Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Coloreazã Monitorul de Fãgãras!
Coloreazã Monitorul de Fãgãras! Email
Marţi, 09 Februarie 2016 09:39

 

 

      Culoarea a dispãrut de mult din Fãgãras. Totul este cernit, vedem în jur doar gri si negru. Ne e dor de nuante de rosu, de galben si albastru sau de violet. Pînã si florile din ronduri si-au estompat culoarea. Si oamenilor le-a fost transmisã o stare de nemulţumire, sînt mereu încruntaţi si mîhniţi. Nimic surprinzător însã, pentru cã Fãgãrasul a fost adus într-o stare jalnicã, iar de vechiul şi frumosul tîrg al Fãgãrasilor a rãmas doar numele. Nu e stradã în municipiu care sã arate cã trãim în secolul XXI. Gropile, bãltile, mormanele de gunoaie, trotuarele distruse, grãmezile de pietris sau nisip uitate din toamnã pe strãzi si pe zone cîndva verzi desenează un arc peste timp care se opreste undeva în Evul Mediu. Acolo unde totul era sumbru. Haosul domneşte peste tot în municipiu, inclusiv în Primãria Fãgãras care, la fel ca si urbea, pare fãrã stãpîn.
     Luînd la pas cartierele, culoarea refuzã sã ti se înfãtiseze. În cartierul Combinat, ruină este cuvîntul ce-ti vine în minte, fie cã este vorba despre fosta fabricã chimicã, fie cã te referi la blocurile în care locuiesc oamenii. În cartierul Creangã sînt strãzi care n-au vãzut niciodatã asfaltul, dar oamenii mai sperã cã ele ar putea arăta altfel cîndva. Pe Negoiu, 13 Decembrie sau 1 Decembrie 1918, încerci în zadar sã cauti un petic de asfalt, chiar dacã aproape în fiecare an s-au cheltuit bani publici pe studii, proiecte si chiar reabilitãri. Dacã vrei sã ajungi la spital urmînd strada Trandafirilor sau D-na Stanca e jale mare. Mergi ca pe ulitele satelor de la începutul veacului trecut. Frumosul cartier al Florilor ar trebui sã-si schimbe numele în Cartierul Gropilor. Nici centrul urbei nu a fost ocolit de indolenta alesilor locali. Este un santier fãrã de sfîrsit, iar zãpada deja topitã a lãsat la vedere niste strãzi asemenea unor ulite prãfuite din te miri ce cãtun. În fata fostei cofetãrii Garofita, un crater face parte deja din decor, iar responsabilii vor mai astepta încã vreun an sã le pice din cer solutiile tehnice pentru a-l astupa. Promenada Cetãtii a fost si ea lãsatã de izbeliste, calupuri de pavele zac din toamnã pe malul lacului în asteptarea unor oferte mai scumpe, probabil, de la firmele agreate de alesi. În fata Judecãtoriei alte gropi neastupate, iar strada stã zdrentuitã din toamna trecutã. Santierul si-a lãsat, parcã înadins, urmele si în fata primãriei, doar-doar primarul sau vreun ales local ocoleste gropile pentru a nu da în ele.

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
 


     Sumbrã este si ,,taxa pe teavã“ pe care Ecotermul o factureazã abuziv fãgãrãsenilor. Nivelul tarifelor la apã, canal si salubritate ne-ar plasa ca urbe între marile orase din tarã, dar privind în jur nu plãtim decît nuantele de negru din confortul zilnic. Si lista ar putea continua. Este clar cã autoritãtile publice care au rolul de a asigura linistea si bunãstarea cetãteanului, de a crea un nivel de trai decent si un viitor sigur în Fãgãras nu-si respectã functiile si nici pe cetãteanul plãtitor de taxe si impozite, dar întind lunar mîna dupã lefuri deloc mici plãtite din banii contribuabililor. Indolenta, incompetenta, lipsa unei viziuni si a unei strategii de viitor a aruncat vechiul tîrg al Tãrii Fãgãrasului într-o zonã cenusie. Cetãtenii criticã la colt de stradã, în parc, la birou, în magazine, în sãlile de asteptare de la spital sau de la cabinetele medicale, în curtea bisericii, dar vocile lor nu s-au fãcut auzite încã în biroul primarului, al viceprimarului, al consilierilor locali sau al directorilor din unitãtile publice. Încercãm sã schimbãm registrul si sã ne creãm singuri o realitate frumoasã, pozitivã si viu coloratã. Putem colora împreunã Fãgãrasul în toate nuantele.
Dupã cum v-a obisnuit, Monitorul de Fãgãras demareazã o nouã campanie, în care te cheamă pe tine, cititorule, să-i fii alături, campanie intitulatã de aceastã datã ,,Coloreazã Monitorul de Fãgãras“. Nu întîmplãtor am ales aceastã ineditã formulare cãci cu totii stim cã o culoare alungă întotdeauna negrul, precum lumina întunericul. Culoare aduce orice faptã bunã a oricãrui localnic, orice gînd bun îndreptat spre cel de lîngă noi, o realizare materială, o mentalitate pozitivã, un sprijin acordat celor aflaţi în nevoie si un imbold pentru cei care administreazã orasul. Oricine poate colora ziarul ,,Monitorul de Fãgãras“, de la cetãteanul simplu la elev, student, primar, consilieri locali, directori de primãrie, scoalã, spital, fabricã, magazin etc. Cum poate face asta? Dacã un proiect pozitiv, de care se pot bucura cît mai multi fãgãrãseni, este prezentat redactiei, atunci acesta aduce culoare în paginile ziarului si va fi publicat într-o formã graficã deosebitã si coloratã. Pînã atunci însã ziarul va rãmîne în alb si negru.
     Este important de ştiut că semnatarii materialelor ce vor colora ziarul vor fi premiati cu abonamente trimestriale la ,,Monitorul de Fãgãras“. Colorînd cît mai multe pagini din ,,Monitorul de Fãgãras“ se coloreazã implicit orasul si confortul nostru. Orice localitate din Tara Fãgãrasului poate colora la rîndu-i ziarul ,,Monitorul de Fãgãras“, iar proiectele semnalate vor fi publicate si premiate. Împreunã putem schimba si colora Fãgãrasul si Tara Fãgãrasului. (Redactia)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 683 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4317318

Horoscop zilnicZiare