Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Cincşor, reşedinţă internaţională de artă vizuală
Cincşor, reşedinţă internaţională de artă vizuală Email
Luni, 14 Mai 2018 18:59

     În perioada 20 - 26 mai se va desfăşura a II-a ediţie a Reşedinţei internaţionale de artă vizuală Cincşor 2018. Iniţiativa răspunde nevoii susţinerii bisericilor fortificate din Transilvania şi sporirii atractivităţii lor prin crearea unei platforme de dialog pentru arta contemporană între artiştii români şi cei străini. Participă artişti plastici din SUA, Germania, Norvegia, Suedia şi România. Prin tema propusă, ,,Faţă în faţă”, reşedinţa de artă vizuală are ca teme transformările profunde ale satului transilvănean, exodul saşilor precum şi reconfigurarea identităţilor individuale sub presiunea transformărilor economice şi ale migraţiei. Tema are valenţe biblice şi reflectă nevoia vechilor/noilor comunităţi ale satului de a-şi (re)găsi identitatea comună în contextul zbuciumat al istoriei ultimilor 28 de ani. Curatoarea evenimentului este Elisabeth Ochsenfeld, artist vizual şi curator, fondatoare a Reşedinţei de Artă ARTHOUSE WOLFSBERG / GĂRÂNA şi OCHSENFELD RESIDENCY AWARD la Frankfurt/Heidelberg. Va participa de asemenea tînăra regizoare şi fotografă Mirona Radu. Tabăra de pictură începe luni, 20 mai, şi se încheie sîmbătă, 26 mai, ora 14.00, cu vernisajul expoziţiei de grup al artiştilor prezenţi şi cu concertul de trompete susţinut de formaţia TROMPETRE, România. Evenimentul se desfăşoară sub patronajul proiectului „Descoperă sufletul Transilvaniei “ al Bisericii Evanghelice din România C. A. pentru susţinerea bisericilor fortificate din Transilvania. 

     Participă artiştii: Alex Baciu (România), Asa Bengtsson (Suedia), Dragoş Burlaciu (România), Els Geelen (Norvegia), Adrian Sandu (România), David Marks (SUA), Amalia Dulhan (România) şi Elisabeth Ochsenfeld (Germania).
     „Ce loc poate exprima mai bine transformările ultimelor aproape trei decenii decît Cincşor/Kleinschenk/ Kissink, un fost sat săsesc din centrul Transilvaniei? În aceşti ani satul şi-a pierdut aproape toţi locuitorii saşi, aşa cum s-a întîmplat cu multe alte sate din zonă. Cultura lor a apus. Au venit locuitori noi. Biserica fortificată din secolul al XV-lea a fost un simbol atît al siguranţei împotriva ameninţărilor exterioare, mai ales în timpul războaielor, cît şi al unei comunităţi protectoare. Ce mai simbolizează această cetate astăzi? Poate ea să devină o zonă de protecţie pentru noii locuitori faţă de ameninţările contemporane? "Faţă în faţă" motivează la experiment, oare avem suficientă forţă să ne redefinim, să ne recunoaştem unii pe alţii şi să formăm o comunitate nouă, solidară? Şi oare această situaţie nu este tipică pentru situaţia omului de astăzi, oriunde în lume s-ar afla? Poate arta să propună răspunsuri? Există speranţă?”, se întreabă organizatorii. La aceste întrebări sînt invitaţi să dea răspunsuri nu doar artiştii, ci şi reprezentanţi ai satului şi publicul larg, pentru care biserica fortificată şi localitatea îşi deschid porţile.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 661 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4209148

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare