Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,La Făgăraş, lumea îmi zîmbea cu o tandreţe extraordinară” Email
Luni, 25 Iunie 2018 17:45

 

A spus irina nistor într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Făgăraş ,,Un public primitor şi recunoscător, mai bun decît orice energizant“. Spectacol inedit cu Irina Nistor şi Daniel Popa în cadrul Art Festin

     Zilele prilejuite de festivalul Art Festin au adus la Făgăraş oameni de cultură şi de sport cu cariere reprezentative pentru România. Marcel Iureş, George Mihăiţă, Daniel Popa, Ivan Patzaichin,

 Alexandru Palelologu sînt personalităţi care s-au aflat în faţa făgărăşenilor în perioada 21-24 iunie. Joi, 21 iunie, la ora 19.30, în curtea interioară din Cetatea Făgăraşului s-a desfăşurat piesa de teatru ,,Colibri“ scrisă de americanul Jon Groenveld. Piesa, deşi scrisă de un străin, vizează realităţi pe care le putem observa şi în societatea românească, aflată într-o tranziţie nesfîrşită. ,,Veţi lustrui poduri suspendate, domnule Verdeş!“ sau ,,Veţi vîna Colibri!“ au fost cuvinte cheie, folosite de-a lungul spectacolului. O altă realitate a zilelor noastre a fost auzită pe scenă prin gura actorului Daniel Popa: ,,Trupuri goale care alergau arzînd în stradă. Sper că nu era acolo niciun cunoscut…Dacă teroriştii te pun la colţ tragi cu pistolul, dezamorsezi bombe...ştii să aduni cadavre, nu?...A fost aruncată în aer o clădire dar a fost amplasat în faţa ei un ecran: copii care se joacă într-un cîmp cu flori. Dacă eşti făcut pentru un job şi nu vrei să-l faci, eşti ceea ce faci. Soţia mea ar fi fost posibil să fie unul din trupurile pe care le-am văzut arzînd“. Irina Nistor a completat scena- ,,Nu ţi se pare ciudat că am primit atîtea slujbe de streaperi?...E ziua revistelor de benzi desenate“. În scenă este pus dialogul între doi angajaţi ai unei firme de angajări: Daniel Popa şi Irina Margareta Nistor. Soţia personajului care făcea angajările moare într-un atentat terorist. Actriţa Irina Margareta Nistor a explicat profunzimea acestei piese universal-valabile şi actuale într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Făgăraş.


Reporter: Am observat o piesă mai specială, în care actorii au intrat în dialog cu publicul. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?

Irina Margareta Nistor: ,,Este o piesă universal-valabilă, iar publicul de la noi se regăseşte în ea, mai ales într-o ţară cu foarte mult şomaj, îţi cauţi de lucru şi nimeni nu te vrea“.

R: Ce ne puteţi spune despre trupurile arse şi teroriştii despre care se vorbeşte în această piesă?
I.M.N: ,,Piesa este scrisă de un american, dar s-au întîmplat asemenea lucruri ciudate şi în Spania, Franţa, S.U.A. Am senzaţia că niciodată nu învăţăm din aceste drame. Peste tot, chiar şi la noi, există localuri unde se mai pot întîmpla asemenea nenorociri“.

R: Piesa oglindeşte şi realitatea societăţii româneşti?
I.M.N: ,,Categoric, oglindeşte iar publicul este viu, reacţionează, rîde, super-total. La final lumea pleacă suspinînd şi cu un gust amar pentru că oamenii se recunosc în aceste ipostaze“.

R: Care este mesajul cuvintelor- ”Cine mai cumpără case? Înainte erau anotimpuri, înainte era greu să tai un copac? Înainte puteai să mergi undeva cu iubita să dansezi“
I.M.N: ,,Este realitatea imediată de la noi, pe care o observăm peste tot şi ideea că nu mai poţi să ieşi nici la dans arată faptul că ne-am sălbăticit“.

R: Ce reprezintă numele sugestiv al piesei, ”Colibri”?
I.M.N: ,,Colibri reprezintă lucrurile care ne enervează, ne bîzîie, ca atunci cînd te deranjează o muscă cu zumzăitul ei şi nu o poţi omorî“.

R: Cum vedeţi rolul actorului, al artistului în general, în zilele noastre?
I.M.N: Actorii joacă în lucruri foarte diferite în ziua de azi. Înainte de 1989 erau obligaţi să joace în roluri de preşedinţi de C.A.P. şi secretari de partid, acum sînt de multe ori obligaţi să joace ciudăţenii, dar publicul preferă totuşi piesele clasice. Am fost la Sibiu şi toată lumea s-a bucurat de un spectacol normal, dar nu s-a omorît după o piesă care avea un balet lasciv ce dădea într-o vulgaritate extraordinară. Oamenilor le-a plăcut piesa ,,Stage-dogs“ în distribuţia lui Marcel Iureş şi Florin Piersic Jr. Această piesă de care am amintit scoate în evidenţă raporturile reale dintre actori, s-a terminat frumos, ca un desert“.

R: Ce părere aveţi despre publicul făgărăşean?
I.M.N: ,,Este un public foarte receptiv, m-am bucurat mult şi să ştii că eu trag cu urechea la tot ce se întîmplă în jur. Am înţeles ce înseamnă un public pasionat şi recunoscător. Făgărăşenii reprezintă un public primitor. Am avut emoţii mari şi m-a încărcat pozitiv faptul că lumea îmi zîmbea cu o tandreţe extraordinară. A fost mai bun decît orice energizant“.

R: La ce proiecte lucraţi în momentul de faţă?
I.M.N: ,,Marţea şi Joia sînt la ”Neaţa”, emisiunea cu Răzvan şi Dani. De exemplu, azi dimineaţă am vorbit despre voi, făgărăşenii, pentru că am prezentat filmele de aici. De 14 ani prezint la postul de radio ”Gold-Fm” emisiunea ”Vocea filmelor”. Pe canalul ”Happy Channel” mai am o emisiune în care le iau interviuri actorilor importanţi cum ar fi Victor Hrebenciuc, Marius Manole şi mai ales cei care au fost la Cannes- Cristina Fluture care a jucat în ”După dealuri”, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov etc. O parte dintre ei sînt actori foarte tineri, iar o altă parte sînt actori consacraţi. Acum joc şi în piesa lui Cris Simion intitulată ,,A, a, a!“ prin diverse locuri: la Nottara, Art Cub din Bucureşti, Călăraşi etc., pentru că vrem să strîngem bani în vederea construirii unui teatru. Proiectul poartă numele de ”Griviţa 53”.

Sîmbătă, 23 iunie, publicul făgărăşean a putut-o admira pe Irina Margareta Nistor jucînd şi pe scena Casei de Cultură din Făgăraş în spectacolul ,,Chuck Norris vs Comunism“ regizat de Ilinca Călugăreanu alături de Ana Maria Moldovan şi Dan Chiorean.
(Ștefan BOTORAN)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 573 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4236816

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare