Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale

Ştiri localeValeriu

Email

      Răspîndit în epoca noastră mai cu seamă în Transilvania, dar cunoscut în spaţiul balcanic, în limbile slave şi romanice, în limba germană şi maghiară, numele Valeriu, cu forma feminină Valeria sau variantele Valerian, Valeriana este atestat de mai bine de două milenii şi reprezinta la romani denumirea unei ginţi renumite ,,Valeria”. Aşadar ,,Valerius” îl desemna pe cel aparţinător acelei ginţi. Folosit, deci, de multă vreme, ,,Valerius” (a cărui formă mai veche era ,,Valesius”) a fost explicat încă din antichitate prin verbul ,,valere” care înseamnă ,,a fi puternic”, apoi ,,a fi sănătos” şi este înrudit cu un alt nume frecvent astăzi ,,Valentin”. De la ambele au rezultat derivatele hipocoristice (dezmierdătoare) ,,Vali”, ,,Valea”, ultimul foarte răspîndit la antroponimele ruseşti. Interesant de menţionat este faptul că, atunci cînd se făceau recrutările sau recensămintele la romani, primii trecuţi pe listă erau cei numiţi ,,Valerius”, aşezarea ,,celor mai puternici” în frunte fiind luată în seamă pentru cei vizaţi a se încadra în legiunile militare. O confirmare a legăturii cu sănătatea rezultă şi din denumirea de ,,valeriană” a unei plante din care se extrage sedativul cu acelaşi nume. O discuţie s-a purtat şi în legătură cu prezenţa în limba română veche a formelor ,,Valerin”, ,,Valer” şi ,,Ler”, binecunoscute din folclor. Astfel figura legendară a lui Ler împărat, legat, desigur, şi de refrenul ,,Lerul Ler” din colinde, se referă la împăraţii romani Valerius ori Galerius, ce au avut legături cu populaţiile de la Dunăre şi s-au distins în luptele cu goţii, carpii şi sarmaţii. Dar preluarea cuvintelor ,,Lerul (Lerui) Ler” în colinde pare nu atît o invocare a unor împăraţi romani victorioşi, ci o urare de a fi sănătos şi puternic, cum sugerează verbul latinesc de la care provin aceste cuvinte. Astfel că enigmaticul refren ,,Da Lerui, Doamne, Ler (Leo)”, din colindele pentru băiat, transmite urarea străveche ,,Dă-le, Doamne, sănătate!” Cum toţi împăraţii romani sau generalii purtători ai numelui Valerius au fost purtători de biruinţă, iar, ,,Ler împărat”, legendarul ,,Lerul Ler” din folclor s-a păstrat în cîntece, înseamnă că toţi cei numiţi Valeriu, Valerian, Valeriana, Valerica, Vali, Valer, Valerică poartă un nume de bun augur. O binecuvîntare creştină rămasă şi spre venerarea primului împărat roman care a decretat creştinismul religie de stat, Constantin cel Mare (306-337), al cărui nume întreg era Flavius Valerius Constantinus. (Prof. Liviu IOANI)

 

Mort în casă

Email

      Un bărbat de 45 de ani a fost găsit mort în locuinţă vineri, 10 noiembrie a.c., în jurul orei 15.30. Apelul a fost dat de vecini la numărul de urgenţă 112, iar paramedicii s-au deplasat la locuinţa bărbatului de pe strada Plopului, bl 15, ap. 47. Ludovic Geczo a fost găsit în dormitorul apartamentului, întins pe pat şi nu mai prezenta funcţii vitale. În locuinţă era o temperatură ridicată şi aragazul pornit, după cum spun paramedicii. Trupul neînsufleţit al bărbatului a fost transportat la Morgă. În aceeaşi zi, în jurul orei 17.50, un alt apel la 112 anunţa un alt caz pe strada Parcului. O femeie de 67 de ani a fost găsită în stare de inconştienţă în locuinţa sa de la blocul 4, ap 16. ,,Am intrat prin forţă, am găsit victima, am monitorizat-o şi am transportat-o la spital” au spus paramedicii. 

 

Taxi, la control

Email

      Activitarea taximetriştilor şi a firmelor care închiriază maşini va fi verificată de o comisie stabilită de Primăria Făgăraş şi aprobată de Legislativ. La iniţiativa viceprimarului Făgăraşului, Valentin Clonţ, vor fi modificate hotărîrile CL Făgăraş emise în 2009 şi 2014 care privesc activitatea serviciului de transport persoane în regim de taximetrie şi în regim de închiriere în municipiu. Prin urmare, au fost stabilite punctele şi numărul de locuri pentru taximetre pe raza municipiului. Astfel, pe strada Mihai Eminescu vor fi 5 locuri, pe strada Mihai Viteazu vor fi 17 locuri, la Gara Făgăraş, la Spitalul Municipal, pe strada Azotului (complexul comercial), pe strada 1 Decembrie, cîte 6 locuri, iar pe strada Libertăţi şi pe strada şcolii cîte 10 locuri. Conform HCL pe raza municipiului vor fi organizate 66 de locuri pentru taximetre. Comisia care va verifica activitatea acestui serviciu public este formată din: Alexandru Motoc, consilier local, Cosmin Poparad şi Dan Tătar. 

 

Mobilier pentru victimele incendiului

Email

      Trei camioane cu mobilier au ajuns la familiile din Victoria afectate de incendiu joi, 9 noiembrie a.c.. Ajutoarele au fost aduse de către fundaţia ,,Misiune fără frontiere” din Sibiu prin intermediul Bisericii creştine baptiste ,,Sfînta Treime” şi a pastorului Timotei Stânea. ,,Nu mă aşteptam să primim atîtea bunuri, paturi, mese, scaune, saltele, frigider, lenjerii de pat, dulapuri, seturi de farfurii, haine. Vreau să-i mulţumesc pastorului Timotei şi fundaţiei de la Sibiu pentru acest ajutor. Dacă nu primeam mobilier, noi nu aveam bani să cumpărăm nimic” a spus Crina Ioana Cîrstea. Opt familii din Victoria, de pe strada Muncii, au pierdut tot în urma unui incendiului declanşat în seara de duminică, 15 octombrie a.c., în jurul orei 19.00. Pastorul şi consilierul local Timotei Stânea împreună cu Primăria Victoria au alocat bani pentru refacerea imobilului. ,,I-am ajutat cu ce am putut, pentru acoperiş am alocat suma de 14 mii lei, iar Primăria Victoria a alocat 65 mii lei. Persoanele afectate de incendiu sînt traumatizate, nu mai au nimic" a spus pastorul, Timotei Stînea Valentin. 

 

Puţine intervenţii

Email

      Paramedicii făgărăşeni au avut trei solicitări în perioada 6-9 noiembrie a.c. . Prima intervenţie a fost luni, 6 noiembrie a.c., în jurul orei 12.45 pe strada Tăbăcari unde o femeie de 89 de ani a căzut şi acuza dureri la bazin. Victima a fost monitoizată şi transportată la spital. Marţi, 7 noiembrie a.c., în jurul orei 20.14 paramedicii au ajuns în localitatea Perşani, pe strada Gridului, unde un pacient de 35 de ani a căzut şi acuza dureri la membru inferior şi umăr stîng. T.I. a fost monitorizat şi transportat la spitalul din Făgăraş. Joi, 9 noiembrie a.c., în jurul orei 11.10 paramedicii au fost solicitaţi pe strada Negoiu unde un băiat de 7 ani a căzut şi acuza dureri la membru superior drept. R.D. a fost monitorizat şi transportat la Spitalul Municipal Făgăraş cu diagnosticul suspiciune fractură. 

 
Mai multe articole..
Pagina 5 din 6

În ediţia tipărită

Făgărăşenii nu au o părere bună despre Legislativul local.

 

      Aleşii locali au obligaţia să prezinte anual cetăţenilor informări asupra activităţii lor din Legislativ. De asemenea, ei trebuie să organizeze periodic întîlniri cu alegătorii pentru a le afla problemele. Unii dintre aleşii locali îşi cunosc atribuţiile şi le respectă, astfel că ţin legătura permanent cu făgărăşenii. Cu toate acestea, făgărăşenii spun că nu cunosc activitatea consilierilor locali şi nu au încredere în Legislativ. Cel puţin aşa au susţinut cititorii întrebaţi de reporterii ziarului ,,Monitorul de Făgăraş”. l Ce părere aveţi despre activitatea Consiliului Local, dar a primarului? l Cîtă încredere aveţi în Consiliul Local, dar în Executiv? (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Androne Petroni, maestrul de lupte stabilit la Grid

 

      Gridul, sat cu bogate repere tradiţionale şi istorice din Ţara Făgăraşului, a dat de-a lungul timpului personalităţi marcante ale vieţii culturale şi politice făgărăşene. Monografia satului vorbeşte de boierii din Grid ce făceau parte din organele legislative ale Cetăţii Făgăraşului, înnobilaţi de către Principesele Cetăţii. Aici a funcţionat ,,Tinerimea“, o societate culturală înfiinţată de tinerii satului. Oamenii Gridului s-au alăturat luptei naţionale iniţiată de elitele transilvănene. Printre oamenii de excepţie ai satului Grid îi putem aminti pe Iacob Cornea, zis Cuţă a Gonţii şi Ioan Boeriu, tatăl unui celebru cineast braşovean. Tot la Grid este stabilit Androne Petroni, alături de soţia sa, Silvia Damian, fiică a satului. Petroni este multiplu campion naţional şi internaţional la lupte libere, maestru al sportului, antrenor şi arbitru. (continuarea doar în ediţia tipărită).

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1001 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 742
Număr afişări conţinut : 3922137

FaceBook

Horoscop zilnicZiare