Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Expoziţii şi concerte la Muzeul Ţării Făgăraşului Email
Luni, 25 Iunie 2018 21:47

 

     Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“ a găzduit joi, 21 iunie a.c., cea de-a II-a ediţie a Expoziţiei Muzeului Naţional ,,George Enescu“ intitulată ,,Muzicieni în Arhiva CNSAS“ şi a vernisajului ,,Muzicieni participanţi la Primul Război Mondial şi la reapariţia unor state pe harta Europei“ din cadrul proiectului de ,,Istorie şi Muzică“ realizat de Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu. ,,Sîntem la cea de-a doua ediţie a proiectului interdisciplinar de istorie şi muzică care prezintă contribuţia unor muzicieni la realizarea Marii Uniri şi a participării lor la Primul Război Mondial. Concertul de muzică ne-a descoperit aceşti muzicieni“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“. Evenimentul a început la ora 18.00 şi s-a desfăşurat în Turnul Thomory, la etajul I, încheindu-se cu un concert de muzică de cameră susţinut în Sala Tronului. Ioana Raluca Voicu (vioară), Manuela Giosa (pian), Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu (pian cu patru mîini) au interpretat piese ale unor muzicieni şi compozitori consacraţi precum George Enescu, Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Constantin Silvestri şi alţii. ,,Participarea unor muzicieni români şi străini la conflagraţia cu cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti este atestată documentar. Foarte mulţi dintre participanţi au fost voluntari. Și-au pierdut viaţa pentru că au considerat că este de datoria lor să meargă la război. Printre ei s-au numărat poeţi, scriitori dar şi muzicieni“ a spus Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu. Printre muzicienii care au participat la Primul Război Mondial au fost evidenţiaţi Mihail Jora, Antonin Ciolan, Florica Musicescu- infirmieră la un spital militar din Iaşi, Emil Monţia, dintre muzicienii români. Au fost amintiţi şi iniţiatorii unor puternice şcoli europene precum francezul Maurice Ravel, englezul Ralph Vaughan Williams şi polonezul Ignacy Jan Paderewski. (Ștefan BOTORAN)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 575 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4236815

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare