Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Dublete literare admise
Dublete literare admise Email
Luni, 02 Aprilie 2018 18:21

     Cuvintele au, de regulă, o singură formă-tip, grafică sau sonoră, prin care îşi validează sensul şi se diferenţiază de ceilalţi termeni ai vocabularului. Avem în vedere limba literară, varianta cea mai îngrijită şi conformă cu normele gramaticale în vigoare, cultivate prin şcoală. Unii termeni pot avea şi variante populare sau arhaice, considerate limitate ori ieşite din uz şi neadecvate stilului ştiinţific. Astfel, putem spune: părău, sară, samă, cîne, chiper, fără a aştepta ca formele respective să mai fie incluse în dicţionarele limbii moderne. În schimb prin dublete literare înţelegem formele duble ale unor cuvinte, fie la singular, fie la plural, admise şi înregistrate lexical în limba literară actuală, aspectul ei oficial. Oricare din forme se consideră corectă.
- Substantive la numărul singular: cearşaf- cearceaf; chermesă- chermeză; conteiner- container; crenvurşt- crenvust (cîrnăcior); ferăstrău- fierăstrău; lăcrimioară- lăcrămioară; lebăr- lebărvurst (preparat din ficat); magaziner- magazioner; molitvă- moliftă; muschetar- muşchetar; percheziţie- perchiziţie; pîntece- pîntec; piuneză- pioneză; pieptene- pieptăn; radar- radar (accent pe primul sau al doilea ,,a”); trafic- trafic (accent, ori pe a, ori pe i).
- Substantive la numărul plural:
 coperte- coperţi; ligheane

- lighene; maratonuri- maratoane; monoloage- monologuri; robinete- robineţi. 

- Adjective şi verbe: ilar- hilar (ceea ce provoacă rîsul); eteroclit- heteroclit (anormal, ciudat, bizat); extravertit- extrovertit (cu atenţia îndreptată în afară); a fricţiona- a frecţiona.
     Sărbătoarea Învierii Domnului poate fi numită atît sub forma Paşti cît şi sub forma Paşte. (Prof. Liviu IOANI)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Guvernantii sînt vinovati dacă nu mai sînt bani de pensii peste 10 ani“

 

     Un studiu recent realizat de americani şi dat publicităţii dezvăluie o situaţie dezastruoasă pentru români: peste 10 ani nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor. Deşi pentru mulţi români cazul pare a fi ipotetic, există persoane care cred că studiul scoate la lumină realitatea cruntă a României de după anul 2030. Pe atunci va exista o disproporţie covîrşitoare între numărul de pensionari şi numărul persoanelor care deţin un loc de muncă şi care cotizează la bugetul de stat. Ritmul în care tinerii pleacă din ţară pentru a munci peste hotare şi scăderea natalităţii sînt principalele cauze care pot creiona o situaţie dezastruoasă peste 10 ani în România. Lipsa unei strategii de viitor pentru România pe care guvernele care s-au perindat la conducerea ţării în ultimele trei decenii, dezvoltarea afacerilor personale ale celor de la ptuerea din România pe spatele bugetului public, dar şi promovarea non-valorilor în funcţii cheie de la nivel naţional, judeţean şi local completează lista cauzelor care,

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 551 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 755
Număr afişări conţinut : 4137583

Informatii utileZiare