Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Munţii Făgăraşului au mai făcut trei victime
Munţii Făgăraşului au mai făcut trei victime Email
Luni, 16 Aprilie 2018 17:10

 

Trei turişti din Iaşi şi-au pieredut vieţile încercînd să facă Creasta Făgăraşilor deşi erau condiţii grele de iarnă, viscol, ceaţă şi pericol ridicat de avalanşă Accesul este interzis iarna pe crestele Munţilor Făgăraş, spun salamontiştii Intervenţie dificilă pentru recuperarea trupurilor căzute de pe crestele masivului

     Deşi accesul în Masivul Făgăraş şi mai ales pe Creastă este interzis iarna, sînt turişti care sfidează regulile şi avertismentele şi se avîntă pe cărările şi potecile montane de la peste 2000 punîndu-şi vieţile în pericol.

 Trei turişti din Iaşi şi-au pierdut vieţile încercînd să facă Creasta Făgăraşului în condiţii de iarnă grea, cu vînt, zăpadă, ceaţă şi risc mare de avalanşe. Doliu va rămîne mult timp în familia Andrieş de unde au decedat tata şi fiul său, dar şi în familia Fărtăieş de unde capul familiei a fost învins de munte pentru totdeauna. Salvamontiştii de la Victoria au mai completat lista lungă a victimelor din masivul Făgăraş cu încă 3 persoane, de altfel iubitoare de munte.

Avertismente la tot pasul, pe Creastă
 

     ,,Pe toate săgeţile de creastă scrie accesul este interzis iarna. Turiştii sînt avertizaţi şi sfătuiţi să nu se aventureze şi totuşi o fac. Iarna nu au ce căuta pe munte pentru că traseele sînt grele, lungi, abrupre şi există pericol mare de avalanşe. Mai mult, iarna înoţi prin zăpadă, iar dacă este viscol se înaintează foarte greu şi abia stai în picioare. În momentul în care turiştii vor să urmeze un treseu în munţi trebuie să solicite informaţii de la salvamontişti şi să respecte ceea ce se recomandă. În multe cazuri turiştii nu cer informaţii despre trasee şi se aventurează iarna pe traseele de creastă bazîndu-se pe experienţa lor, pe cursuri de alpinism. Nu este normal pentru că din aceste cauze înregistrăm an de an multe victime. Pentru noi, salvamontiştii, cel mai greu este să depistăm traseul pe care l-au parcurs, întrucît turiştii nu ne comunică cît stau şi unde se duc. În cazul în care au nevoie de noi, trebuie să solicităm elicopterul şi apoi începem căutările. În aceste cazuri ne riscăm şi noi viaţa. Nu am înţeles şi nu pot înţelege de ce nu se retrag atunci cînd văd că vremea este rea. Munţii nu se văd cînd este viscol, nu se vede nimic la cîţiva metri, dar unii turişti sînt ambiţioşi, nu renunţă şi aşa îşi pierd viaţa”a spus Radu Bunea, şeful Salvamont Victoria.

Intervenţie dificilă a salvamontiştilor
 

     ,,Cele trei victime din Iaşi care au murit în Munţii Făgăraşului nu au ţinut cont de viscol şi au continuat traseul. Acţiunea a foarte grea şi am participat două echipaje cu 13 salvatori. Elicopterul ne-a lăsat într-o zonă apropiată, apoi am început acţiunea. Victima de 64 de ani se afla pe Muchia Drăguşului, pe partea Vestică, sub Vîrful Cheia Bîndei. De pe potecă a căzut prin alunecare aproximativ 350 de metri şi s-a ales cu traumatisme la cap. Am reuşit să scoatem victima cu un sistem de tracţionare. Aici am participat 9 salvamontişti. Tatăl băiatului, de 62 de ani, se afla deasupra potecii turistice care duce la Piatra Caprei, era fără leziuni, cu două rucsacuri cu hrană. Bănuim că acesta a murit îngheţat, epuizat. Tînărul de 18 ani se afla în partea estică a Muchiei Drăguşului, în Căldarea lui Mogoş. Şi el avea traumatisme la cap. De 21 de ani de cînd activez voluntar şi apoi angajat la Salvamont am văzut zeci de victime care au decedat în Munţii Făgăraşului, majoritatea cazurilor au fost iarna, dar am înregistrat decese şi pe timpul verii cînd au căzut de la înălţime, au alunecat sau au fost trăsniţi” a spus Radu Bunea, şeful Salvamont Victoria.

Filmul tragediei
   

 

 

     Trupurile neînsufleţite ale celor trei turişti din Iaşi au fost recuperate din Munţii Făgăraşului miercuri, 11 aprilie a.c., după mai multe zile de căutare. Salvamontiştii montani au avut o misiune foarte grea, mai ales că exista un grad ridicat la riscul producerii de avalanşe. Un elicopter de la MAI Bucureşti a survolat trei zile masivul Făgăraş pînă cînd au reperat trupurile tusiştilor. La această acţiune au participat salvamontişti din Victoria, Sibiu, Zărneşti, Săcele şi jandarmii montani din zona turistică Sîmbăta. Cel puţin şapte ore a durat această operaţiune, pînă cînd au fost aduse cele trei trupuri la baza Masivului Făgăraş. ,,Operaţiunea a fost foarte dificilă şi a durat mult fiind risc de avalanşă foarte mare. Am reuşit să facem un film al tragediei. Cei trei turişti au ajuns la Breaza în data de 30 martie a.c., şi au parcat maşina în apropierea schitului. În autoturism au înoptat, iar a doua zi au plecat pe un traseu de creastă. Miercuri, 4 aprilie a.c., stareţul de la schit a dat alarma văzînd autoturismul nemişcat de cîteva zile. Autorităţile au luat legătura cu rudele celor trei, însă acestea nu păreau deloc afectate pentru că aceştia au mai plecat pe munte fără să ţină legătura timp de mai multe zile. În masiv nici nu era semnal la telefon pentru a anunţa starea expediţiei lor. În data de 1 aprilie a.c., a fost viccol puternic în masiv, iar vizibilitatea era zero. Marcajele de orientare nu mai erau vizibile, iar turiştii au fost prinşi de furtună şi viscol pe creastă. Tînărul de 18 ani a reuşit să ia legătura cu mama lui în jurul orei 12.30 şi i-a spus că în masiv viscolul este puternic, dar acesta nu s-a plîns, aşa cum explica mama băiatului. Bănuim că au dormit o noapte la refugiul ,,Moşuleaţă”, sub Vîrful Moţu. Apoi au continuat traseul de creastă peste Vîrful Urlea, unde au fost întîmpinaţi de viscol şi ceaţă. Victimele au fost găsite la mare distanţă între ele. Tînărul a fost găsit în Căldarea lui Mogoş. Se pare că rafalele puternice de vînt l-au trîntit pe Valea lui Mogoş. Ceilalţi doi turişti au fost găsiţi la distanţe foarte mari unul de altul. Unul a fost găsit sub Vîrful Cheia Bîndei, iar celălalt la o distanţă de 500 de metri. Cred că ei s-au rătăcit unii de alţii din cauza vizibilităţii. Ultimul găsit a fost tatăl tînărului, care cred că a murit din cauza frigului şi a fost epuizat” a explicat salvamontistul Tomas Bross.

Octavian Andrieş: ,,O să cuceresc Vîrful Moldoveanu”
 

     Octavian Sandu Andrieş avea 18 ani, iar tatăl acestuia, Petru Sandu Andrieş, 62 de ani şi Constantin Fărţăieş de 64 de ani. Ei au fost victimele Munţilor Făgăraş din perioada Paştelui deşi erau cunoscuţi ca nişte împătimiţi ai muntelui. Ei au mai fost în luna decembrie 2017, în Munţii Făgăraşului însă din cauza vremii au renunţat la traseu, dar tînărul a promis că se va întoarce cît mai curînd posibil. Octavian era obişnuit cu muntele pentru că de mic copil împreună cu tatăl lui a urcat pe vîrful Moldoveanu. În data de 3 decembrie 2017, Octavian a scris pe pagine sa de facebook că ar fi preferat ca majoratul să-l facă pe Vîrful Moldoveanu. ,,Deşi am plecat cu gîndul de a urca pe Moldoveanu în locul unei petreceri de majorat, vremea s-a dovedit a fi foarte capricioasă avînd parte de ploaie, lapoviţă, ninsoare şi viscol din belşug. A, să nu uităm de ceaţă, o nebuloasă densă şi întunecată de nu-ţi venea să înaintezi un pas. Oricum, am încercat să răzbim prin toată zăpada şi prin ceaţă, însă a doua zi ne-am oprit la Cabana Turnuri, la aşa zisul zid al morţii, la aproximativ 1.900 metri altitudine, unde am fost forţaţi să punem cortul. De dimineaţă am mai încercat încă o dată să urcăm, însă viscolul ne-a spulberat orice şansă, aşa că ne-am decis să ne întoarcem, neavînd rost să riscăm. Cam aşa ar fi chiar dacă nu am reuşit să-mi ating obiectivul, a fost o tură din care am avut foarte multe de învăţat şi mi-am promis că o să cuceresc Vîrful Moldoveanu pe timp de iarnă cît de curînd posibil” a scris Octavian pe facebook.

O zi la Morga din Făgăraş
 

      În cursul zilei de joi, 12 aprilie a.c., trupurile neînsufleţite ale celor trei turişti decedaţi în Munţii Făgăraşului au fost depuse la Morga din Făgăraş. Medicul legist a efectuat autopsia, iar constatările au fost predate poliţiştilor în vederea întocmirii unor rapoarte ce au stat la baza eliberării certifocatelor de deces. Primăria Lisa a fost cea care a eliberat certificatele de deces în cursul zilei de joi, moartea lor survenind pe raza acestei comune. Familia victmelor a ridicat documentele de la Primăria Lisa ca ulterior să poată prelua trupurile de la Morgă. Cu o maşină de pompe funebre din Iaşi (Dragon), trupurile celor trei au fost transportate la Iaşi, vineri acestea afîndu-şi locul în cimitire. (M.F.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 556 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4237624

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare