Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale

Ştiri localeÎncarcerată la Mislea alături de femeile legionare

Email

 

Maria Cornea din Ileni a fost condamnată la 4 ani de temniţă comunistă pentru că a susţinut grupul partizanilor din Munţii Făgăraşului  A suportat chinurile din închisori alături de mama lui Ion Gavrilă Ogoranu, de soţia mareşalului Antonescu,de Lenuţa Faina şi alte sute de femei legionare

     Localitatea Ileni a fost unul din punctele în care luptătorii din Rezistenţa Anticomunistă au găsit sprijin şi încredere. Foarte multe familii de aici au suferit pentru activitatea pe care au desfăşurat-o împotriva comuniştilor şi a securităţii, fiind nu de puţine ori ţinta agresiunilor acestora. Un ajutor semnificativ pentru grupul din munţi condus de Ion Gavrilă Ogoranu a fost familia Cornea din Ileni, de la numărul 22. Credinţa şi patriotismul care au caracterizat întotdeauna familia Cornea au atras în mijlocul ei mulţi nevoiaşi sau persoane aflate în primejdie, pe care i-a ajutat material sau spiritual. „În viaţă, partea fizică reprezintă prea puţin comparativ cu partea spirituală, sufletească. În acest sens, pot spune ca am o mulţumire fără margini pentru că am reuşit întotdeauna să fac bine. Am reuşit rugîndu-mă, iertînd şi iubind“ a explicat Maria Cornea în interviul acordat, în 1998, jurnalistei Lucia BAKI. Acest capitol l-am rezervat domnişoarei Maria Cornea şi familiei ei, drept recunostinţă la tot ceea ce au reprezentat pentru Rezistenţa anticomunistă, un dar simbolic pentru atitudinea, verticalitatea şi dîrzenia de care au dat dovadă înfruntînd gulagul comunist. 

Citeşte mai mult...
 

Festivalul ,,Evadarea în artă“

Email

      Deschiderea festivalului ,,Evadarea în Artă”, ajuns la cea de-a IX-a ediţie, a avut loc joi, 19 aprilie a.c. ,,Festivalul Evadarea în Artă, organizat de către Fundaţia Culturală Negru Vodă, în parteneriat cu Casa Municipală de Cultură a ajuns la cea de-a IX-a editie. Evenimentul, devenit emblematic pentru Făgăraş, a înregistrat în anul 2018 mai multe recorduri: numărul de participanti a depăşit 500 de copii şi tineri talentaţi, ceea ce face ca şi numărul de şcoli şi de profesori coordonatori să fie mult mai mare decît la ediţiile precedente. Astfel a crescut şi aria de acoperire a festivalului, care pentru prima dată are participanţi din S.U.A., Italia ş Republica Moldova. Anul acesta au fost organizate ateliere de fotografie şi de teatru în sprijinul copiilor dornici să se înscrie în concurs. Un alt motiv de bucurie este faptul că au fost produse trei spectacole de foarte bună calitate: ,,Haide, ucide-mă, dragoste”, de Aziz Nessin, ,,Gară pentru noi” , de Cornel Udrea şi ,,Locuiesc în sensul giratoriu“ de Codrina Anghel, ultimul fiind pregătit pentru Gala Laureaţilor, care va avea loc sîmbătă, 28 aprilie, orele 18.00, la Casa Municipală de Cultură“ a spus Codrina Anghel, preşedintele Fundaţiei Culturale ,,Negru Vodă“ din Făgăraş şi coordonatoarea evenimentului. 

 

Calendarul evenimentelor
 

- 19 aprilie - Spectacol- concurs Sectiunea Tradiţii ( Casa de Cultură); ora 15 - Parada costumelor; ora 16 – Concurs;
- 20 aprilie, ora 16,00 - Spectacol-lectură şi Expoziţie de Arte vizuale ( Fundatia Culturală ”Negru Vodă”); 

Citeşte mai mult...
 

Şomajul este în scădere

Email

     Statisticile întocmite de AJOFM Braşov arată că la nivelul judeţului au existat, la finele lunii martie a.c., un număr de 7.060 şomeri. Mai puţini cu aproape 100 faţă de luna anterioară. Cei mai mulţi şomeri înregistraţi sînt bărbaţi şi doar o treime din numărul total reprezentă femei în căutarea unui loc de muncă. Nu toţi şomerii sînt plătiţi din fondul de şomaj, doar 1164 din numărul total primesc indemnizaţii de şomaj, restul fiind fără venituri lunare. În realitate însă mult mai multe persoane nu ocupă un loc de muncă fără să fie însă înregistrate la AJOFM ca şomeri. La nivelul Făgăraşului sînt înregistraţi 1615 şomeri dintre care 655 sînt femei. În perioada 1.03.2018 - 31.03.2018 au intrat în evidenţa Agenţiei Braşov un număr de 473 persoane (194 femei) şi au ieşit din evidenţa AJOFM Braşov 577 persoane (225 femei). În luna martie 2018 au fost încadrate în muncă 247 persoane dintre care 91 femei. Valoarea ratei şomajului înregistrată la nivelul judeţului Braşov la finele lunii martie 2018, 2,69%, este în uşoară scădere faţă de rata şomajului înregistrată la finele lunii februarie 2018, care a fost de 2,73%. De la o lună la alta fluctuaţiile în cazul numărului de şomeri sînt foarte mici. De exemplu, în luna ianuarie 2018 au fost trecuţi în statistici 1642 şomeri în Făgăraş, iar în ianuarie 2017 numărul lor se situa în jurul aceluiaşi număr. Dacă luăm în calcul populaţia Făgăraşului stabilită la recensămîntul din 2011, rata şomajuliui depăşeşte cu puţin 5%. Luînd însă în calcul că mai bine de jumătate din tineri sînt plecaţi la muncă peste hotare, rata şomajului reală s-ar situa la peste 12%. La Victoria, s-a înregistrat luni la rînd acelaşi număr de şomeri, 175, dintre care femeile numărau 80.

Citeşte mai mult...
 

Abandon şcolar

Email

     Termenul abandon şcolar semnalează una din crizele care afectează sistemul de învăţămînt din România acestor ani. Se referă la părăsirea timpurie a şcolii, înainte de absolvirea parcursului general-obligatoriu. Se estimează că în jur de 20% din cei care încep învăţămîntul primar, nu ajung să parcurgă cei 10 ani general-obligatoriu, cît stipulează legile României, situaţie care plasează ţara noastră la coada Europei. Despre cauzele şi efectele acestui fenomen se discută des, dar nesoluţionarea lui practică pune în pericol însăşi existenţa naţională. Vorbim de cifre şi situaţii statistice vizibile, însă dimensiunea lui reală este mai extinsă şi afectează calitatea instruirii multora care apar în categoria celor şcolarizaţi şi al căror nivel precar de instruire reiese din situaţia şcolară mediocră ori din procentul scăzut de promovabilitate la testările şi examenele naţionale. Putem vedea în acest declin şi o altă faţetă, mascată, a abandonului şcolar. Elevul din faţa profesorului se află fizic în sala de clasă, aşezat liniştit sau mai agitat într-o bancă, dar cu mintea în altă parte decît la lecţia în curs de desfăşurare. El, sinţindu-se nevăzut, butonează şi se uită cu nesaţ la imaginile şi mesajele de pe telefonul mobil, cu care se grozăveşte ca şi cum acesta înlocuieşte total îndatoririle şcolăreşti zilnice. 

Citeşte mai mult...
 

Apel 112

Email

     În perioada 17 – 19 aprilie 2018, paramedicii făgărășeni au fost solicitați la 8 intervenții, cinci dintre ele fiind înregistrate în aceeaşi zi. Marți, 17 aprilie a.c., în jurul orei 9.20 o elevă de 17 ani din Făgăraș a căzut și acuza dureri la membrul inferior stîng. În jurul orei 10.47 un elev de 18 ani a căzut și acuza dureri la membrul inferior drept. În jurul orei 12.00 M.D. de 81 de ani acuza stări de lipotimie, iar paramedicii l-au monitorizat și transportat la spital. În jurul orei 16.36 o femeie de 75 de ani din Sebeș a căzut, iar paramedicii au monitorizat-o, diagnosticat-o cu suspiciune fractură membru inferior stîng. La 17.35 o fetiță de doi ani, din Făgăraș, avea reacții alergice în urma unei înțepături de insecte. Miercuri, 18 aprilie a.c., în jurul orei 20.24 a fost transportată la Spitalul Municipal Făgăraș o fetiță de 5 luni cu stări febrile, micuța a fost internată. Joi, 19 aprilie a.c., paramedicii făgărășeni au fost solicitați la două intervenții, prima a fost înregistrată în jurul orei 10.00 la o pensionară de 89 de ani care a căzut și acuza dureri la membrul inferior drept, iar în jurul orei 14.10 o femeie de 64 de ani din Făgăraș acuza stări de lipotimie. Ambele victime au fost transportate la Spitalul Municipal Făgăraș.

 
Mai multe articole..
Pagina 3 din 4

În ediţia tipărită

60 de ani de filatelie la Făgăras

     Iubitorii Cercului Filatelic din Făgăraş s-au întîlnit sîmbătă, 21 aprilie a.c., la Fundaţia Culturală ,,Negru Vodă“ pentru a marca şaizeci de ani de la înfiinţarea cercului. ,,Se împlinesc şaizeci de ani de cînd s-a înfiinţat Cercul Filatelic, prin 1958. Iniţiativa a aparţinut unui nmăr de 16 colecţionari de timbre din Făgăraş. Dintre întemeietori, în viaţă mai este doar Orban Ludovic. Sîntem la cea de-a XX-a expoziţie, iar trei dintre membrii cercului participă la expoziţii interjudeţene şi de rang înalt unde expunerile lor sînt foarte apreciate. Mai sîntem eu, Orban Antonia şi Bartos Csongor. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Vizită la CN ,,Radu Negru“

     O delegaţie din Italia va vizita CN ,,Radu Negru” în perioada 2-7 mai 2018. Este vorba despre punerea în aplicare a unui protocol încheiat între conducerea colegiului făgărăşean, a primarului municipiului Gheorghe Sucaciu şi a conducerii Istitutului Comprensivo „Corrado Melone”, Ladispoli (Roma) şi semnat anul trecut. Prima etapă a protocolului prevede deplasarea unei delegaţii de la şcoala din Italia la Făgăraş, iar următoarea va fi vizita deleaţiei făgărăşenilor la şcoala din Ladispoli. Iniţiativa acestui schimb de experienţă aparţine făgărăşencei Angela Nicoară, profesoară la şcoala din Ladispoli. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 536 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 753
Număr afişări conţinut : 4139872

Informatii utileZiare