Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Birocraţia blochează lucrările la Cetatea Făgăraş Email
Luni, 25 Iunie 2018 16:51

 

     Despre reabilitarea Cetăţii Făgăraşului s-a vorbit de peste un an şi jumătate, dar şantierul încă nu a fost deschis. Este vorba despre un proiect (POR, Axa 5) amplu în valoare de 5 milioane de euro (17,089 milioane de lei fără TVA) care va schimba faţa castelului medieval aducînd în actualitate elementele ce existau în urmă cu sute de ani. Făgărăşenii însă mai au de aşteptat să vadă această investiţie finalizată întrucît procedurile legate de licitaţie sînt lungi şi laborioase.

 

Avize şi comisii degeaba
 

     În data de 29 decembrie 2017 a fost deschisă de către Primăria Făgăraş procedura de licitaţie privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de la cetatea Făgăraş. ,,Era nevoie de avizul de la Comisia naţională de arhiologie care a impus efectuarea unui studio arheologic. Prin urmare a fost suspendată procedura şi s-a comandat acest studio arheologic. Muzeul Brukenthal Sibiu a realizat descărcarea arheologică în baza căreia a fost obţinut avizul de la Comisia din cadrul Ministerului Culturii. Urmează acum să fie ridicată suspendarea şi să continuăm licitaţia. Timp de două săptămîni va rămîne anunţul pe SEAP şi apoi se aşteaptă ofertele” a explicat procedura Florina Micu, şefa Biroului de achiziţii din primăria Făgăraş. Printre lucrările care vor fi făcute la cetate se numără construirea a două poduri mobile de acces, unul la intrarea principală, iar celălalt pe latura dinspre nord (spre strada Mihai Viteazu), precum şi amenajarea şanţului de apărare, prin înlăturarea pămîntului depus în timp pe ziduri.

Castelul cel mai bine păstrat
 

     Cetatea Făgăraşului a fost construită în perioada secolelor XII – XIII, ca o cetate de lemn şi pămînt, pe locul actualei cetăţi de piatră. Încă de atunci, clădirea a fost ridicată cu un val înconjurător de pămînt. Arheologii care au analizat istoria cetăţii au tras concluzia că, în forma ei iniţială, ea a fost distrusă de flăcări, cel mai probabil în jurul anului 1240. Cetatea de piatră, apropiată de forma de acum, a început să fie construită în jurul anului 1310 şi terminată, cu toate spaţiile sale, în secolul al XVII-lea. După desfiinţarea închisorii comuniste, s-a început restaurarea castelului. În prima etapă au fost eliminate urmele închisorii şi abia apoi s-au continuat lucrările de restaurare. Astăzi castelul este cotat ca fiind al doilea din Europa după modul în care a fost păstrat de-a lungul celor 7 secole. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 650 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4317965

Horoscop zilnicZiare