Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri locale

Ştiri localeSfîntul Prooroc Ilie Tesviteanul

Email

 

     Vineri, 20 iulie a.c. îl prăznuim pe Sfîntul Prooroc Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanţi profeţi ai Vechiului Testament dar, totodată, este şi una dintre cele mai proeminente figuri ale credinţei noastre.

Ilie- personaj istoric
 

     Ilie, profetul lui Israel, a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos şi apare în Vechiul Testament sub denumirea ebraică de ,,Elîyyahu“ sau ,,Elîyyâ“. În traducerea grecească a Vechiului Testament el apare ca ,,Eleiou“ iar în Noul Testament ,,Eleias“. Numele său înseamnă ,,Yah este El“ sau ,,Yahveh este Dumnezeu“. După cum observăm, are la bază un nume teoforic, ca majoritatea profeţilor.

Citeşte mai mult...
 

Anglicisme, americanisme

Email

     Cuvintele împrumutate din alte limbi, în epoca modernă, neologismele, se pot grupa după limba de provenienţă: latinisme, slavisme, turcisme, grecisme, italienisme, franţuzisme etc. Fenomenul rămîne viu, dar sursa împrumuturilor oscilează. Azi se vorbeşte de o invazie a anglicismelor, nu numai în limba română, ci şi în alte limbi europene, asiatice, africane, pe lîngă cele vorbite în Lumea Nouă. Anglicismele, din lista ce urmează, nu sînt încă adaptate sistemului fonetic şi gramatical românesc, dar le auzim la radio, televizor, le citim pe internet, în presa scrisă sau în reclamele de toate felurile. Pentru a nu greşi, dăm pentru fiecare scrierea, pronunţarea şi o traducere uzuală.
- Aftershave (aftărşeiv)- loţiune uşor alcoolizată şi plăcut parfumată, care se foloseşte după ras, pentru îngrijirea pielii.
- Afterschool (aftărscul)- program stabilit pentru elevii care mai rămîn la şcoală, după cursuri.

Citeşte mai mult...
 

Sporturi care, financiar, nu prea contează pentru CSM Făgăraş

Email

Cît a cheltuit clubul pentru copiii înscrişi la fotbal, judo şi atletism


    Prea puţini făgărăşeni ştiu că la CSM Făgăraş funcţionează o secţie de fotbal, una de judo şi una de atletism la care sînt înscrişi copii şi juniori de pînă la 17 ani. La fotbal este antrenor Tudor Marin care lucrează cu 17 sportivi, la judo este antrenor Dragoş Vichente care are înscrişi 30 de sportivi, iar la atletism este antrenor Calfa Vlad care are 15 copii cu vîrste de la 4 la 10 ani şi alţi 15 cu vîrste de la 11 ani la 17 ani. Juniorii de la fiecare dintre aceste secţii participă la competiţii, iar clubul susţine financiar cheltuielile aferente acestora. Dintre aceste trei secţii, cei mai mulţi bani ajung la fotbal şi judo. Vom continua publicarea cheltuielilor CSM Făgăraş pentru fiecare secţie, banii provenind din bugetul local. Reamintim că bugetul anual al CSM Făgăraş aprobat în CL Făgăraş este de 2.400.000 de lei, cea mai mare parte fiind repartizată echipei de handbal masculin seniori care joacă în Liga Zimbrilor. 

Citeşte mai mult...
 

Cursuri pentru şomeri

Email

     Șomerii aflați în căutarea unui loc de muncă au posibilitatea să urmeze cursuri de calificare gratuite în meserii noi organizate de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov. Cursurile se vor organiza în perioada 24-27 iulie a.c. Atît şomerii indemnizați cîr şi cei neindemnizați se pot înscrie la cursurile AJOFM dacă respect condițiile impuse de agenție pentru fiecare meserie. În această perioadă se organizează cursuri de bucătar, ospătar, cameristă, contabil, casier, confecţioner-asamblor articole din textile, inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, şi sudor.

Citeşte mai mult...
 

Arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Email

     Doi tineri de 19 şi 22 de ani din Făgăraş au dat atacul într-un imobil din Făgăraş în noaptea de 10 spre 11 iulie a.c., între orele 2.00 şi 3.00. Deşi proprietarul era în locuinţă şi dormea, cei doi nu s-au sfiit şi au intrat peste el cerîndu-i banii. 300 de lei, atît avea făgărăşeanul, sumă pe care le-a dat-o, după care hoţii au plecat. Au fost identificaţi de poliţişti în baza descrierii victimei în ziua următoare cînd au fost prezentaţi instanţei făgărăşene cu propunerea procurorului de a fi arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Făptuitorii sînt Mărunţelul Fabian Marius zis Marţafoi şi Predescu Ionuţ Emilian zis Bebe, care au ajuns în arestul IJP Braşov.
     Decizia Judecătoriei Făgăraş în dosarul 3130/226/2018: ,, Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş, şi în consecinţă: În baza art. 226 alin. 1 Cod procedură penală rap. la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală şi art. 202 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului MĂRUNŢELU FABIAN MARIUS zis MARŢAFOI – pentru 30 zile începînd cu data de 10.07.2018 şi până la data 08.08.2018 inclusiv, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută de art. 228 alin.1 – 229 alin.1 lit. b, c, d alin. 2 lit.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 3 din 5

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 643 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4239671

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare