Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Aici nu se joacă nimeni!” Email
Luni, 02 Iulie 2018 21:50

     Replica din titlu am preluat-o din corespondenţa poetului Emil Brumaru către un alt poet contemporan, Florin Mugur, şi se referă la un episod biografic petrecut în incinta Primăriei din Iaşi, în anul 1978. Pentru dosarul unui proces la judecătorie, poetul avea nevoie de un act de stare materială şi pentru aceasta se prezintă de dimineaţă la Secţia financiară, camera nr. 6. Acolo i se spune că cel căutat va veni numai a doua zi, dar în prealabil îi trebuie o viză că şi-a plătit toate contribuţiile şi, prin urmare, este îndrumat la biroul 13, aflat la alt etaj. Cităm, în continuare, textul original pentru savoarea relatării şi ,,deliciile” funcţionăreşti: ,,Aici erau vreo şase funcţionari. L-am rugat pe primul, unul blond, gras, flegmatic, să-mi indice pentru strada…, unde trebuie să plătesc. La to’arăşul Ionescu, dar e plecat pe afară, a răspuns el evaziv. Ionescu nu mai venea. Am întrebat iar. Poate e în biroul nr. 14, mi s-a răspuns, da’ ce vă grăbiţi aşa? Nu era nici acolo, normal! M-am întors puţin agasat. Căutaţi alături, în biroul fără număr. L-am găsit! Ei bine, nu de el aveam nevoie. M-a îndrumat exact la primul funcţionar, blondul ce mă expediase. Am plătit, amuzat, contribuţia. Vă jucaţi des aşa cu oamenii? Aici nu se joacă nimeni to’arăşe Brumaru Emil! A doua zi m-am dus la etajul I, ghişeul 6, din nou. Dar, zice cel ce era acolo, trebuie să treceţi întîi, pe la ghişeul nr. 2, jos. M-am dus, ascultător. La ghişeul nr. 2, o tipă tînără, ojată violent, cu dinţii albi, laţi, m-a lămurit binevoitor că am treabă la ghişeul nr. 3. De la ghişeul nr. 3 am urcat iar la camera nr. 6, sus. Bun! Acum, zice, e nevoie să vă duceţi din nou la ghişeulnr. 2 (3, am mîrîit eu exasperat), da, 3, aveţi dreptate. Vă vizează. M-am dus la ghişeul nr. 3, mi-a iscălit şi mi-a indicat să mă duc şi la camera 5, să-mi mai iscălească şi contabilul şef, apoi la ghişeul 1 pentru înregistrare. Aşa am făcut! Autorul descrie traseele sale de la un ghişeu la altul, ca pe un joc absurd de pase, care consumă o energie supradimensionată, pentru o dovadă financiară oarecare, trebuincioasă într-un dosar. Dincolo de zăpăceala, descrisă cu un umor caragialian, răzbat efectele grave pentru cetăţean ale birocraţiei. Metehne care, firesc, ar trebui eliminate! (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 563 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4236810

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare