Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje „Ne privesc de sus, din cer“
„Ne privesc de sus, din cer“ Email

     În acest an au fost comemoraţi toţi eroii comunei Recea la Mănăstirea Berivoi, cu ocazia hramului locaşului de cult, de sărbătoarea Înălţării Domnului ca cer

     Joi, 28 mai a.c., de sărbătoarea Înălţării la cer a Domnului, eroii celor două războaie mondiale dar şi partizanii din comuna Recea care au luptat împotriva comunimului au fost pomeniţi în cadrul unei ceremonii religioase oficiate la mănăstirea Berivoi. Preoţii şi cei prezenţi s-au rugat apoi pentru sufletele celor căzuţi pe front sau ucişi de trupele securităţii. ,,Au mai rămas puţini veterani de război în comună şi cei mai mulţi ne privesc acum din cer. Este o datorie de onoare să ne amintim de ei, să nu uităm că s-au jertfit pentru noi, pentru satul lor, pentru ca măcar copiii lor să aibă o viaţă liniştită. A venit comunismul şi o nouă generaţie s-a sacrificat pentru că nu a putut să stea impasibilă la nedreptăţi. Trebuie să îi avem pe toţi în suflet şi să le cinstim memoria“ spune Gheorghe Socol, fiu de partizan anticomunist.

Monument pentru eroi
 

     De cîţiva ani localnicii din Berivoi, comuna Recea, ştiu cu exactitate care sînt eroii din satul lor şi se roagă pentru sufletele lor. Şi asta pentru că Gheorghe Socol şi primarul comunei, Gheorghe Lazea, au ridicat un monument care cinsteşte memoria celor care au luptat în cele două războaie mondiale şi a partizanilor luptei anticomuniste. Monumentul, pe care au fost trecute toate numele eroilor, a fost amplasat chiar lîngă biserica ortodoxă din Berivoi, în calea credincioşilor. ,, Iniţiatorul acestei construcţii a fost de fapt maiorul Ioan Silaghe, veteran de război şi fost aviator, un om extraordinar. Cînd acesta trăia a început să facă demersuri pentru construirea unui monument al eroilor. Pentru că tatăl meu a fost partizan, iar socrul meu veteran de război am început şi eu să mă implic. În primă fază m-am ocupat de problemele administrative ale veteraniilor, dezinteresat. După ce maiorul Ioan Silaghe a murit am luat hotărîrea fermă de a-i îndeplini visul. Am căutat numele tuturor eroilor, atît din Berivoii Mici cît şi din Berivoii Mari şi am luat legătura cu primarul Gheorghe Lazea, despre care ştiam că are un respect deosebit pentru eroi, fiind nepotul regretatului Ioan Gavrilă Ogoranul. Am avut tot sprijinul din partea primăriei şi mi-a fost pus la dispoziţie un amplasament de pe domeniul public, în apropierea bisericii. Tot primarul s-a ocupat şi de amenajarea zonei şi de pavare. Cu ajutorul familiei mele, m-am apucat de construcţia propriu zisă, am cumpărat apoi marmură şi am trimis-o la gravat. Crucea am obţinut-o de la preotul din Copăcel. Monumentul a fost gata în iarna anului 2007 şi toată lucrarea a costat cîteva sute de milioane. Este o mare mulţimire sufletească faptul că prin aceasta am reuşit să scoatem la lumină numele tuturor eroilor şi că acum locuitorii din Berivoi ştiu că rudele lor s-au jertfit pentru patrie“ spune Ghorghe Socol.

Au luptat în război dar şi în munţi
 

     În primul război mondial, Berivoiul Mic şi Berivoiul Mare, cele două sate despărţite de un rîu, au pierdut nu mai puţin de 51 de fii ai satului, iar în al doilea război mondial aproape 70 de localnici au luptat pe front. Berivoiul este însă şi unul dintre satele din Ţara Făgăraşului în care oamenii harnici şi gospodari au opus rezistenţă regimului comunist. Astfel, Silviu Socol, Ioan Chiujdea, Gheorghe Şuvăială, Mihai Maga şi Ioan Novac, fii ai satului, au luptat deschis cu comuniştii, fiind urmăriţi, persecutaţi şi chiar ucişi. Ioan Novac,elev în ultima clasă la Făgăraş, pentru că a cîntat ,,Trăiască Regele“ a fost urmărit de Securitate, iar întreaga lui familie din Berivoi a fost persecutată şi supusă torturii. Ioan Novac s-a alipit grupului de partizani din Munţii Făgăraşului, iar în 1951 i s-a alăturat şi tatăl său, Petru Novac. Tînărul din Berivoi a fost arestat de securitate în 31 iulie 1955 după ce i-a fost înscenată o plecare în Grecia. După luni de tortură şi un proces nedrept, Novac a fost condamnat la moarte şi împuşcat. Un alt tînăr partizan din Berivoi cu un destin tragic a fost Ioan Chiujdea. În anul 1949, acesta i s-a alăturat lui Ioan Gavrilă Ogoranul în munţi, fapt care a atras torturarea familiei sale şi ameninţarea cu deportarea. După 8 ani în care a luptat contra sistemului, Ioan Chiujea a fost arestat în luna iulie 1957, condamnat la moarte şi executat prin împuşcare. În grupul condus de Gavrilă Ogoranu, Nică Chiujdea era poreclit „Profesorul“. Gheorghe Şuvăială a făcut şi el parte din grupul din munţi condus de Gavrilă Ogoranu, a luptat alături de acesta 6 ani şi a fost ucis de securitate în 5 august 1954, în judeţul Alba. Siviu Socol, membru al frăţiei de cruce de la Liceul Radu Negru a fost nevoit şi el să plece din satul natal în munţi. După o ciocnire cu securitatea în Rîuşor, a fost prins în Toderiţa, condamnat la moarte şi executat în anul 1951. Mihai Maga a fost student la Cluj, a dus o importantă activitate anticomunistă şi a fost prins de securitate în anul 1950 şi condamnat la 4 ani de închisoare. După eliberare a continuat să sprijine activ grupul din munţi.

Nume scoase la lumină
 

     Chiar în ziua cînd la mănăstire numele eroilor erau pomenite, pe monumentul din sat aceste nume au ieşit din nou la lumină. ,,Din nefericire, mai multe nume s-au şters de pe monument din cauza ploilor şi a intemperilor. Acum am angajat doi pictori să rescrie numele şi sper că de această dată nu se vor mai şterge. Am în plan să realizez şi un sistem de iluminare al monumentului“ mai spune Socol. Numele eroilor anticomunişti din comuna Recea ca de altfel a tuturor celor din Ţara Făgăraşului sînt inscripţionate şi pe Crucea de la Mănăstirea Brîncoveanu construită în 1995 prin grija lui Ion Gavrilă Ogoranu, conducătorul grupului de partizani din munţi. În fiecare an, în prima duminică după sărbătoarea Sfîntului Ilie, la acest monument se comemorează rezistenţa anticomunistă din zona Făgăraşului şi pe toţi eroii săi ale căror morminte nu se cunosc nici în prezent.

Comments
Comentariu nou Cautare
coma  - tare   |16-06-2011 18:47:04
jjk
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Caută in site ...

Adio, Majestate!

 

      România iubeşte monarhia. Ar fi concluzia la care ar ajunge orice persoană care deschide televizorul, ascultă radioul sau citeşte presa scrisă, pentru că mijloacele media abundă de articole despre regele Mihai şi monarhie. Dar dacă ne-am întoarce în urmă cu vreo două decenii, lucrurile n-ar sta chiar aşa. Regele Mihai a fost alungat din ţară de regimul post-decembrist condus de Iliescu şi Roman, aşa cum s-a întîmplat în 1947, pe vremea regimului bolşevic. Urmaşii acelor comunişti, pesediştii actuali, depun flori şi lumînări pentru monarhul României care a trecut la cele sfinte, iar pe bloguri postează mesaje de compasiune arătîndu-şi astfel nesimţirea.
     Fiind într-o vizită în Danemarca, am avut ocazia să trăiesc vizita familiei regale în oraşul în care am poposit vreme de o săptămînă. Au fost multe pregătiri, oficialităţile au fost băgate în priză cu mult timp înaintea vizitei. Localnicii erau preocupaţi să-şi întîlnească Regina, iar în ziua sosirii familiei regale, locul era înţesat de lume. Oraşul nu avea mai mult de vreo 20.000 de locuitori, dar atunci numărul celor prezenţi era şi de cinci ori mai mare. Era puhoi de lume. Eu nu mai văzusem atîta agitaţie şi oameni la un loc de pe vremea cînd Ceauşescu vizita vreo localitate. Pe cînd eram în anul I de facultate, era anunţată participarea preşedintelui ţării la deschiderea anului universitar, la Cluj. Cîtă zarvă, eram forţaţi să ieşim, să-l aclamăm! Pe noi, bobocii, ne-au închis pe stadionul din Cluj ca pe nişte oi, pentru a vedea iubitul conducător cît de ovaţionat este de tineri. Ceva similar era şi în oraşul danez, la vizita Reginei. Deosebirea însă consta în faptul că acei cetăţeni au mers la întîlnirea cu Regina din plăcere, pe cînd noi eram forţaţi. Le zîmbeau feţele, plîngeau oamenii de emoţie.

Citește mai departe...

Vizitatori online

Avem 794 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 738
Număr afişări conţinut : 3959626

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare