasat pe locul III, Iulia Stanciu” a spus profesoara Mihaela Nan.

 

Centenar: Unirea Basarabiei cu România

Email

27 Martie 1918 – 27 Marie 2018

     În documentele slavone de la 1300 se vorbeşte despre ,,Basarabscaia Zemlia” sau ,,Ţara Basarabească”, de la numele domnitorului Basarab I. Într-o convenţie comercială din anul 1408, dintre Alexandru cel Bun şi polonezi, se vorbeşte despre vămuirea mărfurilor provenite din Basarabia. De fapt această denumire se referea doar la sudul Moldovei, la zona litoralului. După anexare, ruşii au extins denumirea la tot teritoriul dintre Prut şi Nistru. Basarabia, străvechi pămînt românesc la marginea căruia stau şi acum de strajă vechile cetăţi ale lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, de pe apa Nistrului. Basarabia, o spunea şi Mihai Eminescu, ,,este pămînt românesc”.
     Odată cu trecerea timpului, nici nu mai ştii cui, celor nominalizaţi deja sau generaţiei de aur a anilor 20-40 (O. Goga, Gh. I. Brăteanu, Simion Mehedinţi, C. Rădulescu Motru, C.C. Giurescu, Emil Cioran, Petre Ţuţea), să-i atribui paternitatea unei balade celebre, pe cît de ,,brutală” pe atît de reală, şi anume că, de aproape 300 de ani, poate de la 1711, cînd Petru cel Mare a atins Prutul, blestemul poziţiei noastre geopolitice a rezultat din faptul că în orice moment al evoluţiei lor, ,,românii s-au aflat prea aproape de Rusia şi prea departe de Dumnezeu!”.
Prin Tratatul de pace semnat la 16/28 mai 1812 în Hanul lui Maniuc din Bucureşti dintre Imperiul Rus şi Imperiul Otoman, teritoriul dintre Prut şi Nistru este cedat Rusiei, fără ca Turcia să aibă acest drept. Ruptă din trupul Moldovei, Basarabia este transformată în gubernie rusească, avea suprafaţa de 45.630 kmp, iar populaţia ei era în proporţie de 86% românească. Cu toate acestea, limba română a fost scoasă din programele de învăţămînt de la toate şcolile şi înlocuită cu limba rusă, pe care o vorbeau doar 6,5% dintre locuitorii săi. În felul acesta a început teribilul proces de deznaţionalizare a românilor basarabeni. 

Citeşte mai mult...
 
Pagina 4 din 4

În ediţia tipărită

,,Digurile ar fi oprit năvala apelor“

 

      Apele au făcut mari pagube în Ţara Făgăraşului săptămîna trecută. Ploile abundente şi topirea zăpezii au dus la o triplare a debitului apei Oltului. Iar lipsa digurilor a dus la revărsarea apei în toate zonele aflate în apropierea albiei Oltului. Cartierul Galaţi, Şona, Crihalma, Comăna, Mîndra, colonia de la şantierul Mîndra, Feldioara au fost localităţile şi zonele unde apa a făcut ravagii. Au rămas izolate două sate, Şona şi Crihalma. În zona Mîndra, şantierul pentru construirea digului a fost abandonat după 1989 şi nici nu sînt şanse ca investiţia să fie finalizată. La Crihalma, podul de peste Olt creează probleme în fiecare an, dar nimeni nu s-a preocupat de construirea unuia nou. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu mai mulţi localnici afectaţi de inundaţiile de săptămîna trecută, dar şi cu autorităţi locale despre situaţia inundaţiilor din Ţara Făgăraşului. Redăm cîteva dintre părerile făgărăşenilor despre năvala apelor. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1329 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 758
Număr afişări conţinut : 4091794

Informatii utileZiare