Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Printre vorbe, ca în junglă! Email
Marţi, 08 Mai 2018 07:00

     Vegetaţia luxuriantă a unei păduri tropicale înspăimîntă. Abundenţa arboricolă şi amestecătura de specii dau impresia unei invazii cu nenumărate ameninţări şi capcane în drumul călătorului nevoit să străbată un asemenea desiş. Nevoia de defrişare şi de geometrizare a traseului devine iminentă pentru proiectarea itinerariului. Similar se întîmplă şi în domeniul vorbirii unde abundenţa de cuvinte şi năvala lor în devălmăşie poate crea o debusolare la fel de copleşitoare ca şi impenetrabila junglă. Omul se va feri să rămînă un ignorant în domeniul comunicării verbale, iar instrumentele pe care şcoala i le pune la dispoziţie: dicţionare, gramatici, lecturi, nu trebuie să fie abandonate în nicio etapă a vieţii. O asimilare superficială şi o zestre lexicală săracă vor crea tot atîtea frustrări ca şi o trecere riscantă printr-o junglă ostilă. Nu v-aţi simţi într-o stare ameţitoare dacă v-aş aduce în faţă un val de cuvinte precum: vers, viers, verso, verset, versat, versatil...şi altele cam de aceeaşi rezonanţă, ce ne par cunoscute, dar înşirate întîmplător şi cu sonorităţi apropiate par mai mult a ne tulbura, decît a ne limpezi înţelegerea? Soluţia rămîne o privire analitică, sprijinită pe dicţionare şi pe cunoştinţele noastre culturale. Prin vers înţelegem un rînd dintr-o poezie. Pluralul versuri desemnează, în plus, chiar poeziile. (A tipărit o nouă carte de versuri). Viers, în schimb, este un termen popular pentru voce, glas muzical. (Are un viers de privighetoare). Apropiat de vers, termenul verset, cu pluralul versete, denumeşte un paragraf, de regulă numerotat, dintr-un text evanghelic. Dacă spunem Matei, 12,30, ne referim la Evanghelia după Matei, capitolul 12, paragraful (versetul) 30. Cu verso intrăm în domeniul scrisului şi al tipăriturilor. O filă îmbină două pagini: faţă şi verso (pagină şi contrapagină). Aceeaşi configuraţie la monede şi medalii se numeşte avers şi revers. Din sfera limbajului livresc, versat şi versatil par îngemănate ca formă, dar sensul lor se bifurcă pînă la contrast. Versat este numit cineva competent profesional, cu experienţă şi demn de încredere, pe cînd un versatil este considerat un nestatornic, schimbător ca atitudine, oportunist, profitor în dauna altora. Se întîlneşte tot mai des în presa tipărită versus (prescurtat vs.) cînd este vorba de confruntări sportive sau de mişcări politice opozante. Indică ideea de adversar şi o dispută care mizează pe un anumit scor, cu susţinători de-o parte şi de alta. Şi astfel am înaintat prin junglă, croindu-ne cîteva cărări sigure. Mai sînt atîtea de străbătut! (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 635 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4268388

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare