Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale

Ştiri localeInundaţii în Ţara Făgăraşului

 

Apele au năvălit şi au făcut ravagii la Comăna-Crihalma, cartierul Galaţi, Mândra, Şona, Feldioara

     Ploile abundente şi topirea zăpezii din cursul săptămînii au dus la creşterea alarmantă a nivelului Oltului, iar apele s-au revărsat făcînd ravagii în multe zone din Ţara Făgăraşului. Nu s-au mai înregistrat asemenea pagube din august 2009 cînd o ploaie torenţială a devastat zona turistică de la Sâmbăta de Sus. Încă de la primele ore ale dimineţii de miercuri, 14 martie a.c. au intrat în alertă pompierii şi autorităţile locale mai ales că se anunţa Cod roşu la nivelul judeţului Braşov. În vizor erau localităţile din Ţara Făgăraşului unde Oltul nu este îndiguit, respectiv Comăna, Crihalma, Mândra, Şercaia, cartierul Galaţi, Şona, Feldioara. 

Citeşte mai mult...
 

Salvatori de nota 10

Email

 

Dorin Moldovan, comandantul Detaşamentului de Pompieri Făgăraş, şi Radu Nan, locţiitorul acestuia, vorbesc despre acţiunea dificilă de salvare de la Mândra

     Intervenţia pompierilor la inundaţiile înregistrate săptămîna trecută a fost, pe cît de dificilă, pe atît de lăudabilă. 24 din 24 de ore, pompierii făgărăşeni au fost pe teren pentru a salva oameni, locuinţe şi animale din calea apelor. Numai în zona Mândra au fost prezenţi non stop peste 50 de pompieri care s-au luptat cu apele. Alţii au acţionat în cartierul Galaţi, în timp ce alte echipe s-au plasat în zona Comăna-Crihalma. Am stat de vorbă cu Dorin Moldovan, comandantul Detaşamentului de Pompieri Făgăraş, dar şi cu Radu Nan, locţiitorul acestuia, care spun că au participat la una dintre cele mai grele acţiuni de salvare. 

Citeşte mai mult...
 

Peregrin în Ţara Sfîntă (V)

Email

 

     Peisajul religios al iudaismului în vremea Mântuitorului Iisus era foarte colorat şi deopotrivă schimbător. Între farisei, esenieni, zeloţi, saduchei, preoţi izolaţi şi un Irod care impunea supremaţia Imperiului său şi-a început Iisus misiunea. Ajunsese la Iordan unde Ioan Botezătorul, profetul considerat o ameninţare pentru cei care deţineu puterea, boteza cu apă şi atrăgea mulţimile prin predicile sale. Mergea în sinagogă unde locul de cinste era jilţul lui Moise. Aici fariseii luînd locul preoţilor citeau Tora şi o explicau adunării. Iisus îi taxa pe farisei de ipocriţi, dar îşi îndemna discipolii să urmeze învăţăturile lor. ,,Cărturarii şi fariseii au şezut în scaunul lui Moise. Deci toate cîte vă vor zice vouă faceţi-le şi păziţi-le, dar după faptele lor nu faceţi, că ei zic, dar nu fac.

 

 

Citeşte mai mult...
 

Marea din cartierul Galaţi

Email

 

Casele de pe strada Prunului şi din apropierea podului de peste Olt au fost afectate grav de ape Şase fanmilii au pierdut agoniseala de o viaţă după ce viitura le-a distrus locuinţele
     Inundaţii de aşa amploare nu s-au mai înregistrat în cartierul Galaţi al Făgăraşului de mulţi ani. Niciun localnic nu poate preciza anul în care un dezastru similar ar fi afectat cartierul de la marginea Făgăraşului. De cum ajungi pe strada Prunului spre Şona nu vezi decît apă, o mare de apă încît nu mai poţi identifica albia Oltului, drumul sau gardurile gospodăriilor. De miercuri, 14 martie a.c., drumul ce leagă municipiul de satul Şona este acoperit de apă, nici măcar cu tractorul nu se mai putea circula. Apa a intrat şi în casele aflate la marginea drumului. În casa lui Gheorghe Neagoe de la nr. 149 de pe Prunului apa măsura 1,30 metri.

Citeşte mai mult...
 

,,Sper să nu degenereze în mai rău, ca să nu fiu nevoit să părăsesc România”

Email

 

Spune Ştefan Ramba, elev în clasa a XII-a la CN ,,Radu Negru” într-un interviu pentru ziarul ,,Monitorul de Făgăraş”

     Colegiul Naţional ,,Radu Negru“ este, alături de Cetatea Făgăraşului, una dintre emblemele Țării Oltului. Aici s-au pregătit, de-a lungul timpului, elitele care au dus peste graniţele ţării faima învăţămîntului românesc. Dan Nicuşor reprezintă doar un exemplu în acest sens. Tot de aici, din ,,frăţia de cruce“, au plecat cei care s-au dus să lupte cu hoţia şi minciuna instaurată în anul 1948. Zidurile liceului vorbesc despre istorie, patriotism, moralitate şi dăruire, iar instituţia şi-a păstrat mereu aceeaşi conduită şi rigoare. Pe elevul Ştefan Ramba din clasa a XII-a E l-am găsit în cel mai prielnic mediu al său, şcoala.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 4

În ediţia tipărită

,,Digurile ar fi oprit năvala apelor“

 

      Apele au făcut mari pagube în Ţara Făgăraşului săptămîna trecută. Ploile abundente şi topirea zăpezii au dus la o triplare a debitului apei Oltului. Iar lipsa digurilor a dus la revărsarea apei în toate zonele aflate în apropierea albiei Oltului. Cartierul Galaţi, Şona, Crihalma, Comăna, Mîndra, colonia de la şantierul Mîndra, Feldioara au fost localităţile şi zonele unde apa a făcut ravagii. Au rămas izolate două sate, Şona şi Crihalma. În zona Mîndra, şantierul pentru construirea digului a fost abandonat după 1989 şi nici nu sînt şanse ca investiţia să fie finalizată. La Crihalma, podul de peste Olt creează probleme în fiecare an, dar nimeni nu s-a preocupat de construirea unuia nou. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu mai mulţi localnici afectaţi de inundaţiile de săptămîna trecută, dar şi cu autorităţi locale despre situaţia inundaţiilor din Ţara Făgăraşului. Redăm cîteva dintre părerile făgărăşenilor despre năvala apelor. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 706 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 758
Număr afişări conţinut : 4104033

Informatii utileZiare