Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Colecţia Lapedatu la Muzeul Ţării Făgăraşului
Colecţia Lapedatu la Muzeul Ţării Făgăraşului Email
Luni, 02 Aprilie 2018 18:18

Fraţii gemeni Ioan şi Alexandru Lapedatu, mari oameni de cultură ai veacului trecut Alexandru Lapedatu a murit în închisoarea comunistă de la Sighet

     Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“ a găzduit marţi, 27 martie a.c., la ora 13.00, vernisajul expoziţiei ,,Generaţia Marii Uniri. Fraţii Alexandru şi Ioan Lapedatu“. ,,Este o expoziţie dedicată lui Alexandru şi Ioan Lapedatu, amîndoi născuţi la Săcele. Au fost fraţi gemeni şi s-au născut la data de 14 septembrie 1876. Ioan Lapedatu a predat şi la Colegiul Andrei Şaguna limba română. A fost primul doctor al Universităţii din Bruxelles, celebru publicist, scriitor şi ziarist. Fraţii Lapedatu au rămas orfani de mici, în grija mamei şi a bunicilor. Alexandru a terminat facultatea de istorie iar fratele său ştiinţele economice. De tineri au intrat în mişcarea naţională. Ioan a fost activ la Banca ,,Albina“ şi a fost unul dintre cei mai mari economişti. Alexandru şi-a desfăşurat activitatea la ,,Buletinul Monumentelor istorice“ şi la Academia Română. În anul 1918, Ion a fost credenţionat pentru Marea Adunare Naţională care a avut loc la Alba Iulia din partea localităţii Nocric. A desfăşurat funcţia de şef al Finanţelor la Consiliul Dirigent.

 Alexandru a condus între timp Consiliul foştilor prizonieri din Austro-Ungaria şi a participat la Conferinţa de pace de la Paris. Amîndoi fraţii au făcut parte din Parlamentul României începînd cu anul 1919. Au fost şi profesori la Universitatea din Cluj. Alexandru a ocupat de patru ori funcţia de ministru al Cultelor şi Artelor şi a fost membru al Academiei Române, preşedinte al Senatului în perioada 1931-1937, preşedinte al Academiei Române între 1936-1937. A pierit, ca mulţi alţi intelectuali ai vremii, în temniţa comunistă de la Sighet, pe data de 30 august 1950. Ion Lapedatu a fost ministru al finanţelor, director şi vice-preşedinte al Băncii Naţionale. A avut şi funcţia de guvernator al Băncii României. Consider că acest vernisaj a fost o lucrare de reabilitare a memoriei lor“ a spus profesorul Ioan Opriş din cadrul Universităţii ,,Valahia“ din Tîrgovişte.

Vadul începutului de secol XX vizitat de intelectualii vremii
 

     ,,Este o expoziţie dedicată centenarului Marii Uniri. Tot ceea ce este expus face parte din arhivele familiei Lapedatu, din colecţia ,,Doctor Ioan Opriş“. Expoziţia este deschisă pînă la jumătatea lunii mai. Vizitatorii pot admira tablouri, icoane, fotografii şi cărţi scrise de către cele două personalităţi emblematice ale generaţiei Marii Uniri“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“. ,,Legătura dintre Ioan Lapedatu şi Ţara Făgăraşului a continuat prin prietenia pe care a avut-o cu marele nostru economist Ştefan Boer din Vad. Vreau să menţionez că la Vad au poposit nume importante ale culturii române precum Ion Agârbiceanu, care a fost căsătorit cu nepoata lui Ştefan Boer din Vad. Alături de acesta au mai ajuns la Vad istoricul Alexandru Lapedatu dar şi scriitorii Alexandru Hodoş şi Mihail Sadoveanu. La Vad a mai ajuns, tot prin acest intermediu, şi deputatul Niţă Şerban“ a spus muzeograful Gheorghe Faraon. Expoziţia este găzduită în Turnul Thomory din Cetatea Făgăraşului. (Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Guvernantii sînt vinovati dacă nu mai sînt bani de pensii peste 10 ani“

 

     Un studiu recent realizat de americani şi dat publicităţii dezvăluie o situaţie dezastruoasă pentru români: peste 10 ani nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor. Deşi pentru mulţi români cazul pare a fi ipotetic, există persoane care cred că studiul scoate la lumină realitatea cruntă a României de după anul 2030. Pe atunci va exista o disproporţie covîrşitoare între numărul de pensionari şi numărul persoanelor care deţin un loc de muncă şi care cotizează la bugetul de stat. Ritmul în care tinerii pleacă din ţară pentru a munci peste hotare şi scăderea natalităţii sînt principalele cauze care pot creiona o situaţie dezastruoasă peste 10 ani în România. Lipsa unei strategii de viitor pentru România pe care guvernele care s-au perindat la conducerea ţării în ultimele trei decenii, dezvoltarea afacerilor personale ale celor de la ptuerea din România pe spatele bugetului public, dar şi promovarea non-valorilor în funcţii cheie de la nivel naţional, judeţean şi local completează lista cauzelor care,

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 550 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 755
Număr afişări conţinut : 4137583

Informatii utileZiare