Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Expoziţie la Muzeu Email
Luni, 21 Mai 2018 18:44

     Vineri, 18 mai a.c., s-a deschis, la Muzeul Ţării Făgăraşului, vernisajul expoziţiei intitulată ,,Ordine de dans din Colecţia de istorie a Muzeului Naţional Brukenthal. ,,Cu prilejul anului centenar am organizat această expoziţie care aduce în faţa publicului vizitator cîteva piese din colecţia de dans a muzeului nostru. Sînt expuse ordine de dans ce datează din secolele XIX-XX. Această colecţie numără 234 de piese şi este structurată pe ordine de dans din gala balurilor organizate de către societăţile de ofiţeri, farmacişti şi industriaşi din Sibiu. Ordinul de bal a apărut la sfîrşitul secolului al XVIII-lea. Numele celor cărora le era acordat acest ordin se găsesc pe evantaie. Era un accesoriu de mici dimensiuni, lucrat pe carton iar în interior era imprimat numele dansului precum mazzurca sau cadrilul şi a fost adaptat în funcţie de epocă. Aşadar, dansurile sînt specifice epocii respective. Coperta principală este fabricată din argint, după care vine coperta propriu-zisă a Ordinului şi foile cu dansurile. Cea mai importantă pentru noi este piesa ordinului Balului organizat de către ,,Reuniunea Femeilor Române“ din Sibiu, datînd din anul 1901.

 Această piesă include pentru prima dată apariţia dansurilor româneşti cum ar fi ,,Hora“ şi ,,Ardeleanca“, pentru că majoritatea dansurilor erau săseşti. Carnetele din argint aveau imprimate pe ele patru perechi de dansatori“ a spus dr. Raluca Frîncu, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. ,,De ziua internaţională a muzeelor, vernisăm o expoziţie inedită şi interesantă care redă un fragment din viaţa cotidiană a Sibiului celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea. Este vorba de o istorie a dansului reflectată în ordinele de dans. Expoziţia va fi deschisă pînă la sfîrşitul lunii iulie şi, cu această ocazie, îi invităm pe toţi cei care vor să descopere dansul să o viziteze. Este nu doar o istorie, dar şi o reverie. Este o călătorie de vis care ne transpune în lumea dansului de societate“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“ din Făgăraş. Colecţia are piese inedite, precum o pereche de pantofi ce datează din secolul XIX. De asemenea, sînt expuse diferite invitaţii pentru galele de dans, de la cele mai simple, la cele mai elaborate. (Ştefan BOTORAN)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 625 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4209143

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare