Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Abandon şcolar Email
Luni, 23 Aprilie 2018 19:23

     Termenul abandon şcolar semnalează una din crizele care afectează sistemul de învăţămînt din România acestor ani. Se referă la părăsirea timpurie a şcolii, înainte de absolvirea parcursului general-obligatoriu. Se estimează că în jur de 20% din cei care încep învăţămîntul primar, nu ajung să parcurgă cei 10 ani general-obligatoriu, cît stipulează legile României, situaţie care plasează ţara noastră la coada Europei. Despre cauzele şi efectele acestui fenomen se discută des, dar nesoluţionarea lui practică pune în pericol însăşi existenţa naţională. Vorbim de cifre şi situaţii statistice vizibile, însă dimensiunea lui reală este mai extinsă şi afectează calitatea instruirii multora care apar în categoria celor şcolarizaţi şi al căror nivel precar de instruire reiese din situaţia şcolară mediocră ori din procentul scăzut de promovabilitate la testările şi examenele naţionale. Putem vedea în acest declin şi o altă faţetă, mascată, a abandonului şcolar. Elevul din faţa profesorului se află fizic în sala de clasă, aşezat liniştit sau mai agitat într-o bancă, dar cu mintea în altă parte decît la lecţia în curs de desfăşurare. El, sinţindu-se nevăzut, butonează şi se uită cu nesaţ la imaginile şi mesajele de pe telefonul mobil, cu care se grozăveşte ca şi cum acesta înlocuieşte total îndatoririle şcolăreşti zilnice. 

Drogul utilizării excesive a internetului a pătruns patologic în mintea fragedă a copiilor, încît aceştia sînt în stare să mintă, să simuleze boala, să fie violenţi, numai să nu fie deranjaţi de la jocurile video de pe telefon, tabletă ori calculator. Acaparaţi, nu-i mai interesează aspectele nefaste asupra organismului, nici faptul că-i distrag de la preocuparea principală, învăţătura, atît acasă cît şi în timpul cursurilor şcolare. Medicina semnalează că maladiile actuale ale copilăriei precum: deformările coloanei vertebrale, boala degetelor albe, afectarea vederii, afectarea vorbirii, bolile cardiovasculare şi, ceea ce este mai grav, instalarea bolilor psihice: insensibilitatea, fragilitatea, autismul, violenţa provin de la folosirea excesivă a surselor, care îl plasează pe copil în lumea virtuaă, ruptă de sine şi de mediul din jur. Ministerul Educaţiei a scos de curînd un nou regulament şcolar care, printre alte prevederi bune, interzice utilizarea telefonului mobil în timpul orelor de instruire. Slujitorii şcolii subscriu la idée şi ei înşişi au simţit efectele nocive ale acestui factor perturbator. Ca dascăl în exerciţiu, constat că măsura a rămas pe la jumătatea drumului. Mai e cale lungă pînă la eradicarea acestui obicei nesănător. Părinţii elevilor sînt chemaţi a fi mai prevăzători în finanţarea unui capriciu ce depăşeşte limitele. Altfel abandonăm învăţătura, deşi figurăm că ne aflăm la şcoală! (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1231 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4313094

Horoscop zilnicZiare