Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale PURIM- soartă norocoasă
PURIM- soartă norocoasă Email
Luni, 16 Aprilie 2018 19:07

     Purim este o sărbătoare iudaică izvorîtă din evenimentele ,,Vechiului Testament”, povestite în ,,Cartea Esterei”. Împăratul persan Xerxes (486-465 î.Hr), în denumirea biblică de Ahaşveros, stăpînitor al tuturor neamurilor din India pînă în Etiopia, dă, în al treilea an al domniei, un mare ospăţ, pentru a-şi ilustra măreţia. Întrucît împărăteasa Vasti refuză invitaţia de a-şi arăta frumosul chip, Ahaşveros o alungă, pentru nesupunere. Apoi, dintre fecioarele aduse şi pregătite, din tot imperiul, Ahaşveros o alege pe Estera, o evreică orfană, crescută în casa unei rude a tatălui, Mardoheu.

 Aflat în preajma palatului, Mardoheu descoperă o uneltire, care se adevereşte, după ce Estera o divulgă soţului. Complotiştii sînt spînzuraţi, iar numele lui Mardoheu este înscris în Cronică. Dintre slujitorii imperiali, Haman, ridicat la rangul cel mai înalt, plănuieşte nimicirea lui Mardoheu şi a neamului evreiesc pe motivul că-şi urmează legea neamului lor, contrară legilor persane. Haman îl convinge pe Ahaşveros să ordone ca în a 13-a zi din luna Adar (martie) să se desfăşoare un fel de pogrom fulger prin care evreii ,,tineri şi bătrîni, prunci şi femei” să fie exterminaţi şi să li se prade averile. Jalea îi cuprinde pe iudei, iar neliniştea o determină pe Estera să-l prevină pe împărat. Invită pe suveran să poftească într-o primă seară cu Haman la ospăţul ei, urmînd ca petrecerea să se repete şi în seara următoare. Din întîmplare, în interval, împăratul consultă Cronica şi constată că Mardoheu n-a fost răsplătit pentru deconspirarea acelui complot şi, cu ocazia ospăţului, îi zice lui Haman să-i ofere un mare rang imperial. Atunci Estera dezvăluie planurile ucigaşe ale lui Haman împotriva lui Mardoheu şi a întregii seminţii ebraice. Surprins, împăratul condamnă pe vicleanul dregător la spînzurătoare şi, la sugestia Esterei revocă, prin curieri de urgenţă, ordinul anterior. Această primă încercare de holocaust antic se întoarce împotriva iniţiatorilor. În acea zi de 13, luna Adar, confruntările s-au soldat cu multe victime din rîndurile vrăjmaşilor iudeilor: 500 în capitala Susa şi 75.000 în imperiu, după cum însăşi salvatoarea Estera îi raportează lui Ahaşveros. Apriga împărăteasă a mai cerut ca în ziua de 14 să fie duşi la spînzurătoare şi cei zece fii ai intrigantului Haman, ca răzbunarea să fie deplină. Soarta favorabilă iudeilor a consfinţit o victorie, sărbătorită de atunci în fiecare an prin Purim, zi de ospăţ, prilej de fericire şi bucurie, veselie şi slavă, de împărţit daruri celor apropiaţi sau celor nevoiaşi. 

(Prof. Liviu IOANI)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Guvernantii sînt vinovati dacă nu mai sînt bani de pensii peste 10 ani“

 

     Un studiu recent realizat de americani şi dat publicităţii dezvăluie o situaţie dezastruoasă pentru români: peste 10 ani nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor. Deşi pentru mulţi români cazul pare a fi ipotetic, există persoane care cred că studiul scoate la lumină realitatea cruntă a României de după anul 2030. Pe atunci va exista o disproporţie covîrşitoare între numărul de pensionari şi numărul persoanelor care deţin un loc de muncă şi care cotizează la bugetul de stat. Ritmul în care tinerii pleacă din ţară pentru a munci peste hotare şi scăderea natalităţii sînt principalele cauze care pot creiona o situaţie dezastruoasă peste 10 ani în România. Lipsa unei strategii de viitor pentru România pe care guvernele care s-au perindat la conducerea ţării în ultimele trei decenii, dezvoltarea afacerilor personale ale celor de la ptuerea din România pe spatele bugetului public, dar şi promovarea non-valorilor în funcţii cheie de la nivel naţional, judeţean şi local completează lista cauzelor care,

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 555 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 755
Număr afişări conţinut : 4137586

Informatii utileZiare