Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri locale

Ştiri localeSute de acte pentru un schimb de locuinţă

Email

 

      Nu credea că un schimb de locuinţă între fraţi înseamnă să bată la uşile unui şir lung de instituţii, să piardă o grămadă de timp şi să-şi cheltuie economiile şi aşa greu de strîns. Şi-a luat o zi liberă crezînd că va rezolva documentele legate de schimbul de apartament, dar n-a fost să fie aşa. Zoltan Barta este un făgărăşean care de zeci de ani locuieşte în apartamentul cu două camere din strada 1 Decembrie 1918, blocul 13 B. În actele de proprietate apare şi sora lui care, fizic, locuieşte în altă locuinţă. Ca orice român a vrut să rezolve şi scriptele apartamentului şi a apelat la un notar. Cu 1800 de lei a devenit unic proprietar al locuinţei. Dar de acum a început corvoada actelor. ,,Am fost la primărie să înregistrez apartamentul la impozite. Mi-au dat o listă de acte pe care să le duc: contractul, CF-ul, copie după actele de identitate, declaraţie fiscală, cerere tip. Le-am făcut şi le-am dus. Au urmat contractele de curent electric, apă, gaz, căldură. La fiecare unitate altă listă, alte copii. Este foarte greu să le fac pe toate. Cerere tip, copii după CF, copii după contract, buletin, la fiecare. De ce atîta birocraţie? La Gaz nu pot rezolva problema pentru că la Făgăraş doar luni şi marţi este program. E multă umblătură. Te aleargă ăştia după acte. Nu te găsesc în calculator, de ce au nevoie de atîtea acte? De asta ar trebui să se ocupe conducătorii noştri, nu de salarile lor” a spus dezamăgit făgărăşeanul.

 

Ce înseamnă modernizarea drumului de sub munte

Email

      Pînă în 2021, reabilitarea şoselei ce leagă satele amplasate la poalele Munţilor Făgăraş trebuie trebuie să fie încheiată. Aşa impune proiectul investiţiei finanţată din fonduri europene şi care are valoarea de 32 milioane de euro. Cînd lucrările vor fi finalizate, pe acest drum judeţean trebuie să existe următoarele elemente construite, aşa cum indică proiectul de infrastructură:
 

- 49,039 km de drumuri judeţene modernizate şi conectate la TEN-T (DJ 104A -45,525 km; DJ 105C - 2,173 km; DJ 105P - 1,341 km), 64.422 mp de acostamente şi 16.280 mp de drumuri laterale;
- 24.884 mp de trotuare şi 21 de staţii de transport public realizate;
- 4.665 metri de parapete metalice direcţionale, 70 de indicatoare rutiere cu lumină galbenă intermitentă, 6 oglinzi rutiere, 1.534 de indicatoare şi stîlpi rutieri, 10.224 metri de benzi rezonatoare montate, 158,48 km de marcaje longitudinale şi 2.704 mp marcaje rutiere transversale realizate;
- 15 poduri, 105 podeţe transversale, 164 podeţe drumuri laterale şi 401 podeţe de acces modernizate.
 

     Drumul de sub munte, aşa cum îl numesc localnicii din Ţara Făgăraşului, are o lungime de 53 de km şi este înregistrat în scripte ca drum interjudeţean DJ 104A care face legătura cu DJ 105C şi DJ 105P. Drumul trece prin localităţile Şinca Veche, Şercăiţa, Bucium, Mărgineni, Sebeş, Recea, Gura Văii, Lisa, Sîmbăta de Sus, Drăguş, Viştea de Sus, Victoria şi Ucea de Sus. Drumul leagă şi DN 1/E 68 cu Transfăgărăşanul, DN 7C, la Cârţişoara. Conform edililor judeţeni, după semnarea contractului care a avut loc săptămîna trecută, vor urma procedurile de achiziţie pentru verificare tehnică, audit financiar, proiect tehnic şi execuţia lucrărilor. 

 

Au ajuns la spital

Email

      Un pensionar din Victoria a căzut pe strada 1 Decembrie 1918 luni, 9 octombrie a.c., în jurul orei 9.14. T. Nicolae acuza dureri de mîini, iar echipajul medical ajuns la faţa locului l-au transportat la Spitalul Municipal Făgăraş. În data de 10 octombrie a.c., în jurul orei 22.00 Rozalia B. de 26 de ani din Olteţ a fost victima unei agresiuni. Femeia s-a ales cu TCC deschis în urma unei lovituri. Paramedicii au monitorizat cazul apoi victima a fost transportată la spital. Joi, 12 octombrie a.c., în jurul orei 20.00 M.Roxana de 9 ani din Victoria a fost transportată de urgenţă la Spitalul Municipal Făgăraş cu diagnosticul fractură claviculă dreaptă. 

 

Apeluri 112

Email

      În perioada 9 - 13 octombrie a.c., paramedicii de la SMURD Făgăraş au străbătut Ţara Făgăraşului pentru a da curs solicitărilor. Pompierii făgărăşeni au fost solicitaţi luni, 9 octombrie 2017, la două intervenţii. Prima solicitare a fost înregiatrată în jurul orei 16.00, în localitatea Felmer, pe strada Principală, unde M.I. de 18 ani s-a ales cu o plagă la mîna dreaptă după ce şi-a prins mîna într-o căruţă. Paramedicii au monitorizat cazul şi apoi l-au transportat de urgenţă la Spitalul Municipal Făgăraş. Victima riscă să rămînă fără degetul arătător de la mîna dreaptă. În jurul orei 18.40 în localitatea Berivoi, P.V. de 51 de ani de pe strada Principală a căzut de la 4 metri înălţime şi s-a ales cu o plagă la cap. Victima a fost transportată la UPU Făgăraş. Marţi, 10 octombrie a.c., paramedicii făgărăşeni au înregistrat trei solicitări. În jurul orei 11.00 paramedicii au fost solicitaţi în localitatea Şercaia, pe strada Creţului, unde C.V. de 80 a căzut în grădină şi acuza dureri toracice. În jurul orei 13.00 V.I. de 90 de ani de pe strada D-na Stanca se simţea rău şi a solicitat ajutorul paramedicilor, iar în jurul orei 18.00 pe strada Dr. Ioan Şenchea, în faţa sediului de Poliţie Locală, M.M. de 75 de ani a căzut fiind în stare de ebrietate. Bărbatul a fost monitorizat, dar a refuzat transportul la spital. Miercuri, 11 octombrie a.c., paramedicii au ajuns în jurul orei 15.30 pe strada Prunului unde C.L. de 22 de ani s-a electrocutat şi acuza dureri la mîna dreaptă. Victima a fost monitorizată şi transportată la spital. În jurul orei 17.00 un pensioar din localitatea Mărgineni, de pe strada Principală nr. 104, a căzut în vie. P.E. de 79 de ani a fost monitorizat şi diagnosticat cu suspiciune fractură costală. Joi, 12 octombrie a.c., paramedicii au ajuns la alte două intervenţii. Prima solicitare a fost înregistrată în jurul orei 6.00 în localitatea Perşani, pe strada Grigului, nr. 192, cînd o femeie de 50 de ani s-a întîlnit cu ursul în curtea casei. S.G. a făcut atac de panică şi a sunat la numărul de urgenţă 112. În jurul orei 21.30, S.I. de 62 ani de pe strada Livezii a solicitat ajutor de la paramedici pentru că o durea capul şi avea hemoragie pe nas. Vineri, 13 octombrie a.c., a fost o zi cu ghinion pentru doi şoferi. În jurul orei 13.00, pe DN 1 în localitatea Perşani la km 313 plus 400, a avut loc un accident de circulaţie între două autoturisme care s-au lovit frontal pentru că nu au acordat prioritate. Este vorba despre Dacia Logan şi VW Golf. În urma accidentului, C.D. de 37 de ani din Perşani a fost transportat la Spitalul Municipal Făgăraş cu dureri la membrul superior stîng, iar celălalt şofer a refuzat transportul la Spital. 

 

Orientare turistică

Email

      În perioada 6 - 8 octombrie a.c., la Arad, a avut loc Campionatul Naţional de Ştafetă Mixtă la orientare turistică. La această competiţie s-au înscris zeci de sportivi. De la Victoria au participat două echipaje mixte. Traseul stabilit de organizatori a fost în zona centrală a oraşului şi pe malul Mureşului. Startul s-a dat la ora 11.00, iar premierea s-a organizat la ora 15.00. La categoria 14 ani s-au evidenţiat sportivii Codruţa Lodor şi Lazăr Dergiu din Victoria. Aceştia s-au clasat pelocul II, fiind vicecampioni naţionali.

 
Pagina 3 din 6

Scriitorul Irvine Welsh vine în România

În ediţia tipărită

Chirii modice la ANL

 

     În acest an au primit locuinţe în blocurile ANL patru familii de făgărăşeni. Repartiţia a fost realizată în blocurile A, C, H şi J, în apartamente de 2 camere, iar chiriaşii s-au mutat încă din luna august. Dacă în urmă cu cîţiva ani numărul cererilor depuse în vederea obţinerii unei locuinţe ANL depăşea 1.000, astăzi mai sînt înregistrate doar 70 de solicitări. Tinerii din municipiu nu se mai bat pentru o locuinţă ANL, deşi chiriile sînt sfidător de mici faţă de cele practicate pe piaţa liberă. Dacă în ANL o chirie nu depăşeşte 50 euro/lună, pe piaţa liberă se cer şi 200 euro/lună, în condiţiile unui confort similar (continuarea doar în ediţia tipărită) 

Citește mai departe...
 
Taximetriştii, nemultumiţi de noile sensuri unice

 

     Începînd cu data de 16 octombrie 2017, Primăria Făgăraş aplică noi restricţii de circulaţie pe unele străzi din municipiu. Acestea au fost stabilite în urma unor dezbateri publice, iar Comisia de circulaţie a definitivat forma restricţiilor. Făgărăşenii care au aflat despre aceste noi modificări au păreri împărţite, unii laudă iniţiativa Primăriei Făgăraş, iar alţii nu sînt de acord cu modificările considerîndu-le inadecvate. (continuarea doar în ediţia tipărită) 

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1214 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 734
Număr afişări conţinut : 3869738

FaceBook

Horoscop zilnicZiare