Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Vorbirea românească- o aureolă a unităţii naţionale Email
Luni, 21 Mai 2018 18:50

     Dintre valorile pe care s-a întemeiat Marea Unire, limba română a fost argumentul care a validat trecutul comun, a ilustrat atunci un prezent solidar şi rămîne să certifice identitatea naţională în viitor. Tezaurul lingvistic românesc nu se regenerează însă de la sine, ci trebuie cultivat cu grija cu care orice neam îşi promovează valorile spirituale reprezentative. Din păcate, în vîltoarea evenimentelor de azi limba română trece printr-un proces alarmant de declin, cauzat, în principal, de ignoranţă şi nepăsare. Ignoranţa provine din educaţia precară şi instrucţia superficială din şcoli, iar indiferenţa derivă din dispreţul faţă de norme, valori şi modele. Ca urmare, în exprimarea orală abundă formele inculte, periferice şi suburbane, se extind vocabulele vulgare, astfel că româna cotidiană, tot mai simplificată şi rudimentară se transformă într-o limbă urîtă şi agresivă. Dramele de azi ale limbii române se agravează şi mai vizibil în aspectul ei scris, în erorile de ortografie: absenţa semnelor de punctuaţie sau folosirea lor eronată, din neştiinţă, precum virgula între subiect şi predicat, scrierea cu ,,-ii”, absenţa cratimei (liniuţă de unire). 

 Stridenţa cea mai neplăcută o generează vocabularul, prin avalanşa şi mania cuvintelor străine, în special anglicisme, acolo unde prezenţa lor nu se justifică şi româna posedă termeni echivalenţi. Este adevărat că tranziţia, europenismul, globalismul deschid poarta multor termeni noi, iar limba românî, asaltată, îi acceptă, supunîndu-i procesului de filtrare şi asimilare în timp. Pe unii îi preluăm în grafica originală: ,,mail” (nu ,,meil”), ,,mouse” (nu ,,maus”), ,,management” (nu ,,menegement”), ,,summit” (nu ,,samit”), ,,miting” (nu ,,meeting”). Limba are un bun simţ al ei, dar trebuie lăsată la voia întîmplării şi la dominaţia imitaţiei. De pildă termenul ,,locaţie”, intens utilizat după modelul american cu sensul de ,,loc”, ,,adresă”, ,,spaţiu”, cînd el înseamnă cu totul altceva, o convenţie juridică, un mod de plată, va fi probabil validat, prin frecventa nouă folosire. Pentru evitarea abuzurilor lingvistice şi a deteriorării vorbirii trebuie să intervină toţi factorii de cultură. Cum intervine şi emisiunea ,,Cool-tura” de pe TVR, dar n-am înţeles de ce nu e numită natural ,,Cultura”! Ca să ne grozăvim că tot ce facem acum nu poate fi decît, ,,cool”? (Prof. Liviu IOANI)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 584 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4273100

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare