Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Aici nu se joacă nimeni!” Email
Luni, 02 Iulie 2018 21:50

     Replica din titlu am preluat-o din corespondenţa poetului Emil Brumaru către un alt poet contemporan, Florin Mugur, şi se referă la un episod biografic petrecut în incinta Primăriei din Iaşi, în anul 1978. Pentru dosarul unui proces la judecătorie, poetul avea nevoie de un act de stare materială şi pentru aceasta se prezintă de dimineaţă la Secţia financiară, camera nr. 6. Acolo i se spune că cel căutat va veni numai a doua zi, dar în prealabil îi trebuie o viză că şi-a plătit toate contribuţiile şi, prin urmare, este îndrumat la biroul 13, aflat la alt etaj. Cităm, în continuare, textul original pentru savoarea relatării şi ,,deliciile” funcţionăreşti: ,,Aici erau vreo şase funcţionari. L-am rugat pe primul, unul blond, gras, flegmatic, să-mi indice pentru strada…, unde trebuie să plătesc. La to’arăşul Ionescu, dar e plecat pe afară, a răspuns el evaziv. Ionescu nu mai venea. Am întrebat iar. Poate e în biroul nr. 14, mi s-a răspuns, da’ ce vă grăbiţi aşa? Nu era nici acolo, normal! M-am întors puţin agasat. Căutaţi alături, în biroul fără număr. L-am găsit! Ei bine, nu de el aveam nevoie. M-a îndrumat exact la primul funcţionar, blondul ce mă expediase. Am plătit, amuzat, contribuţia. Vă jucaţi des aşa cu oamenii? Aici nu se joacă nimeni to’arăşe Brumaru Emil! A doua zi m-am dus la etajul I, ghişeul 6, din nou. Dar, zice cel ce era acolo, trebuie să treceţi întîi, pe la ghişeul nr. 2, jos. M-am dus, ascultător. La ghişeul nr. 2, o tipă tînără, ojată violent, cu dinţii albi, laţi, m-a lămurit binevoitor că am treabă la ghişeul nr. 3. De la ghişeul nr. 3 am urcat iar la camera nr. 6, sus. Bun! Acum, zice, e nevoie să vă duceţi din nou la ghişeulnr. 2 (3, am mîrîit eu exasperat), da, 3, aveţi dreptate. Vă vizează. M-am dus la ghişeul nr. 3, mi-a iscălit şi mi-a indicat să mă duc şi la camera 5, să-mi mai iscălească şi contabilul şef, apoi la ghişeul 1 pentru înregistrare. Aşa am făcut! Autorul descrie traseele sale de la un ghişeu la altul, ca pe un joc absurd de pase, care consumă o energie supradimensionată, pentru o dovadă financiară oarecare, trebuincioasă într-un dosar. Dincolo de zăpăceala, descrisă cu un umor caragialian, răzbat efectele grave pentru cetăţean ale birocraţiei. Metehne care, firesc, ar trebui eliminate! (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 629 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4317913

Horoscop zilnicZiare