Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Expoziţie la Muzeu Email
Luni, 21 Mai 2018 18:44

     Vineri, 18 mai a.c., s-a deschis, la Muzeul Ţării Făgăraşului, vernisajul expoziţiei intitulată ,,Ordine de dans din Colecţia de istorie a Muzeului Naţional Brukenthal. ,,Cu prilejul anului centenar am organizat această expoziţie care aduce în faţa publicului vizitator cîteva piese din colecţia de dans a muzeului nostru. Sînt expuse ordine de dans ce datează din secolele XIX-XX. Această colecţie numără 234 de piese şi este structurată pe ordine de dans din gala balurilor organizate de către societăţile de ofiţeri, farmacişti şi industriaşi din Sibiu. Ordinul de bal a apărut la sfîrşitul secolului al XVIII-lea. Numele celor cărora le era acordat acest ordin se găsesc pe evantaie. Era un accesoriu de mici dimensiuni, lucrat pe carton iar în interior era imprimat numele dansului precum mazzurca sau cadrilul şi a fost adaptat în funcţie de epocă. Aşadar, dansurile sînt specifice epocii respective. Coperta principală este fabricată din argint, după care vine coperta propriu-zisă a Ordinului şi foile cu dansurile. Cea mai importantă pentru noi este piesa ordinului Balului organizat de către ,,Reuniunea Femeilor Române“ din Sibiu, datînd din anul 1901.

 Această piesă include pentru prima dată apariţia dansurilor româneşti cum ar fi ,,Hora“ şi ,,Ardeleanca“, pentru că majoritatea dansurilor erau săseşti. Carnetele din argint aveau imprimate pe ele patru perechi de dansatori“ a spus dr. Raluca Frîncu, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. ,,De ziua internaţională a muzeelor, vernisăm o expoziţie inedită şi interesantă care redă un fragment din viaţa cotidiană a Sibiului celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea. Este vorba de o istorie a dansului reflectată în ordinele de dans. Expoziţia va fi deschisă pînă la sfîrşitul lunii iulie şi, cu această ocazie, îi invităm pe toţi cei care vor să descopere dansul să o viziteze. Este nu doar o istorie, dar şi o reverie. Este o călătorie de vis care ne transpune în lumea dansului de societate“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“ din Făgăraş. Colecţia are piese inedite, precum o pereche de pantofi ce datează din secolul XIX. De asemenea, sînt expuse diferite invitaţii pentru galele de dans, de la cele mai simple, la cele mai elaborate. (Ştefan BOTORAN)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 568 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4273100

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare