Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
S-a tras cortina peste festivalul Evadart Email
Marţi, 08 Mai 2018 06:47

 

      Festivalul ,,Evadarea în artă“, cea de-a IX-a ediţie, a adus pe scenă peste 500 de participanţi şi cele mai bune piese de teatru pentru amatori. Startul acestui eveniment cultural s-a dat în data de 19 aprilie cu un ,,Spectacol Concurs” şi s-a încheiat cu Gala Laureaţilor care a avut loc sâmbătă, 28 aprilie. 

Expoziţie şi muzică
 

 

 

     Expoziţia de fotografie semnată Adrian Murgea a fost prezentată duminică, 22 aprilie. La aceeaşi secţiune s-au recitat poezii, iar profesorul de muzică Ioan Negrilă şi interpreta de muzică populară Mioara Marinca au cîntat cîteva doine ardeleneşti. Un elev l-a adus pe scenă şi pe Elvis Presley, o imitaţie aplaudată de publicul din sala fundaţiei ,,Negru Vodă”. 

Spectacol Handmade
 

 

     În data de 26 aprilie, începînd cu ora 14.00, pe scena Casei de Cultură a urcat trupa de teatru ,,Micul Prinţ“ din Moldova coordonată de regizoarea Natalia Dimitrashco, profesoară la Şcoala de Arte din Criuleni, de lîngă Chişinău. ,,Avem copii cu vîrste cuprinse între 9-11 ani, toţi elevi ai şcolii de artă teatrală. Am ales un gen mai nou de artă teatrală denumit ,,handmade“. Asta înseamnă să-i cuprinzi pe toţi actorii, inclusiv publicul. Ca vîrstă este greu să-i cuprinzi într-un spectacol dramatic dar este un gen care le dezvoltă atracţia, colaborarea între ei, coordonarea, să se simtă unul pe altul şi, inclusiv publicul.

 

 Ei creează cu mîinile lor o imagine, precum un pictor punînd mînuţă lîngă mînuţă. În acest mod, ei simt emanarea energiei din public. Am făcut şi o dedicaţie pentru marele nostru compozitor Eugen Doga, în vîrstă de 81 de ani. Mi-a plăcut Făgăraşul, un oraş mic, curat şi aerisit, cu un tineret frumos. Trupa de teatru de aici m-a uimit prin cunoştinţe şi cultură. Am vizitat Cetatea Făgăraşului şi Mănăstirea Brâncoveanul de la Sâmbăta de Sus şi am fost şi la izvorul părintelui Arsenie Boca. Ceea ce ne-a fascinat în mod deosebit au fost munţii, pentru că la noi este tot un deal şi-o vale, vorba cîntecului. În monologul nostru, simţim dorul de munte. În piesa noastră am redat, cu mîinile, chiar şi catedrala din Făgăraş“ a spus Natalia Dimitrashco.

Un spectacol inedit cu trupa Protha din Panciu
 

 

 

     Vineri, 27 aprilie, frumuseţea artei a continuat începînd de la ora 14.30 cu trupa ,,Ilustrul teatru“ din cadrul Clubului copiilor Făgăraş care au pus în scenă piesa ,,Nepotul lui Rameau“. Protagoniştii piesei au fost Johny Streza şi Octavian Szalad. Au fost replici frumoase precum- ,,Printre morţii ăştia sunt unii care-i urăsc pe cei vii; ,,Diogene îşi bătea joc de nevoi“ sau ,,Ai jucat, joci şi vei mai juca veşnica pantonimă“. A urmat trupa ,,Protha“ din Panciu, coordonată de regizorul Cătălin Sfîrloagă, cu inedita piesă ,,Întîmplare ciudată cu un cîine la miezul nopţii“. ,,Ne-am simţit foarte bine la Făgăraş şi este prima dată cînd venim să jucăm aici. Ne-a plăcut oraşul pentru că este aerisit şi curat. Din păcate a trebuit să plecăm şi noi înainte de Gala Laureaţilor pentru că Sîmbătă avem spectacol la Cluj. Cetatea o ştiam de multă vreme, încă din 2002 cînd era vai de capul ei, dar acum am văzut o cu totul altă imagine. Copiii s-au bucurat foarte mult că au vizitat-o. În trupă joacă adolescenţi cu vîrste cuprinse între 15-18 ani, toţi sînt liceeni. Noi abordăm piese care au legătură cu vîrsta adolescenţei şi cu problemele lor cotidiene. Piesa juacată azi este povestea unui copil autist, relaţionarea dintre el, părinţi şi cei din jur. Ideea este că aceşti copii nu acceptă compromisurile pe care noi le facem şi, la ei, ,,A“ nu este ,,B“. Lucrez în justiţie, sînt avocat, iar teatrul reprezintă pentru mine un hobby“ a spus Cătălin Sfîrloagă. 

Reguli pentru micii actori
 

 

     ,,Am fost preşedintele juriului anul acesta. Aceste festivaluri aduc bucurie în suflet, mai ales cînd vezi atîţia tineri care mai au şi alte preocupări decît cele obişnuite. Au fost momente mult mai bune decît în ceilalţi ani şi chiar am remarcat vreo cîţiva interpreţi cu calităţi deosebite, care chiar au perspective în teatru. Totuşi, festivalul mi se pare mult prea amplu. Ar trebui ca pe viitor să se facă o selecţie, pentru ca actorii să se străduiască să fie cît mai buni pentru a fi aleşi. Ar fi bine, pentru cei care participă, să fie chemate anumite persoane cu experienţă teatrală ce pot da indicaţii minime pentru anumite reguli de teatru cum ar fi: nu se vorbeşte niciodată cu spatele la public pentru a te face înţeles, sau din fundul scenei, pentru ca publicul să poată auzi fiecare cuvînt. Coordonatorii să insiste foarte mult pe cuvînt. Atunci cînd publicul înţelege cuvîntul, sala face linişte şi ascultă. Acestea sînt nişte legi nescrise. M-au impresionat foarte mult cei din Chişinău pentru că spectacolul lor rezistă chiar şi pentru liceeni şi oameni adulţi“ a spus actriţa Maria Voronca de la Teatrul din Lugoj. ,,Trupa de la Panciu a încheiat Festivalul. Făgăraşul merită să aibă o asemenea ediţie. La anul vom ajunge la cea de-a X-a ediţie“ a spus profesoara Codrina Anghel, coordonatoarea evenimentului.  (Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 638 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4268388

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare