Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Traista de şcoală
Traista de şcoală Email
Marţi, 11 Septembrie 2018 11:02

     Cu o generaţie în urmă, traista de şcoală era la noi unul din lucrurile pregătitoare ale mersului la învăţătură în toată lumea rurală. Traista de şcoală era echivalentul ghiozdanului sau al servietei citadine, dar nici acestea nu mai seamănă azi cu atributele exclusiv didactice. Secole de-a rîndul universala ,,traistă”, obiect în formă de sac, confecţionat în casă dintr-o ţesătură rezistentă, prevăzut cu o baieră pentru a putea fi agăţat sau purtat peste umăr, a fost principalul mijloc de dus merinde sau alte lucruri necesare. Fără traistă nu pornea nimeni nici la drum, nici la lucrul cîmpului ori păzitul animalelor la păşune. Pentru transporturi ceva mai voluminoase s-a inventat o traistă dublă- desaga- tot un fel de sac format din două părţi îmbinate la gură, aşa încît să poată fi atîrnate comod pe umăr, pe şa ori pe spinarea calului şi asinului. Cu o asemenea desagă pe umăr Badea Cârţan a ajuns pînă la Roma. Simpla şi bătrîna traistă este strămoaşa a tot ce înseamnă azi sacoşă, pungă, rucsac, inclusiv a ceea ce folosesc elevii, studenţii pentru a se prezenta la cursuri cu cărţile şi rechizitele necesare. Modelele din anii noştri pentru şcoală nu le mai putem numi ghiozdane, genţi, ci adevărate raniţe, cu forme şi dimensiuni ce dau impresia că purtătorii s-au aventurat într-o expediţie. Oferta economiei de piaţă a fost generoasă şi atractivă astfel că banalul ghiozdan a devenit un rucsac încăpător, cu bretele şi felurite cureluşe cu buzunare, clape şi fermoare, lăcăţele, decorat cu ,,ochi de pisică”, cu poze sau simboluri animaliere, care să facă plăcut, măcar pe dinafară, mersul la şcoală. La o asemenea încărcătură de anexe dacă mai adăugăm conţinutul propriu-zis: cărţi, rechizite, apă, mîncare, constatăm că pentru elevii din ciclurile primar şi gimnazial ,,ghiozdanul” devine prin greutate şi dimensiuni peste puterile lor. Un disconfort care se accentuează în clasă, căci bagajul nu încape în pupitru, ci trebuie ţinut pe jos, lîngă piciorul băncii, ca valizele în gară, încurcînd trecerea fiinţelor mişcătoare prin clasă. Nu-i de mirare că un asemenea context a generat, de curînd, o iniţiativă legislativă, poreclită ,,legea ghizdanului” conform căreia dimensiunea ghiozdanului să fie proporţionată cu purtătorul, ,,să nu depăşească 10% din greutatea elevului”.
     Începe anul şcolar, cu încă o problemă nouă pe agenda didactică! (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 873 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4318388

Horoscop zilnicZiare