Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale

Ştiri locale,,V-aţi legat de România pînă la moarte”

Email

 

A fost declaraţia veteranului de război col. (r) Titus Oană la depunerea jurământului militar de căre soldaţii Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte ,,Constantin Brâncoveanu“ din Făgăraş Evenimentul s-a desfăşurat în centrul Făgăraşului

     Un eveniment solemn pentru soldaţii profesionişti din promoţia noiembrie 2017 aflaţi la pregătire în cadrul Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte ,,Constantin Brâncoveanu“ din Făgăraş a avut loc sîmbătă, 13 ianuarie 2018, începînd cu ora 11.00. 165 de militari au depus Jurămîntul Militar în centrul municipiului. Depunerea Jurămîntului Militar a constituit din cele mai vechi timpuri un moment special pentru soldaţii români aflaţi în slujba patriei care îi leagă pe viaţă, chiar şi după ce se pensionează, de drapelul României. Odată depus Jurămîntul Militar, soldatul este practic legat ombilical de Armata Română şi poporul român pe care trebuie să-l apere cu preţul vieţii. Este o alegere grea şi o chemare care nu îi este adresată oricui. Este nevoie de curaj, sînge rece, competenţă şi inteligenţă.

Citeşte mai mult...
 

Concurs la Poliţia Locală Făgăraaş

Email

      Este a doua rundă de concurs, după cea organizată la sfîrşitul anului trecut cînd din cei 64 de concurenţi niciunul n-a fost admis. Pentru noul concurs au fost stabilite, prin dispoziţie de primar, etapele şi datele desfăşurării acestora. Proba psihologică se va desfăşura la data de 6.02.2018, ora 10.00, la sediul Primariei Municipiului Făgăraş. Proba sportivă este programată în data de 8.02.2018 , ora 10.00, la Stadionul Municipal. Aptitudinile şi cunoştinţele de calculator se vor testa printr-o probă stabilită la data de 12.02.2018, ora 10.00, la sediul Primăriei Făgăraş. Cea mai grea probă, cea scrisă, va avea loc la sediul primăriei, în data de 14.02.2018, ora 10.00. Ultima probă, interviul, este stabilită în data de 16.02.2018, ora 10.00, la sediul Primăriei. Conform anunţului, candidaţii trebuie să îndeplinească atît condiţiile prevăzute de art.54 din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată şi actualizată, dar şi condiţtiile specifice prevăzute de fişa postului aferentă funcţiei publice de execuţie. 

Citeşte mai mult...
 

Neajunsurile comunirăţilor făgărăşene văzute de la tribuna Parlamentului

Email

Deputalul liberal Mara Mareş crede că Ministerul Dezvoltării este singurul care poate finanţa proiectele de dezvoltare locală


     Deputatul liberat Mara Mareş a început anul 2018 în forţă. În sensul că s-a întîlnit cu primarii din Ţara Făgăraşului, cei care fac parte din partidul care a trimis-o în Parlamentul României, pentru a le asculta problemele şi a le pune în discuţia Legislativului. ,,Proiectele de dezvoltare locală ale primarilor liberali din Ţara Făgăraşului nu ar mai trebui ignorate de către Ministerul Dezvoltării. Oamenii de acolo au nevoie de apă şi canalizare, drumuri şi sprijin pentru dezvoltarea turismului, nevoi care nu au culoare politică. În prima parte a lunii ianuarie 2018 am vizitat primăriile din Ţara Făgăraşului. Am luat cunoştinţă astfel de nevoile şi obiectivele administraţiilor locale, dar şi despre planurile primarilor pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii în comunităţile pe care le reprezintă” a spus parlamentarul într-un comunicat de presă.
 

Proiecte ignorate de miniştri
 

     Printre problemele identificate, care de altfel nu sînt nişte nouătăţi, se află utilităţile, infrastructura şi fondul funciar. ,,Nevoia cea mai răspândită, dar şi cea mai apăsătoare este aceea a realizării reţelelor de canalizare şi de racordare a gospodăriilor la respectivele reţele. Aceste investiţii necestiă sume de bani considerabile, finanţări ce pot veni numai de la Ministerul Dezvoltării. Din păcate, am sesizat că Ministerul Dezvoltării, deşi a primit cererile şi documentaţiile complete, ignoră sistematic adresele şi solicitările primarilor liberali, ceea ce face din finanţarea acestor obiective un ideal foarte greu de atins.

Citeşte mai mult...
 

,,Gură fac ca roata morii...”

Email

      Acum în miez de ianuarie, versurile lui George Coşbuc din poezia ,,Iarna pe uliţă” ne readuc pe derdeluşul din sat, plin de săniile şi vocile nestăvilite ale copiilor. Alături şi de frumuseţea versului coşbucian, cuprins în expresia populară ,,a face gură” şi comparaţia ,,ca roata morii”, sugerînd o vociferare continuă, ce nu-şi diminuează intensitatea. Expresia de la început este construită pe baza substantivului gură, cuvînt latinesc din vocabularul de bază al limbii române, plin de înţelesuri înrudite (polisemantice) şi folosit la tot pasul. Cînd vorbesc de gură, biologii şi medicii au în vedere acea cavitate cu care începe aparatul digestiv şi care conţine limba, dinţii, delimitată prin buze, obraji, vălul palatului, faringe, prin care se realizează hrănirea. O asemenea parte a corpului este vizitată prin expresii de felul: ,,cu sufletul la gură” (abia mai poate respira, de oboseală, de emoţie), a uita de la mînă pînă la gură (a uita foarte repede), a se duce pe gura lupului, a scoate din gura lupului, (a dispărea şi, respectiv, a se salva în ultimul moment). Alte expresii precum: a pune ceva în gură (a mînca puţin şi în fugă), de-ale gurii (mîncare), a da cuiva mură-n gură (a-i da totul de-a gata) sau nici o gură de apă (nimic) îşi leagă cel mai mult sensul, de ideea de hrănire. Dar evantaiul cel mai bogat şi original de înţelesuri îl are substantivul gură, atunci cînd este privit ca organ al vorbirii, mijlocul fonator al comunicării verbale dintre oameni.

Citeşte mai mult...
 

Accidente rutiere

Email

      Joi, 11 ianuarie a.c., în jurul orei 20.23 la ieşirea din Făgăraş spre Braşov a avut loc un accident rutier. Un autoturism marca BMW se deplasa pe strada Tudor Vladimirescu, iar la sensul giratoriu de la Kaufland a pierdut controlul volanului şi s-a tamponat cu un TIR. La faţa locului au ajuns paramedicii făgărăşeni, dar victima accidenului a refuzat transportul la spital. Este vorba despre V.D. de 22 de ani care s-a ales cu o plagă superficială la cap. Un alt accident rutier a fost înregistrat tot în Făgăraş, miercuri, 10 ianuarie a.c., în jurul orei 6.55, pe DN 1, cînd victimă a fost A.G. de 65 de ani. Paramedicii au monitorizat cazul, dar victima a refuzat transportul la spital. Şi C.M. de 65 ani a fost victimă a accidentului petrecut marţi, 9 ianuarie a.c., în jurul orei 7.10 pe strada Teiului din Făgăraş. Bărbatul acuza dureri la membrul inferior stîng, a fost monitorizat şi transportat la Spitalul Muncipal Făgăraş. Vineri, 12 ianuarie a.c., în jurul orei 14.00, un accident rutier s-a petrecut pe DN1, la km 224 +800, între localităţile Mândra şi Şercaia, cînd un autoturism a ieşit în decor. Au ajuns la faţa locului paramedicii care au montat un guler cervical victimei, un tînăr de 28 de ani. Ambulanţa însoţită de medic au preluat victima şi au transportat-o la Spitalul Municipal Făgăraş. 

 
Pagina 3 din 5

În ediţia tipărită

Becleanul, centru international de folclor

 

     Primul festival internaţional de folclor organizat în Ţara Făgăraşului va avea loc la Beclean, în ziua de 19 ianuarie 2018. Iniţiativa este curajoasă şi aparţine edililor comunei Beclean şi Ansamblului folcloric ,,Junii Becleanului de pe Olt”. Comuna Beclean şi deopotrivă toate comunele din Ţara Făgăraşului vor fi în sărbătoare vineri, 19 ianuarie, iar începînd cu ora 16.00 uliţele satului Beclean vor înflori sub auspiciul portului popular specific zonelor participante la prima ediţie a acestui festival.(continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
,,Pedeapsă maximă pentru poliţistul-pedofil“

 

     Cazul poliţistului pedofil din Bucureşti, Eugen Stan de la Biroul Rutier al Secţiei 18, a afectat imaginea Poliţiei Române Mediatizarea cazului a şocat opinia publică, iar cetăţenii aşteaptă, pe de o parte, pedepsirea agresorului, dar şi aflarea numelor şefilor din Poliţie care au muşamalizat acţiunile pedofilului poliţist vreme de 9 ani. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
HOROSCOP: 2018 aduce schimbări radicale pentru multe zodii
  

      Toate semnele zodiacale au şansa să îşi schimbe viaţa în 2018, totul ţine însă de felul în care vor acţiona şi de modul în care se vor mişca planetele. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 595 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 740
Număr afişări conţinut : 4003440

FaceBook

Informatii utile

Horoscop zilnicZiare