Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Expoziţii şi concerte la Muzeul Ţării Făgăraşului Email
Luni, 25 Iunie 2018 21:47

 

     Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“ a găzduit joi, 21 iunie a.c., cea de-a II-a ediţie a Expoziţiei Muzeului Naţional ,,George Enescu“ intitulată ,,Muzicieni în Arhiva CNSAS“ şi a vernisajului ,,Muzicieni participanţi la Primul Război Mondial şi la reapariţia unor state pe harta Europei“ din cadrul proiectului de ,,Istorie şi Muzică“ realizat de Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu. ,,Sîntem la cea de-a doua ediţie a proiectului interdisciplinar de istorie şi muzică care prezintă contribuţia unor muzicieni la realizarea Marii Uniri şi a participării lor la Primul Război Mondial. Concertul de muzică ne-a descoperit aceşti muzicieni“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“. Evenimentul a început la ora 18.00 şi s-a desfăşurat în Turnul Thomory, la etajul I, încheindu-se cu un concert de muzică de cameră susţinut în Sala Tronului. Ioana Raluca Voicu (vioară), Manuela Giosa (pian), Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu (pian cu patru mîini) au interpretat piese ale unor muzicieni şi compozitori consacraţi precum George Enescu, Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Constantin Silvestri şi alţii. ,,Participarea unor muzicieni români şi străini la conflagraţia cu cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti este atestată documentar. Foarte mulţi dintre participanţi au fost voluntari. Și-au pierdut viaţa pentru că au considerat că este de datoria lor să meargă la război. Printre ei s-au numărat poeţi, scriitori dar şi muzicieni“ a spus Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu. Printre muzicienii care au participat la Primul Război Mondial au fost evidenţiaţi Mihail Jora, Antonin Ciolan, Florica Musicescu- infirmieră la un spital militar din Iaşi, Emil Monţia, dintre muzicienii români. Au fost amintiţi şi iniţiatorii unor puternice şcoli europene precum francezul Maurice Ravel, englezul Ralph Vaughan Williams şi polonezul Ignacy Jan Paderewski. (Ștefan BOTORAN)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 662 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4317932

Horoscop zilnicZiare