Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Birocraţia blochează lucrările la Cetatea Făgăraş Email
Luni, 25 Iunie 2018 16:51

 

     Despre reabilitarea Cetăţii Făgăraşului s-a vorbit de peste un an şi jumătate, dar şantierul încă nu a fost deschis. Este vorba despre un proiect (POR, Axa 5) amplu în valoare de 5 milioane de euro (17,089 milioane de lei fără TVA) care va schimba faţa castelului medieval aducînd în actualitate elementele ce existau în urmă cu sute de ani. Făgărăşenii însă mai au de aşteptat să vadă această investiţie finalizată întrucît procedurile legate de licitaţie sînt lungi şi laborioase.

 

Avize şi comisii degeaba
 

     În data de 29 decembrie 2017 a fost deschisă de către Primăria Făgăraş procedura de licitaţie privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de la cetatea Făgăraş. ,,Era nevoie de avizul de la Comisia naţională de arhiologie care a impus efectuarea unui studio arheologic. Prin urmare a fost suspendată procedura şi s-a comandat acest studio arheologic. Muzeul Brukenthal Sibiu a realizat descărcarea arheologică în baza căreia a fost obţinut avizul de la Comisia din cadrul Ministerului Culturii. Urmează acum să fie ridicată suspendarea şi să continuăm licitaţia. Timp de două săptămîni va rămîne anunţul pe SEAP şi apoi se aşteaptă ofertele” a explicat procedura Florina Micu, şefa Biroului de achiziţii din primăria Făgăraş. Printre lucrările care vor fi făcute la cetate se numără construirea a două poduri mobile de acces, unul la intrarea principală, iar celălalt pe latura dinspre nord (spre strada Mihai Viteazu), precum şi amenajarea şanţului de apărare, prin înlăturarea pămîntului depus în timp pe ziduri.

Castelul cel mai bine păstrat
 

     Cetatea Făgăraşului a fost construită în perioada secolelor XII – XIII, ca o cetate de lemn şi pămînt, pe locul actualei cetăţi de piatră. Încă de atunci, clădirea a fost ridicată cu un val înconjurător de pămînt. Arheologii care au analizat istoria cetăţii au tras concluzia că, în forma ei iniţială, ea a fost distrusă de flăcări, cel mai probabil în jurul anului 1240. Cetatea de piatră, apropiată de forma de acum, a început să fie construită în jurul anului 1310 şi terminată, cu toate spaţiile sale, în secolul al XVII-lea. După desfiinţarea închisorii comuniste, s-a început restaurarea castelului. În prima etapă au fost eliminate urmele închisorii şi abia apoi s-au continuat lucrările de restaurare. Astăzi castelul este cotat ca fiind al doilea din Europa după modul în care a fost păstrat de-a lungul celor 7 secole. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 578 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4236818

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare