Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Fii satului Beclean
Fii satului Beclean Email
Marţi, 18 August 2009 18:09

     A doua editia a sarbatorii satului Beclean, denumita „Fiii satului“, s-a desfasurat în zilele de 15 si 16 august a.c. Clopotele bisericii au dat startul evenimentului, cînd toti satenii, cu mic cu mare, îmbracati de sarbatoare, au participat la slujba religioasa oficiata de parohul satului, Gheorghe Cismas, ce marca praznicul „Adormirea Maicii Domnului“. Au fost doua zile de voie buna în care satenii au uitat de problemele cotidiene, au cîntat, au dansat, au depanat amintiri, aducînd în actualitate traditiile vechi ale satului. Nu au fost uitati satenii stabiliti în alte orase sau tari, oamenii care au dus departe numele satului, dar nici localnicii. Organizatorii le-au rasplatit stradaniile prin tot felul de diplome.

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

 

Sarbatoare deschisa de primarul Ioan Maican


     Scena amplasata în josul satului, lînga curtea bisericii, îi astepta pe sateni cu multe surprize. Cuvîntul de deschidere l-a avut primarul comunei, Ioan Maican, care a multumit audientei prezente la eveniment si a laudat implicarea comitetului de organizare si a satenilor. Presedintele comitetului de organizare, Tipi Puiu, a facut oficiile de gazda pe toata durata sarbatorii. Surpiza evenimentului a fost editarea unei monografii a satului, editie îngrijita de sotii Bajenaru, ambii muzeografi la Muzeul Valeriu Literat din Fagaras. Organizarea sarbatorii „Fiii satului Beclean“ a început imediat dupa încheierea sarbatorilor de iarna. S-au implicat prof. Tipi Puiu, preotul paroh Gheorghe Cismas, prof. Nicolae Ludu si directorul scolii Ioan Grama care au format comitetul de organizare. I-au atras pe toti cei care puteau, prin activitatea desfasurata în decursul anilor, sa sprijine actiunea. Astfel, a luat nastere echipa de dansuri formata din fetele si baietii satului si care au fost instruiti de un tînar localnic. Repetitiile la scenariul stabilit în urma cu cîteva luni s-au desfasurat în fiecare sfîrsit de saptamîna astfel ca la data sarbatorii, totul a decurs impecabil.

Siplome pentru sateni


     Diplome de excelenta, diplome de fidelitate, diplome de onoare. Au reprezentat atuul manifestarii în fata satului. Fiecare nominalizat a pasit cu emotie în fata scenei pentru a primi o recompensa sentimentala pentru ceea ce reprezinta el pentru satul natal. Batrîni, adulti, tineri, deopotriva s-au emotionat la auzul numelui. Unii s-au evidentiat prin activitatea didactica, altii prin studii, altii prin aportul la nivel national, altii prin activitatea militara sau prin inovatiile facute. N-a fost uitat nimeni, iar aplauzele audientei au contat, în acea zi, poate mai mult decît onorurile nationale. Traditiile vechi nu puteau sa lipseasca. A fost prezentata sezatoarea, cu tot ceea ce presupunea aceasta în anii din urma. Femeile din sezatoare au fost coordonate de Maria Trâmbitas, dansatoare profesionista la Ansamblul Banatul din Timisoara, membra a Uniunii Muzicienilor, actualmente pensionara si revenita în Fagaras. Echipa de dansuri a satului, fete si baieti, a prezentat un purpuriu de dansuri populare. A fost organizat si un muzeu al satului în care au fost expuse obiecte de folclor tesute de gospodinele satului, unelte din gospodarii, razboiul de tesut, costumui popular al vechilor beclereni. N-a lipsit niciunul dintre steagurile societatilor satesti traditionale. O parte din sateni si invitatii au fost poftiti apoi la caminul cultural unde îi astepta un meniu ales si multa muzica. Primaria Beclean a oferit tuturor satenilor mici, bere si muzica. A doua zi, întreg satul a fost invitat de organizatori la iarba verde, la terenul de fotbal al satului. Acolo distractia a continuat pîna seara tîrziu. „N-a fost usor sa organizam aceasta sarbatoare. Prima editie a fost în 1996, iar editia de acum a depasit-o din toate punctele de vedere pe prima. Întreg satul s-a implicat, am avut multe repetitii si se pare, dupa cum spun mai toti, a fost o reusita. Am invitat toti beclerenii stabiliti în alte zone si au venit. Avem personalitati de seama care provin din satul nostru si am tinut sa le evidentiem activitatea prin aceste diplome. Ne vom reîntîlni peste 10 ani“ a spus presedintele comitetului organizator, Tipi Puiu.

Istoricul satului Beclean


     Becleanul are o vechime de peste 5500 de ani. Cel putin asa indica sondajele arheologice din vara anului 1987 efectuate în punctul „La Canton“. Arheologii au mai demonstrat existenta a trei puncte locuibile pe raza Becleanului, din epoca bronzului. Numele satului vine, se pare, de la contele maghiar Treis Bethle, din secolul al XIII-lea cînd Tara Fagarasului s-a aflat sub stapînirea Regatului maghiar. Istoricii sustin ca acest sat a fost colonizat apoi de sasi. Specialistii români în toponimie au explicat si ei ca numele satului provine din ungurescutl Bethen sau Bethleem care înseamna orasul în care s-a nascut Iisus Cristos. În secolul XVII, Becleanul primeste titlul de oppidum, tîrg, precum Fagarasul, ceea ce presupunea scutirea de dari si slujbe. Acest privilegiu a fost recunoscut si la 1890. În sec. XVII, populatia satului era formata 2/3 din români, iar restul sasi si numara 400 de locuitori. Dupa nici un secol, populatia aproape se înjumatateste, pentru ca s-a înregistrat o plecare masiva a sasilor spre Fagaras. La recensamîntul din 1957 s-a evidentiat faptul ca Becleanul numara 1097 persoane si avea 233 de case. Localnicii se ocupau cu agricultutra si cresterea animalelor, îndelecniciri care s-au pastrat timp de 400 de ani. La 1632 exista aici o moara de praf de pusca care a functionat timp de cîteva decenii. Renumite au fost tabacariile, bacaniile, macelariile, cizmariile si carciumele satului. La 1923 exista la Beclean un atelier de masini de îmblatit al lui Nicolae Taflan si o fabrica de spirt a lui Vichentie Tuturea. A fost înfiintata si banca Beclereana.

Beclereni de excelenta


     Fii ai satului Beclean care i-au dus numele prin meritele si functiile detinute sînt:
Nicoale Ludu - preotul satului 1971-2007, Mircea Bârsan- medic cardiolog, director la Institutul Inimii Cluj, Nicolae Bârsan- medic chirurg, fost sef de sectie la Spitalul Judetean Brasov, veteran de razboi, Moise Tuturea- profesor univesitar la Universitatea Lucia Blaga Sibiu, Gheorghe Grama- medic militar, fost sef sectie chirurgie la Spitalul Militar Cluj, pensionar, Aurelia Tritean- inginer, pensionata, fost proiectant sef la Uzinele 23 August Bucuresti, Ioan Trâmbitas- inginer, pensionar, fost director al partii române la Portile de Fier I si II, Aurel Taflan- profesor, pensionar, fost sef editura Didactica si Pedagocica Bucuresti, secretar la INR a Personelor cu Handicap, Emilia Corfita- inginer, conferentiar universitar la Institutul de Petrol Ploiesti, pensionar, Gheorghe Grama- prof, pensionar, fost inspector la Sectia de Învatamînt a Raionului Faget, Iuliu Copacea- actor, pensionar, fost regizor la Teatrul Arad, Tipi Puiu- prof. pensionar, fost director la Scoala Beclean, inspector scolar si dir. de oficiu prefectural, Ioan Visa- prof. univ. rector la Universitatea Transilvania Brasov etc. Acestora li s-au alaturat alte zeci de persoane care au fost evidentiate de organizatori prin diplome de onoare, fidelitate civica, merit.
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Fabian  - Apreciere pentru Prof.TIPI PUIU   |29-11-2011 22:18:18
Domnule Tipi Puiu - pentru mine director, profesor si diridinte ! Te voi tutui
ca sa ma exprim mai bine, te rog sa ma scuzi ! Eu sunt Fabian, un foarte vechi
elev al tau, care in totdeauna te-a apreciat si te v-a aprecia la plus infinit
cat v-a fi in viata. Dragul meu Dl. Profesor Puiu nu te-am uitat nici o clipa
din viata mea, datorita tie, am terminat mai multe facultati si am ajuns cineva
in viata! Am asternut pe hartie cateva pagini despre trecutul, prezentul si
probabil viitorul meu, tu igur esti prezent in descrierea mea succinta. Te-am
apreciat foarte mult ca adolescent, tanar,.........in prezent pensionar de circa
4 ani si nu te voi uita niciodata Dl.Profesor TIPI PUIU. Fagarasul pentru mine
inseamna mai mult decat Romania - deoarece numai voi cunoasteti trecutul,
prexentul si viitorul tarii noastre. Cu multa stima.respect si consideratiune.
Un fost elev la Liceul Agroindustrial Fagaras. Iosif Fabian.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunturi!

Compania PUROLITE oferă asigurări că activitatea sa nu poluează!

     Compania brașoveană PUROLITE a demarat în acest an o campanie de comunicare transparentă și de informare a locuitorilor din zona Victoria – Ucea – Făgăraș, privind activitatea sa, respectarea normelor legale referitoare la poluare și eforturile și investițiile privind creșterea calității aerului în zonă.
     Purolite se angajează să informeze populația atât în ceea ce privește sesizările primite de companie sau autorități, cât și în ceea ce privește investițiile și măsurile luate pentru a asigura un mediu curat și sănătos în zonele învecinate. 

În ediţia tipărită

,,Statul încurajează lenea”

 

     Mulţi cetăţeni din Ţara Făgăraşului sînt revoltaţi pe beneficiarii de ajutor social care sînt apţi de muncă, dar preferă să primească bani de la stat fără să facă nimic. Le aduc calificative de ,,puturoşi” ,,leneşi” şi le cer să meargă la muncă pentru a obţine banii din care să trăiască.

Citește mai departe...
 
O mînă întinsă bătrînilor săraci si neputinciosi

 

     Căminul de bătrîni ,,Castanul” este locul unde îşi găsesc adăpost şi persoanele singure, neputincioase şi cu venituri foarte mici. În ultimii doi ani, patru femei trecute de 65 de ani au ajuns la ,,Castanul” în urma solicitării asistenţilor sociali din primării sau a asistenţilor medicali din spitale.

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 705 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 762
Număr afişări conţinut : 4180700

Informatii utileZiare