Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale

Ştiri localeFestival de film la Cetate

Email

 

      Irina Nistor, vocea cunoscută românilor prin traducerile filmelor americane difuzate înainte de decembrie 1989, a ajuns în faţa consilierilor locali făgărăşeni pentru a susţine organizarea unui proiect cultural în Cetatea Făgăraşului. Este vorba despre festivalul zero (Punctul zero) care va fi organizat în perioada 21-24 iunie 2018 în castelul medieval de către asociaţia Art Raising din Bucureşti. În ultimul plen, aleşii locali au aprobat asocierea Municipiului cu asociaţia ce-i are ca fondatori de Irina Nistor şi soţii Solomon Sorin şi Lidia. ,,Festivalul va cuprinde 4 zile de manifestări culturale de cea mai bună calitate, inclusiv filme, teatru, concerte, gastronomie, sport, parade. O atenţie deosebită va fi acordată tradiţiilor şi istoriei zonei. Am fost în urmă cu un an şi jumătate la Făgăraş şi mi-a plăcut foarte mult. Mi-am zis că voi reveni, iar astăzi sînt în faţa dumneavoastră. În ultimii ani, festivalurile de film, teatru, muzică s-au înmulţit în România, pe fondul creşterii turismului cultural şi a oportunităţilor pe care acesta le aduce oraşelor din întreaga ţară. Oraşe precum Sibiul şi Clujul, care au făcut pariul cu cultura cu mulţi ani în urmă, au ajuns adevărate branduri turistice şi de pelerinaj pentru un public devotat, care depăşeşte graniţele României. Făgăraş este un loc unic care îmbină frumuseţea peisajului natural cu istoria şi tradiţia. Fără un cinematograf sau o sală de teatru, Făgăraş nu face parte din efervescenţa culturală pe care alte oraşe o au. Festivalul vrea să devină un eveniment de calitate multianual care să poată plasa oraşul pe o hartă culturală a României în beneficial comunităţii şi al publicului” a spus Irina Nistor. Festivalul se va organiza în baza unui parteneriat între Primăria Făgăraş şi Asociaţia Art Raising în care municipalitatea s-a angajat să contribuie cu fonduri în valoare de 460.875 lei pentru susţinerea financiară a evenimentului. Conform HCL, Primăria Făgăraş va plăti asociaţiei un avans de 10% din sumă în acest an. ,,Asociaţia s-a angajat să atragă sponsori la acest festival, iar contribuţia municipiului să fie redusă substanţial, poate chiar la zero” a spus primarul Gheorghe Sucaciu. Conform prezentării proiectului, festivalul va ajunge să se autofinanţeze după o perioadă de 3 ani. 

 

Dezbatere publică

Email

      Dezbaterea publică privind aprobarea înfiinţării Serviciului public specializat pentru gestionarea cîinilor fără stăpîn la nivelul municipiului Făgăraş este programată pentru marţi, 14 noiembrie 2017, ora 12.00, la sediul Primăriei Făgăraş. Făgărăşenii sînt invitaţi să participe la această dezbatere cînd vor fi prezentate şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a noului serviciu, dar şi forma de gestiune şi caietul de sarcini. Cetăţenii pot consulta documentaţiile pregătite de Primărie la sediul UAT Făgăraş, persoana de contact fiind Ioana Hârţoagă, directorul ADP Făgăraş. Propunerile, sugestiile şi amendamentele se pot depune la Primăria Făgăraş pînă în ziua dezbaterii, la consilierul juridic Petronela Jurcovan sau la email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . O altă consultare a făgărăşenilor s-a desfăşurat în data de 13 noiembrie, ora 11.00, la sediul Primăriei Făgăraş pentru identificarea şi stabilirea amplasamentelor pentru gunoiul menajer şi colectarea selectivă în municipiu. 

 

Expoziţie la biserica evanghelică din Cincşor

Email

      Asociaţia ,,Renascendis“ a prezentat duminică, 12 noiembrie a.c, în cadrul unui vernisaj-expoziţie produsele realizate în cadrul proiectului ,,Resturi şi rosturi. Pe urmele saşilor între Cîrţa şi Cincşor“. Evenimentul a început la ora 15.30 şi s-a desfăşurat în incinta bisericii fortificate evanghelice din Cincşor. ,,Pe parcursul anului 2017, Asociaţia Renascendis a cercetat, documentat şi inventariat toate bunurile culturale mobile şi componentele artistice deţinute de parohiile evanghelice din Cârţa, Bruiu, Gherdeal, Şomartin, Cincu, Toarcla şi Cincşor , toate subordonate Parohiei Evanghelice C.A. Cârţa care este partener în proiect. Fişele detaliate ale tuturor acestor obiecte, însoţite de fotografii, vor fi publicate online. Astfel, devin accesibile atît specialiştilor, cît şi publicului larg o serie de mici comori de obicei ignorate sau chiar ascunse privirilor celor care vizitează monumentele. Cercetările efectuate aduc multe informaţii de specialitate noi, reuşind să identifice şi obiecte de mare valoare, în bună parte inedite, precum: două steaguri pictate de secol XVIII de la Cârţa, un heftel de secol XVII de la Bruiu, cana frăţiei datată 1766 de la Cincşor, steagul de frăţiei din 1874 de la Gherdeal (care prezintă portretul pictat al donatorilor, realizat după o fotografie de epocă), o colecţie de textile istorice (cca. 1830-1870) de la Şomartin, un mic pupitru cu sertar de secol XVIII, pictat şi sculptat, de la Şomartin” a spus Aina Pătru, vicepreşedintele asociaţiei. Proiectul contribuie la promovarea turistică a celor şapte biserici fortificate, incluzînd informaţii despre ele, hărţi cu trasee între ele. ,, Expoziţia vernisată cu această ocazie cuprinde o selecţie de 25 de fotografii realizate în timpul cercetărilor pe teren, care surprind o serie de detalii din interioarele şi exterioarele bisericilor. Tot în cadrul proiectului a fost realizată şi o hartă turistică a zonei cercetate, disponibilă în limbile română, engleză şi germană, şi o carte de colorat pentru copii“ a mai spus Alina Pătru. (Ştefan BOTORAN)

 

Campanie de plantare

Email

      Serviciul Administrare Patrimoniu Public şi Privat din cadrul Primăriei Făgăraş prin Biroul Horticol- Mediu a demarat o campanie de plantare de copaci în municipiu. Copacii şi arbuştii vor fi plantaţi în următoarele zone:
- Aleea Unirii (Intersecţia Doamna Stanca – Strada Școlii) – 5 tei
- Promenada din jurul Cetăţii Făgăraş - 10 tei
- Strada Câmpului Nou -11 tei, gard viu şi 6 tuia
- Bulevardul Unirii (în faţa societăţii Electrica) – 6 tuia glob
- Scuarul de la BCR pînă la intersecţia cu strada Doamna Stanca – 15 arbuşti
ornamentali
- Parcul Central – 10 tuia , 10 arbuşti ornamentali
     În sensul giratoriu central au fost plantaţi 13000 de bulbi de lalele, iar alţi 8000 de bulbi s-au plantat în rondurile centrale ale oraşului. Campania de plantare a copacilor şi de înfrumuseţare a municipiului va continua.

 

Poliţia Locală are şef

Imprimare

      Poliţia Locală Făgăraş are, începînd cu data de 8 noiembrie 2017, director executiv în urma încheierii concursului organizat de Primăria Făgăraş. A fost declarat admis Lucian Traian Petri care a obţinut la probele susţinute 144,97 puncte. ,,Au fost 5 candidaţi, iar la 4 dintre ei comisia de evaluare le-a respins dosarele de înscriere pentru că nu îndeplineau condiţiile. A rămas un singur candidat care a fost declarat ,,admis” de căre comisie. Contractul de muncă va fi încheiat în aceste zile” a explicat primarul Gheorghe Sucaciu.

Patru posture libere
 

     Poliţia Locală scoate la concurs 4 posturi de poliţist local pentru Compartimentul ordine publică, paza obiectivelor şi evidenţa persoanei. Persoanele angajate vor fi încadrate ca asistent clasa III. Concursul este organizat de Primăria Făgăraş, iar o comisie investită de UAT va evalua candidaţii. Probele de concurs se vor desfăşura după următorul calendar.
- Proba psihologică se va susţine în data de 5 decembrie, ora 10.00, la sediul Primăriei Făgăraş
- proba sportivă va avea loc pe stadion, în data de 7 decembrie, ora 10.00, sediul Primăriei
- Proba de verificare a cunoştinţelor PC, 11 decembrie, ora 10.00, la sediul Primăriei
- Proba scrisă- 13 decembrie, ora 10.00.la sediul Primăriei
- Interviu, 15 decembrie, ora 10.00 la sediul Primariei Municipiului Fagaras
     Condiţiile minime de înscriere sînt legate de vechimea în domeniul studiilor, 6 luni, studii minime, liceul cu bacalaureat şi cunoştinţe operare pe calculator. ,,În vederea participării la concurs, în termen de 20 de zile de la data publicării anunţului în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, candidaţii depun dosarul de concurs” se arată în comunicatul primăriei. 


Ce conţine dosarul de înscriere

Citeşte mai mult...
 
Pagina 3 din 6

În ediţia tipărită

Făgărăşenii nu au o părere bună despre Legislativul local.

 

      Aleşii locali au obligaţia să prezinte anual cetăţenilor informări asupra activităţii lor din Legislativ. De asemenea, ei trebuie să organizeze periodic întîlniri cu alegătorii pentru a le afla problemele. Unii dintre aleşii locali îşi cunosc atribuţiile şi le respectă, astfel că ţin legătura permanent cu făgărăşenii. Cu toate acestea, făgărăşenii spun că nu cunosc activitatea consilierilor locali şi nu au încredere în Legislativ. Cel puţin aşa au susţinut cititorii întrebaţi de reporterii ziarului ,,Monitorul de Făgăraş”. l Ce părere aveţi despre activitatea Consiliului Local, dar a primarului? l Cîtă încredere aveţi în Consiliul Local, dar în Executiv? (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Androne Petroni, maestrul de lupte stabilit la Grid

 

      Gridul, sat cu bogate repere tradiţionale şi istorice din Ţara Făgăraşului, a dat de-a lungul timpului personalităţi marcante ale vieţii culturale şi politice făgărăşene. Monografia satului vorbeşte de boierii din Grid ce făceau parte din organele legislative ale Cetăţii Făgăraşului, înnobilaţi de către Principesele Cetăţii. Aici a funcţionat ,,Tinerimea“, o societate culturală înfiinţată de tinerii satului. Oamenii Gridului s-au alăturat luptei naţionale iniţiată de elitele transilvănene. Printre oamenii de excepţie ai satului Grid îi putem aminti pe Iacob Cornea, zis Cuţă a Gonţii şi Ioan Boeriu, tatăl unui celebru cineast braşovean. Tot la Grid este stabilit Androne Petroni, alături de soţia sa, Silvia Damian, fiică a satului. Petroni este multiplu campion naţional şi internaţional la lupte libere, maestru al sportului, antrenor şi arbitru. (continuarea doar în ediţia tipărită).

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 999 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 742
Număr afişări conţinut : 3922135

FaceBook

Horoscop zilnicZiare