Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale

Ştiri localeSe asfaltează la Clabor

Email

 

      Utilajele de asfaltare nu mai prididesc la Calbor unde se reabilitează toate uliţele satului. Pînă la mijlocul lunii decembrie, lucrările trebuie să fie finalizate aşa cum spune primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu. Investiţia de la Calbor este mai veche, din 2015, dar lucrările au fost întrerupte din lipsa banilor deşi trebuiau să fie finalizate în două luni. De două săptămîni utilajele firmei constructoare au reintrat în teren pentru a duce la bun sfîrşit lucrările. Primăria Beclean a obţinut finanţarea proiectului privind reabilitarea străzilor din Calbor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I, contractul fiind semnat cu Ministerul Dezvoltării Rurale în noiembrie 2015. Valoarea investiţiei a fost de 2.007.822 lei şi presupunea asfaltarea a 2565,5 metri liniari de drum. În urma licitaţiei, Consal SA a fost desemnată să realizeze lucrările, semnîndu-se un contract în valoare de 1.325.171 lei fără TVA. ,,S-au început lucrările în 2016, dar au fost întrerupte de o viitură care afectase o parte din ceea ce s-a executat. S-au făcut expertize care să stabilească nivelul pagubei produse de viitură. Au fost decontate pînă atunci o parte din lucrări. Nici finanţarea nu a fost continuă astfel că s-a ajuns în situaţia de a fi sistate lucrările. Au fost apoi alegerile din 2016, după care s-au identificat probleme de natură juridică care s-au rezolvat în instanţă. De acum proiectul a intrat în linie dreaptă” a explicat primarul Claudiu Motrescu. În acest proiect nu au fost cuprinse rigolele şi troturele. ,,După ce vom face aducţiunea de apă, se vor face şi trotuarele. Săpăturile de la reţelele de apă nu vor afecta partea carosailă” a spus inginerul responsabil de proiect. Tot pe PNDL I se află proiectul de aducţiune apă pentru satele Calbor şi Boholţ. Şi acesta s-a blocat în iţele afacerilor vechii conduceri a primăriei. ,,Ne aflăm la stadiul de a achiziţiona terenurile pe care se află puţurile de aducţiune şi care sînt private. Sînt proceduri care durează şi costă” a spus primarul Motrescu. 

 

Dirigintele, poliţistul chiulangiilor

Email

 

Elevii pierd bursele dacă înregistrează mai mult de 20 de absenţe Bugetul burselor de la CT ,,Dr. Alebandru Bărbat" este de 12.128 lei /lună

     Cine primeşte bursă şi la ce categorie se încadrează? Este întrebarea ce apare, în această perioadă, în şcolile făgărăşene. În fiecare unitate şcolară s-au stabilit comisiile care analizează dosarele depuse de elevi în vederea obţinerii de burse. Cel puţin trei dascăli se ocupă de dosarele de burse ale unei şcoli, aceştia avînd obligaţia să urmărească în detaliu dacă elevii se încadrează în condiţiile legale privind încasarea vreunei categorii de burse. 

Citeşte mai mult...
 

Accident rutier grav

Email

      Un barbat a murit în accidentul rutier ce a avut loc pe DN 1S, între localitățile Părău și Șercaia, luni, 13 noiembrie a.c., la ora 17.50. S-au deplasat la faţa locului două autospeciale SMURD, o autospecială cu apă şi spumă şi alta de descarcerare. Bărbatul de 62 ani, care conducea un autoturism pe DN 1S, la km 1 + 300m., nu a sesizat faptul că în fața sa circula o combină agricolă și a intrat în coliziune cu aceasta. În urma accidentului a rezultat decesul unui pasager de 61 de ani aflat pe locul dreapta față din autoturism precum și vătămarea corporală ușoară a unui alt pasager de pe bancheta din spate, un bărbat de 40 ani. Acesta din urmă fost transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, în vederea acordării de îngrijiri medicale. Polițiștii au stabilit că sistemul de iluminare/semnalizare spate al combinei agricole nu era funcțional. În cauză a fost constituit dosar penal, instrumentat sub coordonarea unității de parchet competente în care polițiștii continuă verificările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor producerii evenimentului.

 

CN ,,Doamna Stanca”, o istorie de 140 de ani

Email

 

      Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca" a fost în sărbătoare săptămîna trecută cînd a fost marcată istoria de 140 de ani de la înfiinţarea şcolii. Miercuri, 15 noiembrie a.c., începînd cu ora 12.00, s-au întîlnit în sălile de clasă şi în curtea şcolii, promoţiile de azi de elevi şi dascălii lor cu foştii elevi şi cu invitaţii la eveniment. Manifestarea a adus în atenţia comunităţii o istorie prea puţin cunoscută, a celei mai vechi şcoli făgărăşene, iar revista colegiului ,,Phoenix” a fost dedicată acestei aniversări. Printre invitaţi, unii dintre ei foşti elevi sau profesori ai colegiului, s-au aflat Ion Negrilă, inspectorul şcolar general,

Citeşte mai mult...
 

Stategie de un million de euro

Email

      Edilii judeţeni se grăbesc să obţină cît mai repede o strategie integrată de management al deşeurilor în judeţul Braşov. Asta în condiţiile în care sînt codaşi în acest domeniu riscînd amenzi mari de la Comisia Europeană din cauza rampelor de gunoi neconforme. Strategia va costa bugetul judeţului 4,6 milioane lei (un milion de euro), iar sursa de finanţare pentru implementarea proiectului este Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014 - 2020). CJ Braşov a lansat licitaţia pentru contractul de consultanţă, iar ofertele se pot depune pînă la 18 decembrie, urmînd ca evaluarea să se încheie la 12 ianuarie Conform documetaţiilor de licitaţie, criteriile impuse se referă la preţul ofertei care va conta în proporţie de 30%, metodologia de prestare a serviciilor va conta în proporţie de 36%, iar experienţa personalului cheie propus pentru îndeplinirea contractului, 34%. Firma desemnată cîştigătoare va avea obligaţia să actualizeze şi Master Planul de gestionare a deşeurilor, care există déjà, pe lîngă întocmirea strategiei, să întocmească studiile de fezabilitate pentru investiţiile necesare implementării măsurilor privind gestionarea deşeurilor, după care se va depune cererea de finanţare. La nivelul judeţului Braşov sînt cinci gropi de gunoi neconforme, printre care şi cele din Făgăraş şi Victoria. Primăriile se ocupă de documentaţiile şi avizele necesare închiderii acestora, iar lucrările effective de închiderea a lor, se preconizează, a se demara abia în prima parte a anului 2019. 

 
Pagina 2 din 6

În ediţia tipărită

Ordonanţă dată pe furiş

      Guvernul a introdus, fără să anunţe, regula prin care vrea să oblige angajatorii să modifice într-o lună, între 20 noiembrie şi 20 decembrie, contractele de muncă, pentru transferul contribuţiilor. Iniţierea negocierii colective în unităţile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unităţi fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare, a decis Guvernul, introducînd obligaţii care nu erau incluse în forma lansată în dezbatere publică a unei ordonanţe. (continuarea doar în ediţia tipărită)

 

 
Guvernul introduce pachetul de asigurări voluntare de sănătate

     Legea Sănătăţii va permite românilor să încheie asigurare voluntară de sănătate cu spitalele pentru a beneficia de servicii medicale care nu fac parte din pachetul de bază. În schimbul unei sume primite periodic sub formă de abonament, spitalele, de exemplu, se vor obliga să suporte costurile serviciilor medicale care nu sunt incluse în pachetul de bază, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Sănătăţii. (continuarea doar în ediţia tipărită)
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1470 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 739
Număr afişări conţinut : 3926547

FaceBook

Horoscop zilnicZiare