Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Manifestări de Ziua Eroilor Email
Luni, 21 Mai 2018 17:17

 

     De praznicul ,,Înălţarea Domnului” sau Ispas se comemorează eroii neamului românesc. S-a stabilit prin lege ca primăriile locale şi Biserica să organizeze ceremoniii religioase şi militare la monumentele edificate în memoria eroilor ţării. S-au organizat astfel de manifestări în toate localităţile din Ţara Făgăraşului la care au participat preoţi, oficiali locali, veterani de război, elevi, dascăli şi localnici. 

 


     În faţa monumentelor de la Beclean, Victoria, Sâmbăta de Sus, Viştea de Jos, Luţa, Calbor, Boholţ, Drăguş, Ucea, Părău, Veneţia, Cincu, Recea, Hârseni, Şercaia, Mândra etc, s-au oficiat slujbe de pomenire de către preoţii parohi, după care elevii de la şcoală au recitat şi cîntat cîntece patriotice. În marea majoritate a satelor, localnicii au îmbrăcat portul popular. ,,Am depus coroane de flori la monumentele eroilor din fiecare sat al comunei. S-au oficiat slujbe religioase de pomenire de către preoţii parohi. Sătenii s-au îmbrăcat în port popular pentru a onora memoria eroilor satelor. În fiecare an de Ispas aceste ceremonii sînt nelipsite. Memoria celor căzuţi pe cîmpul de luptă în cele două răuboaie mondiale trebuie cinstită, ei au fost reperele morale şi creştine ale neamului nostru românesc” a spus primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.

Parastas la Parcela de onoare
 

     Ziua eroilor a fost marcată şi la Făgăraş, la parcela de onoare din Cimitirul Nou. Evenimentul a fost prezentat de Diana Gribincea, directorul Casei de Cultură. S-a început cu intonarea Imnului naţional, după care a avut loc slujba de pomenire a eroilor oficiată de opt preoţi La manifestare au participat directorii instituţilor de învăţămînt, reprezentanţii partidelor politice, veteranii de război, consilierii locali, localnici şi elevi. ,,În această zi de sfîntă sărbătoare îi omagiem şi îi cinstim pe acei români care şi-au dat viaţa pentru libertate, dreptate, apărare şi reîntregirea neamului românesc. Îi omagiem pe acei români pentru care credinţa şi iubirea de neam şi ţară au fost deasupra altor interese. Actele lor de eroism nu sînt doar file de istorie, ci sînt repere ale identităţii noastre naţionale. Eroii noştri sînt de fapt reperele morale şi spirituale ale neamului românesc. Nicolae Iorga spunea că neamul este etern prin cultul eroilor, iar ca neamul românesc să dăinuie, sîntem datori să ne amintim, să-i purtăm în suflet şi să-i omagiem pe cei care s-au dovedit a fi cei mai curajoşi apărători ai neamului românesc şi ai interesului naţional. Nu trebuie să uităm, că sărbătoarea de astăzi este parte integrată din Centenarul Marii Uniri” a spus primarul Gheorghe Sucaciu.

17 veterani de război în Ţara Făgăraşului
 

     ,,România a pus la dispoziţia statelor care au luptat împotriva Germaniei peste un milion de militari şi întreaga economie naţională. Armata română a luptat pentru patrie şi au pierit aproape 100 mii de ostaşi, aceştia nu au făcut niciun contract cu nimeni, ei şi-au dat jerfa pentru patria lor. Am scos în evidenţă acest lucru, ca să vă amintesc jerfa de sînge pentru patrie şi pentru neam. Acum după atîţia ani de la război, în Ţara Făgăraşului mai trăiesc 17 veterani de război, aceştia sînt eroii noştri. Sărbătoarea de astăzi nu are rol decorativ, în zona noastră am avut soldaţi care şi-a dat viaţa în primul şi în al doilea război mondial” a spus Titus Oană, col. în rezervă, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război. Și în acest an, veteranul de război, Gheorghe Prunduş de 98 de ani s-a adresat mulţimii. ,,Nu pot trece cu vederea, am imboldul sufletesc de a comunica cu dumneavoastră. Sînt milioane de eroi ai neamului românesc care şi-au vărsat sîngele pe pămîntul Bulgariei, Rusiei, Germaniei, pentru întregirea neamului românesc. Și eu am particitat pe front în Cehoslovacia unde am fost rănit şi internat patru luni” a spus Gheorghe Prunduş.

Foştii deţinuţi politici s-au adunat la Sighet
   

 

 

 

 

 

     Foştii deţinuţi politici din Ţara Făgăraşului şi-au comemorat camarazii la Muzeul memorial de la Sighet. Slujba de pomenire pentru eroii Rezistenţei Anticomuniste s-a oficiat la monumentele edificate în Cimitirul săracilor de la periferia oraşului, iar la Muzeu a fost organizat un simpozion. În fiecare an, AFDPR participă la manifestările de la Sighet, de Ispas.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 625 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4209143

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare