Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale PURIM- soartă norocoasă
PURIM- soartă norocoasă Email
Luni, 16 Aprilie 2018 19:07

     Purim este o sărbătoare iudaică izvorîtă din evenimentele ,,Vechiului Testament”, povestite în ,,Cartea Esterei”. Împăratul persan Xerxes (486-465 î.Hr), în denumirea biblică de Ahaşveros, stăpînitor al tuturor neamurilor din India pînă în Etiopia, dă, în al treilea an al domniei, un mare ospăţ, pentru a-şi ilustra măreţia. Întrucît împărăteasa Vasti refuză invitaţia de a-şi arăta frumosul chip, Ahaşveros o alungă, pentru nesupunere. Apoi, dintre fecioarele aduse şi pregătite, din tot imperiul, Ahaşveros o alege pe Estera, o evreică orfană, crescută în casa unei rude a tatălui, Mardoheu.

 Aflat în preajma palatului, Mardoheu descoperă o uneltire, care se adevereşte, după ce Estera o divulgă soţului. Complotiştii sînt spînzuraţi, iar numele lui Mardoheu este înscris în Cronică. Dintre slujitorii imperiali, Haman, ridicat la rangul cel mai înalt, plănuieşte nimicirea lui Mardoheu şi a neamului evreiesc pe motivul că-şi urmează legea neamului lor, contrară legilor persane. Haman îl convinge pe Ahaşveros să ordone ca în a 13-a zi din luna Adar (martie) să se desfăşoare un fel de pogrom fulger prin care evreii ,,tineri şi bătrîni, prunci şi femei” să fie exterminaţi şi să li se prade averile. Jalea îi cuprinde pe iudei, iar neliniştea o determină pe Estera să-l prevină pe împărat. Invită pe suveran să poftească într-o primă seară cu Haman la ospăţul ei, urmînd ca petrecerea să se repete şi în seara următoare. Din întîmplare, în interval, împăratul consultă Cronica şi constată că Mardoheu n-a fost răsplătit pentru deconspirarea acelui complot şi, cu ocazia ospăţului, îi zice lui Haman să-i ofere un mare rang imperial. Atunci Estera dezvăluie planurile ucigaşe ale lui Haman împotriva lui Mardoheu şi a întregii seminţii ebraice. Surprins, împăratul condamnă pe vicleanul dregător la spînzurătoare şi, la sugestia Esterei revocă, prin curieri de urgenţă, ordinul anterior. Această primă încercare de holocaust antic se întoarce împotriva iniţiatorilor. În acea zi de 13, luna Adar, confruntările s-au soldat cu multe victime din rîndurile vrăjmaşilor iudeilor: 500 în capitala Susa şi 75.000 în imperiu, după cum însăşi salvatoarea Estera îi raportează lui Ahaşveros. Apriga împărăteasă a mai cerut ca în ziua de 14 să fie duşi la spînzurătoare şi cei zece fii ai intrigantului Haman, ca răzbunarea să fie deplină. Soarta favorabilă iudeilor a consfinţit o victorie, sărbătorită de atunci în fiecare an prin Purim, zi de ospăţ, prilej de fericire şi bucurie, veselie şi slavă, de împărţit daruri celor apropiaţi sau celor nevoiaşi. 

(Prof. Liviu IOANI)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Făgărăsenii nu vor participa la referendum

 

     Majoritatea făgărăşenilor nu găsesc rostul organizării referendumului din 6-7 octombrie 2018 şi spun că nici nu vor participa. Ei consideră că familia tradiţională este clară şi nu poate fi altfel decît formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Făgărăşenii spun că banii cheltuiţi pentru acest demers ar putea ajuta Sănătatea şi Educaţia care sînt uitate de guvernanţi. Mai pun organizarea referendumului şi pe seama unei manipulări grosolane de care abuzează guvernanţii pentru a-şi ascunde incompetenţa, lăcomia, faptele de corupţie şi modificarea acelor legi care să le ascundă dosarele penale. (continuare doar în ediţia tipărită).

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1270 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Informatii utile

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 778
Număr afişări conţinut : 4310482

FaceBook

Horoscop zilnicZiare