Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Poetul ţărănimii” Email
Luni, 25 Iunie 2018 21:15

     În anul 2018, anul celebrării Centenarului Marii Uniri, comemorăm şi centenarul plecării în eternitate a poetului George Coşbuc, stins din viaţă pe 9 mai, la numai 52 de ani. Poetul, care n-a mai apucat să vadă împlinit visul românilor ardeleni şi al tuturor românilor, a fost hărăzit de soartă să trăiască ultimii ani în suferinţă, după tragedia pierderii unicului său fiu, în 1915, într-un accident de automobil. După cum îi creionează portretul G. Călinescu: ,,Coşbuc arăta în aceşti ani ca un ţăran ostenit de legarea snopilor”. Prin poeziile sale G. Coşbuc conturează o frescă spirituală a lumii satului, cu dimensiuni de epopee, o cronică a istoriei mai vechi şi mai noi, contribuie la trezirea conştiinţei naţionale şi la afirmarea identităţii neamului românesc. Primul mare poet ardelean, Coşbuc a fost receptat pentru modul liric în care a vibrat alături de popor, ca ,,poetul ţărănimii”. G. Coşbuc s-a născut în 1866 în satul Hordou, judeţul Bistriţa-Năsăud, în familia preotului Sebastian Coşbuc. Începe şcoala în satul natal, urmează liceul la Năsăud, unde se remarcă în cadrul Societăţii de lectură a elevilor ,,Virtus Romana Rediviva”. În 1884 se înscrie la Facultatea de Filosofie şi Litere din Cluj, unde se arată pasionat de limbile clasice (greaca, latina) şi orientale. În acelaşi an debutează în revista ,,Tribuna” de la Sibiu, condusă de Ioan Slavici, şi unde, din 1887 i se oferă funcţia de redactor-şef.

 Poeziile publicate aici atrag atenţia lui Titu Maiorescu, iar în 1889 ajuns la Bucureşti publică şi în prestigioasa revistă ,,Convorbiri literare”. Volumul de debut ,,Balade şi idile” (1893), este bine primit în epocă, de asemenea şi următorul ,,Fire de tort” (1896). Cu Alexandru Vlahuţă editează, din 1901, revista ,,Sămănătorul”, iar în următorii ani îi apar volumele ,,Ziarul unui pierde vară” şi ,,Cântece de vitejie”. Remarcabil versificator, Coşbuc a evocat în creaţii memorabile momente cardinale din viaţa omului: nunta (,,Nunta Zamfirei”) moartea (,,Moartea lui Fulger”) iubirea, într-un ciclu original de idile, patriotismul şi eroismul ostaşului roman, natura şi comuniunea ţăranului cu aceasta. În paralel G. Coşbuc traduce opere ilustre din literatura universală: din greacă ,,Odiseea” de Homer, din latină ,,Eneida” şi ,,Georgicele” de Vergiliu, din sanscrită ,,Sakuntala” de Kalidasa, din italiană ,,Divina comedie” de Dante, din germană ,,Don Carlos” de Schiller. Recunoscut ca poet şi om de cultură, C. Coşbuc este primit în 1916 în Academia Română, ca membru titular. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 615 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4317912

Horoscop zilnicZiare