Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale

Ştiri localeLuna concursurilor, la Spital

Email

      După ce a fost schimbată conducerea Spitalului Municipal Făgăraş luni, 6 august 2018, prin dispoziţe dată de primarul municipiului, Gheorghe Sucaciu, noua echipă managerială spune că se vor organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în cursul lunii septembrie 2018. Astfel, HCL adoptată în plenul CL Făgăraş de la sfîrşitul lunii iulie a.c. va fi pusă în practică. Numai că, deocamdată, au fost anunţate concursuri, aşa cum spune conducerea spitalului, pentru posturile de spălătoreasă, şofer şi infirmiere. ,, Este vorba despre un post de spălătoreasă, cinci posturi de îngirjitoare pentru Compartimentul bucătărie dietetică, farmacie, bloc operator și două la Secția de chirurgie. Pe lista posturilor vacante mai sînt şi două posturi de șofer la Compartimentul de hemodializă” spun surse din spital. Reamintim că unitatea spitalicească este condusă, începînd cu data de 6 august 2018, de managerul Persida Țâmboiu, cea care a ocupat funcţia de director economic, în locul dr. Liliana Beldescu căre a asigurat interimatul. Director medical a fost numit dr. Mihaela Pandrea în locul dr. Ioan Tiseanu. Pe funcţia de director economic a ajuns Dorina Haneş, care a fost director economic la SC Viromet SA din Victoria pînă în luna iulie.

Regulamente de concurs
 

     Aşa cum arată atît solicitarea Spitalului, dar şi aprobarea consilierilor locali, unitatea spitalicească trebuie să organizeze concursuri de ocupare a 8 posturi vacante în cadrul unor secţii şi compartimente, 3 medici specialişti, 2 şoferi, o spălătoreasă, un magaziner şi o îngrijitoare în loc de asistente medicale şi infirmiere. Pentru funcţia de manager, Consiliul de administraţie al unităţii spitaliceşti a întocmit un Regulament de organizare şi desfăşurare a concursului. Poate fi manager al spitalului din Făgăraş un medic, un economist sau un jurist care are vechime de 2 ani în activitate şi care să mai deţină o diplomă a unor cursuri de perfecţionare în management ori master ori doctorat. Comisia de concurs va fi condusă de preşedintele CA, secretar va fi un membru al CA, iar membrii, în număr de doi, vor fi numiţi de CA din rîndul acestuia sau din afară.
Concursul se va desfăşura în două etape, prima eliminatorie referindu-se la selecţia candidaţilor, după care va fi susţinut proiectul de managemnet de fiecare candidat rămas în cursă. Nota minimă de promovare va fi 7.00. Alte 8 posturi vor fi scoase la concurs, dar nu în forma cuprinsă în organigrama spitalului ci sub alte forme. Astfel, 3 posturi de medic vor trece la alt grad, două posturi de asistent medical vor fi înlocuite cu şoferi, alte două posturi de asistent medical vor fi înlocuite cu spălătoreasă şi magaziner, iar un post de infirmieră va deveni post de îngrijitoare.

 

Făgărăşeanul care a trăit sub trei regi şi şase preşedinţi

Email

 

Gheorghe Prunduş, ajuns la 98 de ani, este dascălul care a format generaţii de elevi după al Doilea Război Mondial Bătrînul învăţător i-a cunoscut pe Iuliu Hosu şi pe generalul Leonard Mociulschi A fost prizonier la ruşi, apoi rănit în luptele din Cehoslovacia Decoraţiile primite ca ofiţer n-au contat în faţa colonelului Gheorghe Crăciun, comandantul Securităţii din Braşov

     Făgăraşul şi-a avut personalităţile sale de-a lungul vremii, oameni care au făcut istorie şi au pus umărul la făurirea intereselor naţionale. Învăţătorul Gheorghe Prundus ajuns la frumoasa vîrstă de 98 de ani rememorează într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Făgăraş, povestea vieţii sale, anii războiului, anchetele securităţii comuniste, dar şi frumoasele realizări din cariera de dascăl.

Citeşte mai mult...
 

Multe cercuri la Clubul Copiilor din Victoria

Email

     Clubul Copiilor din Victoria organizează pentru anul şcolar 2018 – 2019 mai multe cercuri. Ca şi în anii trecuţi, vor funcţiona următoarele cercuri: pictură, pictură pe sticlă, design vestimentar - prof. Cobuz Marioara, ecosistem – prof. Camelia Bertea, grafică pe calculator, tehnoredactare pe calculator, jocuri logice – prof. Raluca Simionescu, muzică vocală şi instrumentală – prof. Halmagiu Mihai, orientare turistică – prof. Urdea Gheorghe, arta actorului, artă teatrală, regie film – prof. Vladimir Vărzaru, muzeologie şi tenis de masă – Truţă Nicolae, artă culinară – prof. Pol Dorina, dans modern şi contempora cu prof. Iosipescu Cristian, dansuri populare cu prof. Cînduleţ Gheorghe. Înscrierile se fac de luni pînă vineri între orele 14.00 – 18.00 la sediul unităţii de pe strada Stadionului nr. 18. ,,Ca în fiecare an, instituţia noastră de învăţămînt pune la dispoziţie mai multe cercuri atractive unde elevii pot învăţa şi dezvolta anumite abilităţi alături de profesori îndrumători. Astfel, şcolarii pot pătrunde în minunata lume a teatrului în cadrul cercului de arta actorului, pot descoperi tainele echilibrului şi cromaticii în cadrul cercului de design vestimentar şi pictură, pot naviga în sistemele complexe ale calculatorului şi nu numai la cercul de jocuri logice, pot descoperi şi cultiva talentul şi urechea muzicală la cercul de instrumente muzicale, pot exersa mişcări şi elemente de colegrafie noi alături de profesorii de le cercul de dans modern şi dans popular. Pot afla cauzele elementelor istorice şi implicaţiile lor în cadrul cercului de muzeologie, pot descoperi frumoase drumeţii, peisaje şi oameni noi cu ajutorul cercului de oientare turistică, pot înţelege mai bine de ce trebuie să fim atenţi cu natura în cadrul cercului de ecografie şi protecţia medicului şi pot descoperi arome, gusturi cu ajutorul cercului de artă culinară” a spus prof. Camelia Bertea, director la Clubul Copiilor Victoria.

 

Cetatea Făgăraşului, un abator de fiinţe umane

Email

 

Adevăruri neştiute despre castelul medieval de la Făgăraş din perioada comunistă

      Cetatea Făgăraşului ascunde multă suferinţă în spatele celor şapte secole de existenţă. Atunci cînd castelul a fost ocupat de închisoarea comunistă, au fost persecutaţi, chinuiţi şi ucişi de regimul comunist între zidurile Cetăţii Făgăraşului mii de români. Despre călăii de la Penitenciarul care a funcţionat în Cetatea Făgăraşului nu s-au scris prea multe. Majoritatea localnicilor nici nu ştiu că în castelul medieval de la Făgăraş unde a trăit Domna Stanca sau unde a funcţionat Dieta Transilvaniei, a existat una dintre cele mai dure penitenciare comuniste. S-au amenajat celule cu priciuri sau încăperi de tortură şi carceră în spaţioasele săli şi odăi

Citeşte mai mult...
 

Topul tăierilor ilegale de păduri

Email

     Judeţul Braşov ocupă locul al doilea într-un top alcătuit de Greenpeace România în cazul tăierilor ilegale de păduri. La nivel naţional s-au înregistrat 12.487 cazuri de tăieri ilegale, se arată în raportul Greenpeace România, iar Braşovul a avut 762 cazuri, la mare distanţă de primul loc, ocupat de judeţul Mureş, cu 1.511 de cazuri. Cele mai multe cazuri de tăieri ilegale au fost identificate, ca şi în anul anterior, în judeţele: Mureş, 1.511 cazuri (12%), Braşov, 762 de cazuri (6%) şi Olt, 730 de cazuri (6%), iar cele mai puţine au fost înregistrate în judeţele Ialomiţa şi Ilfov, cîâte 22 de cazuri în fiecare judeţ, respectiv Brăila cu14 cazuri. Conform aceluiaşi raporl, valoarea prejudiciului înregistrat în anul 2017 ca urmare a tăierilor ilegale de arbori se ridică la 41.546.406,87 lei la nivel naţional, în creştere cu 5,25% faţă de anul anterior. Valoarea prejudiciului mediu/caz este de 3.327 lei. Cele mai mari prejudicii se înregistrează, ca şi în anul anterior, în judeţul Maramureş, 14.270.960,86 lei, ceea ce reprezintă 34,35% din valoarea prejudiciului înregistrat la nivel naţional. Tot în judeţul Maramureş s-a înregistrat şi cea mai mare valoare a prejudiciului mediu/caz, de 35.063 lei, de circa zece ori mai mare decît prejudiciul mediu/caz la nivel naţional. La la nivelul anului 2017 au fost tăiaţi illegal nu mai puţin de 178.669,41 mc, în creştere cu 26,74% faţă de anul anterior. Mai mult de jumătate din acesta, respectiv 53,97%,provine din judeţele Cluj, Maramureş şi Sibiu. Conform raportului Greeanpeace, în anul 2017 au fost confiscate 1.465 de mijloace de transport folosite pentru transportarea de material lemnos fără provenienţă legală, în creştere cu 27,83% faţă de anul anterior. Cu 59 de vehicule confiscate, Braşovul se clasează pe locul al 7-lea în acest top.

 
Pagina 2 din 3

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 833 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 773
Număr afişări conţinut : 4305104

Horoscop zilnicZiare