Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Meşteşuguri artistice tradiţionale prin ochi de copil Email
Marţi, 08 Mai 2018 06:45

     Săptămîna Naţională a bibliotecilor a fost comemorată la Biblioteca Municipală ,,Octavian Paler“ din Făgăraş printr-o serie de evenimente. Luni, 23 aprilie a.c., a avut loc expoziţia micilor artişti de la Clubul copiilor din Făgăraş intitulată ,,Meşteşuguri tradiţionale prin ochi de copil“, marţi 24 aprilie, a avut loc ,,Promovarea lecturii- resurse motivaţionale“ în cadrul căreia au activat elevii de la Şcoala Gimnazială ,,Ovid Densuşianu“ din Făgăraş şi o expoziţie de carte intitulată ,,Lectura- eveniment al cunoaşterii“. ,,Expoziţia Clubului elevilor făgărăşeni se înscrie în patrimoniul artei transilvane. Din filonul artei populare, elevii au desprins motive sacre, geometrice, elemente zooforme, fitoforme, lujeri în volute largi care sfîrşesc cu semipalmete sau cu flori compozite. Motivele sînt preluate din colecţia de costume populare, mobilier pictat şi ceramică a Cercului de Muzeologie de la Clubul copiilor “ a spus profesoara Viorica Bica, coordonator în cadrul Bibliotecii Municipale Octavian Paler. ,,Expoziţia de faţă aduce la lumină prin intermediul lucrărilor realizate de către copiii de la clasele zero – VI de la Cercurile de pictură şi muzeologie ale Clubului copiilor Făgăraş, motive şi elemente tradiţionale transilvane, specifice zonei Ţării Făgăraşului, cu precădere în icoanele pe sticlă, ţinînd vii sau reamintind vechi meşteşuguri artistice tradiţionale precum: ornamentica mobilierului pictat, ţesăturile tradiţionale (chindee, costume populare, etc.) şi zugrăvirea icoanelor pe sticlă. Realizarea lucrărilor a parcurs mai multe etape, pornind de la cea de cercetare a motivelor specifice zonei Transilvaniei, respectiv zonei Făgăraşului, în cadrul colecţiei de costume populare, mobilier pictat şi ceramică a cercului de muzeologie de la Clubul copiilor Făgăraş, urmînd mai multe etape de transpunere pe foaie a acestora, îmbinarea în cadrul unor compoziţii naive şi viu colorate, în final aplicate pe chenarele, veşmintele şi fundalurile icoanelor trecute prin sensibilitatea sufletului de copil care le conferă o şi mai mare puritate a realizării” a spus profesorul Paul Langa de la Clubul copiilor. Au fost prezentate lucrări ale elevilor Achim Andrei, Aldea Antonia, Bucurenciu Nectaria, Buzete Andreea Georgiana, Cătană Ştefania, Chelemen Raluca, Ciobanu Diana, Comşulea Cătălina, Cristea Laurenţiu, Dăbişte Larisa, Dobreanu Daniel, Dumitraşcu Viviana, Faraon Tudor, Florea Octavia, Fogoroş Cristiana, Ghircoiaş Andreea, Ghircoiaş Ioana, Grama Darius, Grancea Ariana, Grancea Ştefania, Ioniţă Bianca, Mănduc Smaranda, Mesaroş Daria, Mihu Ana Maria, Muntean Alesia, Piticaş Alexandra, Piticaş Andreea, Pop Antonia, Popa Ştefania, Popovici Teodora, Prescurea Alexandra, Răibuleţiu Alexandra şi Rusu Mihnea. (Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 648 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4268388

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare