Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă
Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă Email
Luni, 16 Aprilie 2018 17:54

 

      Luni, 23 aprilie a.c. în toate bisericile se oficiază slujbe pentru Sfîntul Gheorghe, mucenicul purtător de biruinţă. Multe biserici din Ţara Făgăraşului poartă hramul marelui mucenic Gheorghe. Una dintre cele mai vechi biserici din zonă, cea din satul Rucăr, dăinuie prin hramul Sf. Gheorghe. Gheorghe este un nume de referinţă şi a intrat în onomastica creştină mai ales datorită tribunului roman care l-a mărturisit pe Hristos în secolul al IV-lea. Marele martir este iubit şi cinstit de întreaga lume creştină. El este patronul armatei, alături de Sf. Mihail. Sfîntul Gheorghe a făcut parte din aparatul administraţiei romane din vremea împăratului Diocleţian şi a avut o funcţie foarte importantă parcurgînd toate treptele ierarhiei militare. Gheorghe este atestat din punct de vedere istoric, iar martiriul său este consemnat în istorie.

 A fost originar din Capadocia şi s-a născut într-o familie nobilă creştină ce i-a asigurat o educaţie deosebită. A fost cunoscut mai ales pentru inteligenţa sa deosebită şi vitejia de care dădea dovadă în lupte. Pentru aceasta el a fost ales tribun şi a primit toate distincţiile fiind numit comandant şef al armatei. ,,Rămas fără de tată din copilărie, Sfîntul s-a mutat, cu maica sa, din Capadochia în Palestina, fiind cu neamul de acolo şi avînd acolo multe averi şi moşteniri. Ajuns la vîrsta desăvîrşită şi fiind frumos la chip şi viteaz în luptă, prin osteneală, pricepere şi destonicie, tînărul Gheorghe s-a făcut preţuit şi, îmbrăţişînd slujba armelor, în scurtă vreme, a cucerit cele mai înalte cinstiri, pînă şi dregătoria de conducător de oaste, în garda împăratului“ (Proloagele II).

Persecutat în timpul împăratului Diocleţian
 

     Biserica creştină a suferit mai multe persecuţii. Prima persecuţie a început odată cu Nero (54-68) care a dat foc Romei pentru a avea inspiraţie poetică şi a dat apoi vina pe creştini ca să nu fie linşat. El voia să reclădească oraşul sub numele de Neronia. Pe patul morţii el ar fi spus: ,,Se stinge un mare poet“. În timpul persecuţiei lui Nero şi-au găsit sfîrşitul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Cea de-a doua persecuţie a fost declanşată din ordinul lui Diocleţian (90-96). A treia persecuţie a început sub împăratul Traian (98-117), iar cu Marcus Aurelius este declanşată o a patra persecuţie (161-180). Sub împăratul Septimius Sever (202-211) începe o a cincea persecuţie. Sub Caracala (211-217) şi Eliogabalus (218-222) creştinii s-au bucurat de o perioadă liniştită, în acest timp cultele păgîne s-au unificat sub cultul Soarelui. A urmat apoi Maximian Tracul (235-238) care i-a persecutat pe creştini într-un mod barbar dar sub Gordianus III (238) şi Filip Arabul (244-249) creştinii s-au bucurat de o pace relativă, Filip fiind primul împărat creştin. Decius (249-251) începe însă o a şasea persecuţie care continuă cu cea de-a şaptea persecuţie sub Valerianus (257-258), cea de-a opta sub Diocleţian (284-305) Persecuţia a noua începe sub Galerius dar acesta începe să se sperie din cauza unei boli îngrozitoare şi dă un decret de indulgenţă şi creştinii pot să se roage pentru sănătatea lui. Cea de-a zecea persecuţie a avut loc sub Maximianus Daia în Orient (312). Sfîntul Gheorghe a suferit supliciul în timpul celei de-a opta persecuţii instaurate de către Diocleţian. În anul 303, din îndemnul ginerelui său Galeriu, pe care Diocleţian l-a luat ca însoţitor la domnie, a aprins prigoană împotriva creştinilor.

Supliciul Sfîntului Gheorghe
 

     Tribunul Gheorghe va fi chemat şi chestionat direct de către împăratul Diocleţian cu privire la opiniile sale în materie de credinţă. Chinurile la care a fost supus Sfîntul Gheorghe au fost cumplite: ,,Şi a fost trecut prin toate vămile muceniciei, loviri cu suliţa, bătăi la tălpi, lespezi de piatră pe piept, chinul la roată, groapa cu var, încălţăminte cu cuie, băutură otrăvită, bătaia cu vine de bou ş.a.“ (Proloagele II). Tortura nu a avut însă niciun efect asupra sa pentru că se afla sub harul lui Hristos. Chiar şi după sfîrşitul său pămîntesc Sfîntul Gheorghe a săvîrşit numeroase minuni şi i-a ocrotit pe toţi cei care alergau la el. ,,Trebuie reţinut faptul că minunile făcute de Sf. Gheorghe, după adormire, sînt impresionante şi au adus la credinţă mii de oameni. Una dintre ele este reprezentată în icoana Sf. Gheorghe, în care are loc uciderea cu suliţa a unui balaur, care s-ar fi petrecut în Berit, fapt cu totul extraordinar ce a făcut să se convertească 25.000 de suflete. O altă minune s-a petrecut la Ramel, în Siria, şi a dus la convertirea unui soldat arab.

Sfinţii
 

     Sînt prietenii lui Dumnezeu şi faruri călăuzitoare pe calea credinţei, ei sînt totodată ghizii noştri spre calea luminii lui Hristos fără de care nu putem face nimic. Sfîntul Gheorghe este un exemplu elocvent. ,,Se ştie, apoi, că multă vreme ocrotitorul oştirii române a fost Sfîntul Gheorghe. Asemenea, steagul Moldovei, trimis de Ştefan cel Mare la mănăstirea Zograful, din muntele Athos, are chipul Sfîntului Gheorghe, doborînd balaurul. Iar acest chip al Sfîntului, doborînd balaurul, a fost la noi ca un răsunet şi ca o chemare a poporului la lupta creştinilor împotriva balaurului vremii, adică a păgînilor otomani şi împotriva diavolului“ (Proloagele II). Pe steagul Moldovei sta scrisă rugăciunea ,,O, luptătorule şi biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi şi în nenorociri grabnic ajutător şi cald sprijinitor, iar celor întristaţi, bucurie nespusă, primeşte de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Ţării Moldovei. Păzeşte-l pe el neatins în lumea aceasta şi în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin“. Această rugăciune a fost făcută încă din timpul domniei marelui voievod. (Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 589 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4237627

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare