Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Se desfiinţează ,,Azur” Email
Luni, 23 Aprilie 2018 17:59

 

Clădirea va adăposti Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfîntul Gheorghe” pentru persoanele adulte cu dizabilităţi


     Centrul de plasament ,,Azur” de la Victoria se va desfiinţa începînd cu luna septembrie 2018. Este decizia conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov luată la sfîrşitul lunii martie a.c., dar adusă la cunoştinţa celor vizaţi, copiii şi angajaţii de la ,,Azur” abia la începutul lunii aprilie.
 Conform directorului general Gheorghe Durnă în clădirea centrului se va înfiinţa Centrul

 de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfîntul Gheorghe” pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, iar copiii instituţionalizaţi la ,,Azur” vor fi transferaţi la alte centre din judeţ. Decizia a fost luată vineri, 30 martie a.c., în cadrul Colegiului Director DGASPC şi este definitivă

 

Neregulile din centru au dus la desfiinţare
 

     ,,Schimbarea era în programul nostru de viitor, însă ne-am grăbit pentru că centrele de îngrijire pentru persoanele adulte cu dizabilităţi din judeţ sînt foarte aglomerate, iar beneficiarii centrelor de plasament sînt în scădere. În centrul de la Victoria mai sînt 42 de băieţi instituţionalizaţi. O parte dintre copiii internaţi în centrul ,,Azur” vor fi mutaţi în alte centre din judeţ, iar alţii vor ieşi din sistem pentru că împlinesc vîrsta de 18 ani. La ora actuală un modul (etaj) este gol, iar din toamnă se mai golea un modul. Un alt motiv pentru desfiinţarea instituţiei au fost şi evenimentele negative din punct de vedere al eticii profesionale şi al copiilor problemă din această intituţie. Aşa vom rezolva mai multe problemele şi vom sparge gaşca de la Victoria. Am demarat acest proiect, iar băieţii vor fi mutaţi imediat după ce vor încheia anul şcolar 2017 - 2018. Sperăm ca pînă la 1 septembrie a.c., să deschidem centrul pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, iar pînă atunci vom obţine toate avizele necesare. Spaţiul în care funcţionează Centrul ,,Azur” nu necesită modificări majore pentru că respectă standardele de calitate pentru centrele de îngrijire şi asistenţă. Singura investiţie care trebuie executată cît mai urgent este scara exterioară de incendiu” a spus directorul DGASPC Braşov, Gheorghe Durnă.
 

Nemulţumiţi de decizia conducerii de la judeţ
 

     Decizia de desfiinţare a Centrului de Plasament ,,Azur” a fost luată de către Colegiul Director de la DGASPC Braşov în şedinţa din data de 30 martie a.c. Beneficiarii şi angajaţii centrului au aflat vestea la începutul lunii aprilie, cînd au fost convocaţi de directorul instituţiei. ,,Am fost împotriva desfiinţării centrului ,,Azur”, însă decizia era deja luată. Foarte greu mi-a fost să transmit copiilor şi colegilor hotărîrea din Colegiul Director. Nu au fost încîntaţi de această schimbare nici băieţii şi nici subalternii. Copiii au fost foarte afectaţi, au spus că nu vor să plece din casa lor de la Victoria pentru că aici au copilărit, au crescut şi au învăţat. Psihologul instituţiei a început consilierea minorilor. I-am asigurat pe copii că în centrele unde vor fi mutaţi va fi mai bine. Mai mult, aceştia se vor întoarce din nou la Victoria după ce se vor construi cele două case de tip familial şi centrul de zi” a spus Viorica Harcu, directorul interimar de la ,,Azur”. ,,Am fost surprinşi cînd am aflat de această schimbare, ştiam că centrul se va închide în 2020, nicidecum în 2018. Cu bune, cu rele, ne-am obişnuit cu copiii, însă despărţirea este grea. Cei mici au fost afectaţi şi greu se vor adapta noii schimbări. Nici noi nu am fost încîntaţi de această transformare, nu mai avem siguranţa locului de muncă, nu ştim ce va fi în perioada următoare, va fi greu şi pentru noi şi pentru copii” au spus angajaţii. La Centrul de plasament ,,Azur” îşi desfăşoară activitatea 40 de angajaţi: un şef de centru, un coordonator, un psiholog, un asistent social, educatori cu studii superioare, instructori educativi, asistent medical, contabil, şofer, bucătar, femei de serviciu şi muncitor întreţinere.

De ce se desfiinţează ,,Azur”
 

     Serviciul Management de Caz Rezidenţial a fost cel care a propus desfiinţarea Centrului ,,Azur” şi înfiinţarea Centrului pentru persoane cu dizabilităţi. S-a ajuns la această decizie pentru că:
- Rezultatele şcolare au fost slabe în ultimii ani, iar băieţii au acumulat un număr mare de absenţe
- Multe evenimente negative în care sînt implicaţi minorii din acest centrul
- Numărul mare de angajaţi cercetaţi în comisii de disciplină în urma evenimentelor negative
- Angajaţii au participat în 2017 la cursuri de perfecţionare, la curs de formare privind drogurile şi drogodependenţele , precum şi la şedinţe de supervizare externă, dar nu s-a înregistrat o îmbunătăţire a calităţii servicilor oferite beneficiarilor şi în evaluărilor finale mulţi dintre ei au primit calificativul ,,satisfăcător”.

48 de locuri
 

     Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfîntul Gheorghe” pentru persoane adulte cu dizabilităţi va găzdui 48 de beneficiari, iar structura de personal ca fi modificată în conformitate cu legislaţia în domeniu. Va avea un şef de centru şi 61 de funcţionari. Beneficiarii centrului vor fi persoanele cu dizabilităţi care au domiciliul sau reşedinţa de minim 3 ani în judeţul Braşov, precum şi beneficiarii deveniţi adulţi din cadrul centrelor rezidenţiale pentru copii din subordinea DGASPC Braşov. În anul 2017, la DGASPC Braşov s-au înregistrat 30 de solicitări pentru instituţionalizarea persoanelor adulte încadrate în grad de handicap, din care doar două persoane vîrsnice au fost internate la căminul pentru persoane vîrsnice ,,Castanul”. În centrele rezidenţiale pentru copii cu dizabilităţi sînt 16 tineri care au depăşit vîrsta de 18 ani sau vor împlini 18 ani pînă la sfîrşitul anului 2018, iar acestea trebuie să beneficieze de servicii sociale specializate. (Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1011 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4313016

Horoscop zilnicZiare