Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Muzeul Jucăriilor la Făgăraş
Muzeul Jucăriilor la Făgăraş Email
Luni, 16 Aprilie 2018 19:01

     Vineri, 13 aprilie a.c., la ora 11.00,  Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“ a găzduit vernisajul ,,Timpul Jucăriilor“, o colecţie inedită atît prin piesele prezentate cît şi prin valoarea sentimentală. Colecţia este expusă în fosta Cramă a Cetăţii Făgăraşului. ,,Este o colecţie cu jucării de familie ale fraţilor, prietenilor mei şi cunoscuţilor din toate domeniile. Este important faptul că avem aici o colecţie a copilăriei româneşti cu peste 800 de jucării din anii 1900-1989. Este un proiect în desfăşurare, de la Făgăraş ne vom îndrepta spre Oradea. Avem şi o colecţie a copilăriei româneşti din perioada 1900-1980. Mă consider un colecţionar al copilăriei româneşti. Mai avem o expoziţie cu amintiri şi nostalgii din anii de şcoală, care este expusă la Muzeul din Galaţi şi pe care sperăm s-o aducem la anul şi aici. Succesul este foarte mare atît la copiii mici cît şi la adulţii care-şi regăsesc copilăria în această expoziţie. Foarte multe dintre aceste jucării le recuperez şi le repar pentru a le readuce în faţa publicului. Fiecare jucărie are povestea ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele stau cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ, scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bîlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zîmbet. Pînă la găsirea unui sediu permanent pentru expunerea colecţiilor Muzeului Jucăriilor am început prezentarea acestui proiect în cadrul unor expoziţii temporare“ a spus Cristian Dumitru, inginer  electrotehnic şi custode al expoziţiei.

 ,,Expoziţia aduce în faţa publicului jucării realizate în ultima sută de ani, care reprezintă copilăria ultimului secol. Este deschisă pentru cei mici, dar şi pentru cei mari. Jucăriile au o valoare sentimentală pentru toate categoriile de vîrstă şi este deschisă la Muzeul Ţării Făgăraşului pînă în toamnă“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“. Asociaţia Muzeul Jucăriilor a fost creată încă din anii 1960, la iniţiativa unor păstrători şi iubitori de jucării. Din expoziţie fac parte şi fotografii reprezentînd copii din diferite perioade cu jucării în mînă. Aceată asociaţie a organizat în ultimii 11 ani peste 30 de expoziţii în colaborare cu muzee şi instituţii din ţară. Peste 300 de elevi din şcolile făgărăşene au vizitat expoziţia în data de 13 aprilie. Cu siguranţă că alţi nostalgici ai copilăriei, cu vîrste cuprinse între 3-80 de ani, vor vizita inedita expoziţie. (Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 641 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4236688

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare