Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Dă-le Doamne moaşte şi parlamentari!
Dă-le Doamne moaşte şi parlamentari!

 

      Românul îşi spune CREDINCIOS. Şi îşi etalează credinţa doar în zilele de sărbătoare. Merge la biserică, dă pomelnice, face donaţii, străbate ţara şi mapamondul pentru moaşte. Este full de ocupat. Mă uitam dăunăzi la miile de oameni care au înfruntat frigul, ploaia, aglomeraţia pentru a atinge cu ce a avut fiecare sticla în spatele căreia erau moaştele unor sfinţi ai istoriei. Era imaginea unei gloate rînduite şi mînate de jandarmi ca oile la muls. Credincioşii încolonaţi după gratiile păzite asiduu de jandarmi veneau din toate colţurile ţării pentru mîntuire.

 

Şi pentru că era rost de baie de mulţume n-au întîrziat de la mîntuire nici politicienii care însă au avut culuarul lor, de asemenea păzit de jandarmi, fără să se amestece în gloata credincioasă. Şi de bună seamă au avut şi un alt scop. România nu duce lipsă de moaşte, sînt suficiente pentru ca fiecare ins să poată atinge mîntuirea. Iar dacă ar da semne că se gată, cei interesaţi mai găsesc oseminte pe care să scrie ,,moaşte" şi să le dea ,,bun" pentru tămăduire. În urma unui astfel de pelerinaj s-a strîns o colectă de cîteva milioane de euro în conturile bisericii. Sînt banii plătiţi de credincioşii care au atins moaştele şi care s-au simţit obligaţi cumpărînd astfel o tămîie, o cruciuliţă, o icoană sau vreun suvenir. Dar la rîndu-i biserica i-a răsplătit pe credincioşii mîntuiţi cu bucate fără număr. Excitaţi la maxim, credincioşii s-au împins, s-au certat, s-au călcat în picioare pentru a prinde cîte o porţie din milostenia găzduitorilor de moaşte. Astfel de circ se repetă cu regularitate în fiecare lună de peste an în diferite colţuri ale ţării. Este o organizare aducătoare de similariţăţi cu campaniile electorale. Numai că în acest caz credincioşii îşi spun electori. Zicala ,,lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba" este simbolică pentru astfel de regii. În centrul scenei politice nu mai sînt moaşte ci cîte un politician care s-a liniştit din mişcarea brawniană a căutării fotoliului călduţ din Parlamentul României. Iar de acum vine în pelerinajul propriu pentru a-i convinge pe cei care ştiu să pună ştampila numai dacă sînt ,,motivaţi". În ziua de astăzi totul a devenit negociabil. Important este însă să ştii cît şi cui plăteşti. Dacă eşti bun de gură, n-ai şcoală, eşti ţepar, n-ai scrupule, eşti înzestrat cu maximum de tupeu înseamnă că eşti bun de parlamentar. Făcînd un arc peste timp găseşti uşor exemple în politica românească de astfel de inşi care periodic îşi spun ba pelelişti, ba pesedişti, ba pedelişti, ba ţărănişti, ba creştini, etc.

     Deunăzi, un ins a fost bătut măr pentru că este în topul ţeparilor făgărăşeni. ,,Calitatea" îl recomandă pentru un fotoliu de senator al Ţării Făgăraşului. Şi ar face orice să poarte insigna parlamentarului român care îi conferă imunitatea legală şi-l pune la adăpost faţă de numeroasele dosare penale care există de ani buni pe numele lui. Una dintre victimele escrocheriilor insului ce se vrea senator i-a dat o lecţie atunci cînd oamenii legii n-au vrut să-i penalizeze faptele infracţionale. Precum ţeparul făgărăşean care se vede senator sînt mulţi inşi de-a lungul şi de-a latul ţării. Va deveni Parlamentul României un soi de grădină zoologică a ţeparilor. Şi dacă numărul acestora va aduna un procent de peste 50%, atunci putem generaliza şi fără să greşim vom trăi într-o Românie a ţeparilor dată de majoritatea parlamentară astfel formată. Nu-mi rămîne decît să le dorec românilor: ,,Dă-le Domane moaşte şi parlamentari!". În faţa acestei ipoteze pălesc atunci acei inşi care devin contracandidaţii ţeparilor şi care-i reprezintă pe românii adevăraţi, cu mult sub jumătatea ocupată de plevuşti. (Lucia Baki)

 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunturi!

Compania PUROLITE oferă asigurări că activitatea sa nu poluează!

     Compania brașoveană PUROLITE a demarat în acest an o campanie de comunicare transparentă și de informare a locuitorilor din zona Victoria – Ucea – Făgăraș, privind activitatea sa, respectarea normelor legale referitoare la poluare și eforturile și investițiile privind creșterea calității aerului în zonă.
     Purolite se angajează să informeze populația atât în ceea ce privește sesizările primite de companie sau autorități, cât și în ceea ce privește investițiile și măsurile luate pentru a asigura un mediu curat și sănătos în zonele învecinate. 

În ediţia tipărită

,,Statul încurajează lenea”

 

     Mulţi cetăţeni din Ţara Făgăraşului sînt revoltaţi pe beneficiarii de ajutor social care sînt apţi de muncă, dar preferă să primească bani de la stat fără să facă nimic. Le aduc calificative de ,,puturoşi” ,,leneşi” şi le cer să meargă la muncă pentru a obţine banii din care să trăiască.

Citește mai departe...
 
O mînă întinsă bătrînilor săraci si neputinciosi

 

     Căminul de bătrîni ,,Castanul” este locul unde îşi găsesc adăpost şi persoanele singure, neputincioase şi cu venituri foarte mici. În ultimii doi ani, patru femei trecute de 65 de ani au ajuns la ,,Castanul” în urma solicitării asistenţilor sociali din primării sau a asistenţilor medicali din spitale.

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 504 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 762
Număr afişări conţinut : 4184261

Informatii utileZiare