Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Reevaluarea, bat-o vina!
Reevaluarea, bat-o vina! Email
Luni, 02 Aprilie 2018 17:39

 

Aproape 20.000 de lei trebuie să plătească la bugetul Făgăraşului familiile acţionarilor unei firme radiate din 2005
 

     Pentru ceea ce a fost cîndva o societate comercială de succes, astăzi mai sînt doar amintiri dacă ne referim la partea frumoasă, dar şi datorii de plătit referindu-ne la răspunderea faţă de vechea formă juridică. Punem faţă în faţă două societăţi comerciale care au funcţionat în municipiu, Nitramonia SA şi IPEROM SRL.

 Prima a fost falimentată de conducerile perindate după 1990, iar a doua a fost radiată de acţionari în 2005. În cazul Nitramoniei, dările faţă de bugetul local nu au fost plătite niciodată, dar niciun responsabil nu a fost tras la răspundere, nici financiar şi nici în alt mod. În cazul IPEROM SRL radiată, acţionarii sînt obligaţi să plătească taxele şi dările faţă de municipalitate, instituindu-se, în caz contrar, sechestru pe veniturile lor sau ale urmaşilor acestora, soţii sau copii. Se poate spune că Municipalitatea priveşte, după 2004, agenţii economici şi datoriile acestora faţă de bugetul local cu două unităţi de măsură, trecerea cu vederea în cazul unora şi aplicarea drastică a legii în cazul altora. Nitramonia SA are de plătit datorii istorice de multe milioane de euro, iar IPEROM o datorie de 17.000 lei, impozit pe o clădire din 2016 la zi, pentru reevaluarea unui imobil pe care nu a efectuat-o. Lichiatorul Nitramonia nu este deranjat cu sechestru pe active, pe cînd acţionarii IPEROM, unii decedaţi, au sechestru. ,,Dacă pînă acum nu s-a pus sechestru, acum se va institui la toţi datornicii” spune primarul Gheorghe Sucaciu. 


17.000 lei pentru o hală dărăpănată
 

     Povestea SC IPEROM SRL începea în 1992 cînd 9 făgărăşeni s-au asociat pentru a-şi continua activitatea susţinută ani de zile. Activitatea firmei de confecţii metalice se desfăşura într-un imobil de pe strada Vlad Ţepeş nr. 1. Acţionarii, Costel Gheorghiu, Ovidiu Simen, Nicolae Nistor, Gheorghe Maican, Ioan Baştea, Gheorghe Blaj, Vasile Baştea, Gheorghe Bica şi Constantin Răducu, au decis însă să radieze firma în 2005, astfel că aceasta a fost scoasă din RC. Au rămas însă cu imobilul în care se făcea producţia şi pentru care au plătit an de an impozit la bugetul local. Fiind radiată societatea, răspunderea pentru dările la bugetul local a fost preluată de fiecare acţionar în parte, în nume personal. Aşa cum de altfel era normal şi legal. Impozitul anual pentru imobilul de pe strada Vlad Ţepeş nr. 1 era în valoare de 647 lei, ratele trimestriale fiind de 200 lei. ,,Nu era o problemă aceste sume şi noi le plăteam. Ne-am asumat acest lucru şi ne-am achitat. Hala respectivă este acum în paragină, dar n-am neglijat obligaţiile noastre” a spus Gheorghe Blaj, unul dintre acţionari.

Acţionarii: De ce nu am fost anunţaţi?
 

     Problema însă a apărut la începutul acestui an cînd o decizie de impunere primită de acţionari de la primărie stipula plata unor debite în valoare totală de 17.352 lei din care în contul anului 2016 suma de 7.235,64 lei şi 5.126,34 lei pentru anul 2017, iar pentru 2018 suma de 4991 lei. ,,Ne-am şocat cînd am văzut această sumă, mai ales că în fiecare an noi am plătit taxele şi nu ştiam că avem restanţe. Am aflat că este vorba despre o reevaluare pe care trebuia să o facem la imobil. Întrebarea noastră este de ce nu am fost anunţaţi? Aşa cum am primit această decizie de impunere, la momentul respectiv de ce nu ni s-a comunicat că avem această obligaţie, de a reevalua imobilul? Sau cînd am plătit impozitul anual de ce nu ni s-a comunicat? Spun acest lucru pentru a preveni şi pe alţi contribuabili să nu se trezească într-o astfel de situaţie. Noi am fost 9 acţionari, unii au decedat. Acum, primăria se îndreaptă împotriva soţiilor acestora care au pensii foarte mici, sub 1000 lei, sau împotriva copiilor. Ne vom trezi cu sechestru pe case pentru o datorie care nu există. După această evaluare impozitul anual este de doar 80 lei. Făceam evaluarea dacă ştiam. Am depus o solicitare la Primăria Făgăraş în care am expus situaţiile şi aştept un răspuns” a explicat Gheorghe Blaj, fost acţionar. Primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, a spus că noul Cod Fiscal impune reevaluarea imobilelor. ,,Anularea deciziei de impumere se poate face doar prin instaţă” a explicat primarul. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 643 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4209366

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare