Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,La Făgăraş, lumea îmi zîmbea cu o tandreţe extraordinară” Email
Luni, 25 Iunie 2018 17:45

 

A spus irina nistor într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Făgăraş ,,Un public primitor şi recunoscător, mai bun decît orice energizant“. Spectacol inedit cu Irina Nistor şi Daniel Popa în cadrul Art Festin

     Zilele prilejuite de festivalul Art Festin au adus la Făgăraş oameni de cultură şi de sport cu cariere reprezentative pentru România. Marcel Iureş, George Mihăiţă, Daniel Popa, Ivan Patzaichin,

 Alexandru Palelologu sînt personalităţi care s-au aflat în faţa făgărăşenilor în perioada 21-24 iunie. Joi, 21 iunie, la ora 19.30, în curtea interioară din Cetatea Făgăraşului s-a desfăşurat piesa de teatru ,,Colibri“ scrisă de americanul Jon Groenveld. Piesa, deşi scrisă de un străin, vizează realităţi pe care le putem observa şi în societatea românească, aflată într-o tranziţie nesfîrşită. ,,Veţi lustrui poduri suspendate, domnule Verdeş!“ sau ,,Veţi vîna Colibri!“ au fost cuvinte cheie, folosite de-a lungul spectacolului. O altă realitate a zilelor noastre a fost auzită pe scenă prin gura actorului Daniel Popa: ,,Trupuri goale care alergau arzînd în stradă. Sper că nu era acolo niciun cunoscut…Dacă teroriştii te pun la colţ tragi cu pistolul, dezamorsezi bombe...ştii să aduni cadavre, nu?...A fost aruncată în aer o clădire dar a fost amplasat în faţa ei un ecran: copii care se joacă într-un cîmp cu flori. Dacă eşti făcut pentru un job şi nu vrei să-l faci, eşti ceea ce faci. Soţia mea ar fi fost posibil să fie unul din trupurile pe care le-am văzut arzînd“. Irina Nistor a completat scena- ,,Nu ţi se pare ciudat că am primit atîtea slujbe de streaperi?...E ziua revistelor de benzi desenate“. În scenă este pus dialogul între doi angajaţi ai unei firme de angajări: Daniel Popa şi Irina Margareta Nistor. Soţia personajului care făcea angajările moare într-un atentat terorist. Actriţa Irina Margareta Nistor a explicat profunzimea acestei piese universal-valabile şi actuale într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Făgăraş.


Reporter: Am observat o piesă mai specială, în care actorii au intrat în dialog cu publicul. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?

Irina Margareta Nistor: ,,Este o piesă universal-valabilă, iar publicul de la noi se regăseşte în ea, mai ales într-o ţară cu foarte mult şomaj, îţi cauţi de lucru şi nimeni nu te vrea“.

R: Ce ne puteţi spune despre trupurile arse şi teroriştii despre care se vorbeşte în această piesă?
I.M.N: ,,Piesa este scrisă de un american, dar s-au întîmplat asemenea lucruri ciudate şi în Spania, Franţa, S.U.A. Am senzaţia că niciodată nu învăţăm din aceste drame. Peste tot, chiar şi la noi, există localuri unde se mai pot întîmpla asemenea nenorociri“.

R: Piesa oglindeşte şi realitatea societăţii româneşti?
I.M.N: ,,Categoric, oglindeşte iar publicul este viu, reacţionează, rîde, super-total. La final lumea pleacă suspinînd şi cu un gust amar pentru că oamenii se recunosc în aceste ipostaze“.

R: Care este mesajul cuvintelor- ”Cine mai cumpără case? Înainte erau anotimpuri, înainte era greu să tai un copac? Înainte puteai să mergi undeva cu iubita să dansezi“
I.M.N: ,,Este realitatea imediată de la noi, pe care o observăm peste tot şi ideea că nu mai poţi să ieşi nici la dans arată faptul că ne-am sălbăticit“.

R: Ce reprezintă numele sugestiv al piesei, ”Colibri”?
I.M.N: ,,Colibri reprezintă lucrurile care ne enervează, ne bîzîie, ca atunci cînd te deranjează o muscă cu zumzăitul ei şi nu o poţi omorî“.

R: Cum vedeţi rolul actorului, al artistului în general, în zilele noastre?
I.M.N: Actorii joacă în lucruri foarte diferite în ziua de azi. Înainte de 1989 erau obligaţi să joace în roluri de preşedinţi de C.A.P. şi secretari de partid, acum sînt de multe ori obligaţi să joace ciudăţenii, dar publicul preferă totuşi piesele clasice. Am fost la Sibiu şi toată lumea s-a bucurat de un spectacol normal, dar nu s-a omorît după o piesă care avea un balet lasciv ce dădea într-o vulgaritate extraordinară. Oamenilor le-a plăcut piesa ,,Stage-dogs“ în distribuţia lui Marcel Iureş şi Florin Piersic Jr. Această piesă de care am amintit scoate în evidenţă raporturile reale dintre actori, s-a terminat frumos, ca un desert“.

R: Ce părere aveţi despre publicul făgărăşean?
I.M.N: ,,Este un public foarte receptiv, m-am bucurat mult şi să ştii că eu trag cu urechea la tot ce se întîmplă în jur. Am înţeles ce înseamnă un public pasionat şi recunoscător. Făgărăşenii reprezintă un public primitor. Am avut emoţii mari şi m-a încărcat pozitiv faptul că lumea îmi zîmbea cu o tandreţe extraordinară. A fost mai bun decît orice energizant“.

R: La ce proiecte lucraţi în momentul de faţă?
I.M.N: ,,Marţea şi Joia sînt la ”Neaţa”, emisiunea cu Răzvan şi Dani. De exemplu, azi dimineaţă am vorbit despre voi, făgărăşenii, pentru că am prezentat filmele de aici. De 14 ani prezint la postul de radio ”Gold-Fm” emisiunea ”Vocea filmelor”. Pe canalul ”Happy Channel” mai am o emisiune în care le iau interviuri actorilor importanţi cum ar fi Victor Hrebenciuc, Marius Manole şi mai ales cei care au fost la Cannes- Cristina Fluture care a jucat în ”După dealuri”, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov etc. O parte dintre ei sînt actori foarte tineri, iar o altă parte sînt actori consacraţi. Acum joc şi în piesa lui Cris Simion intitulată ,,A, a, a!“ prin diverse locuri: la Nottara, Art Cub din Bucureşti, Călăraşi etc., pentru că vrem să strîngem bani în vederea construirii unui teatru. Proiectul poartă numele de ”Griviţa 53”.

Sîmbătă, 23 iunie, publicul făgărăşean a putut-o admira pe Irina Margareta Nistor jucînd şi pe scena Casei de Cultură din Făgăraş în spectacolul ,,Chuck Norris vs Comunism“ regizat de Ilinca Călugăreanu alături de Ana Maria Moldovan şi Dan Chiorean.
(Ștefan BOTORAN)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 624 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4317912

Horoscop zilnicZiare