Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri locale

Ştiri localePogorîrea Sfîntului Duh. Rusaliile

Email

 

     Duminică, 27 mai a.c. prăznuim Pogorîrea Sfîntului Duh sau Rusaliile. Pogorîrea Sfîntului Duh este atestată de Tradiţie, dar şi de Sfînta Scriptură. Faptele Apostolilor, scrise de Sfîntul Evanghelist Luca, relatează acest eveniment: ,,Şi cînd a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet ca de suflare de vînt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfînt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul Sfînt a grăi. Şi erau în Ierusalim locuitori iudei, bărbaţi cucernici, din toate neamurile care sînt sub cer. Şi iscîndu-se vuietul acela, s-a adunat mulţimea şi s-a tulburat, căci fiecare îi auzea pe ei vorbind în limba sa. Şi erau uimiţi toţi şi se minunau zicînd: Iată, nu sînt aceştia care vorbesc toţi galileeni? Şi cum auzim noi fiecare limba noastră, în care ne-am născut? Parţi, mezi şi elamiţi ce locuiesc în Mesopotamia, în Iudeea şi în Capadocia, în Pont şi în Asia, în Frigia şi în Pamfilia, în Egipt şi în părţile Libiei cea de lîngă Cirene, şi romani în treacăt, iudei şi prozeliţi, cretani şi arabi, îi auzim pe ei vorbind în limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu! Şi toţi erau uimiţi şi nu se dumireau, zicînd unul către altul: Ce va să fie aceasta?“.

Citeşte mai mult...
 

Expoziţie la Muzeu

Email

     Vineri, 18 mai a.c., s-a deschis, la Muzeul Ţării Făgăraşului, vernisajul expoziţiei intitulată ,,Ordine de dans din Colecţia de istorie a Muzeului Naţional Brukenthal. ,,Cu prilejul anului centenar am organizat această expoziţie care aduce în faţa publicului vizitator cîteva piese din colecţia de dans a muzeului nostru. Sînt expuse ordine de dans ce datează din secolele XIX-XX. Această colecţie numără 234 de piese şi este structurată pe ordine de dans din gala balurilor organizate de către societăţile de ofiţeri, farmacişti şi industriaşi din Sibiu. Ordinul de bal a apărut la sfîrşitul secolului al XVIII-lea. Numele celor cărora le era acordat acest ordin se găsesc pe evantaie. Era un accesoriu de mici dimensiuni, lucrat pe carton iar în interior era imprimat numele dansului precum mazzurca sau cadrilul şi a fost adaptat în funcţie de epocă. Aşadar, dansurile sînt specifice epocii respective. Coperta principală este fabricată din argint, după care vine coperta propriu-zisă a Ordinului şi foile cu dansurile. Cea mai importantă pentru noi este piesa ordinului Balului organizat de către ,,Reuniunea Femeilor Române“ din Sibiu, datînd din anul 1901.

Citeşte mai mult...
 

Vorbirea românească- o aureolă a unităţii naţionale

Email

     Dintre valorile pe care s-a întemeiat Marea Unire, limba română a fost argumentul care a validat trecutul comun, a ilustrat atunci un prezent solidar şi rămîne să certifice identitatea naţională în viitor. Tezaurul lingvistic românesc nu se regenerează însă de la sine, ci trebuie cultivat cu grija cu care orice neam îşi promovează valorile spirituale reprezentative. Din păcate, în vîltoarea evenimentelor de azi limba română trece printr-un proces alarmant de declin, cauzat, în principal, de ignoranţă şi nepăsare. Ignoranţa provine din educaţia precară şi instrucţia superficială din şcoli, iar indiferenţa derivă din dispreţul faţă de norme, valori şi modele. Ca urmare, în exprimarea orală abundă formele inculte, periferice şi suburbane, se extind vocabulele vulgare, astfel că româna cotidiană, tot mai simplificată şi rudimentară se transformă într-o limbă urîtă şi agresivă. Dramele de azi ale limbii române se agravează şi mai vizibil în aspectul ei scris, în erorile de ortografie: absenţa semnelor de punctuaţie sau folosirea lor eronată, din neştiinţă, precum virgula între subiect şi predicat, scrierea cu ,,-ii”, absenţa cratimei (liniuţă de unire). 

Citeşte mai mult...
 

Simpozion

Email

     Sîmbătă, 12 mai a.c., a avut loc, la Mediaş, sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice dedicată Centenarului Marii Uniri. Secţiunile lucrărilor au fost desfăşurate pe Istorie veche şi medie, Istorie modernă şi contemporană; Ştiinţe Politice, Istoria culturii şi civilizaţiei şi Geografie şi ştiinţele mediului. Din partea Municipiului Făgăraş au participat cercetător dr. Constantin Băjenaru din cadrul Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“ cu tema ,,Institutele româneşti de credit din comitatul Făgăraş (1883-1914) şi Ştefan Botoran, jurnalist la ziarul ,,Monitorul de Făgăraş” cu tema ,,Cronica zilnică a Căminului cultural ,,Tineretul“ din Grid între anii 1942-1948“. Sesiunea a fost organizată de profesor dr. Vasile Mărculeţ din Mediaş. Evenimentul a fost găzduit de către Colegiul Tehnic ,,Mediensis“ din Mediaş.

 

Sfidează sancţiunile instanţelor

Email

     36 de persoane din Victoria figurează în evidenţele Primăriei cu ore de muncă în folosul comunităţii. Şi asta pentru că în perioada 2017 – 2018 au primit sancţiuni pe care nu le-au achitat, iar acestea au fost transformate în ore de muncă în folosul comunităţii. Aşa cum susţin funcţionarii din Primăria Victoria, prestaţia lor oscilează de la 3 ore pînă la sute de ore de muncă în funcţie de decizia instanţei. Cele mai multe sancţiuni au fost încadrate la Legea 61/ 1991, dar şi la legea circulaţiei sau la infracţiunea de furt. Persoanele care trebuie să execute ore de muncă în folosul comunităţii locuiesc pe străzile Salcîmilor, Muncii, Pieţii şi Viitorului. De la începutul anului şi pînă în prezent doar 5 persoane au executat ore de muncă în folosul comunităţii, două femei şi trei bărbaţi, restul însă refuzînd executarea pedepselor. Aceste persoane sînt puse la măturat străzile şi la curăţenia zonelor verzi. În Victoria sînt persoane care au peste 16 amenzi de circulaţie neachitate, iar pentru a se sustrage de la orele de muncă în folosul comunităţii aşteaptă prescrierea sancţiunii în termen de 2 ani.

 
Pagina 3 din 4

Anunturi!

Compania PUROLITE oferă asigurări că activitatea sa nu poluează!

     Compania brașoveană PUROLITE a demarat în acest an o campanie de comunicare transparentă și de informare a locuitorilor din zona Victoria – Ucea – Făgăraș, privind activitatea sa, respectarea normelor legale referitoare la poluare și eforturile și investițiile privind creșterea calității aerului în zonă.
     Purolite se angajează să informeze populația atât în ceea ce privește sesizările primite de companie sau autorități, cât și în ceea ce privește investițiile și măsurile luate pentru a asigura un mediu curat și sănătos în zonele învecinate. 

În ediţia tipărită

,,Statul încurajează lenea”

 

     Mulţi cetăţeni din Ţara Făgăraşului sînt revoltaţi pe beneficiarii de ajutor social care sînt apţi de muncă, dar preferă să primească bani de la stat fără să facă nimic. Le aduc calificative de ,,puturoşi” ,,leneşi” şi le cer să meargă la muncă pentru a obţine banii din care să trăiască.

Citește mai departe...
 
O mînă întinsă bătrînilor săraci si neputinciosi

 

     Căminul de bătrîni ,,Castanul” este locul unde îşi găsesc adăpost şi persoanele singure, neputincioase şi cu venituri foarte mici. În ultimii doi ani, patru femei trecute de 65 de ani au ajuns la ,,Castanul” în urma solicitării asistenţilor sociali din primării sau a asistenţilor medicali din spitale.

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 764 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 762
Număr afişări conţinut : 4187477

Informatii utileZiare