Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Salarii majorate şi stimulente financiare pentru medici
Salarii majorate şi stimulente financiare pentru medici Email
Luni, 02 Aprilie 2018 17:17

 

Un medic şcolar încasează un salariu brut maxim de 15.254 lei, iar o spălătoreasă cel mult 3.673 lei Un buget de apropate 400.000 lei pentru plata chiriilor unor medici, a gărzilor de la ATI şi a navetei unor medici

     Un medic primar care îşi desfăşoară activitatea în cabinetele şcolare va fi remunerat de la 1 martie 2018 cu o leafă, în funcţie de grad, de la 12.250 lei la 15.254 lei.

 Dacă în cabinetul şcolar lucrează un medic specialist, acesta va avea un salariu de încadrare de 9.702 lei dacă are gradul zero, iar dacă are gardul maxim 5, acesta va primi 12.081 lei lunar. Sînt salariile de bază aprobate în plenul CL Făgăraş desfăşurat joi, 29 martie a.c. pentru personalul medical din creşe şi cabinete medicale şcolare şi care sînt în ton cu prevederile Legii 153/2017, art. 38, aliniat 3, lit. b. Aceeaşi HCL stipulează salariile de încadrare pentru: asistent principal: 3900 lei (grad zero), şi 4856 lei (grad 5); asistent medical- 3850 lei (grad zero) şi 4794 lei (grad 5). Şi angajaţii de la Creşa Mămăruţa din Făgăraş vor beneficia de majorări salariale. Astfel, de la 1 martie 2018 un asistent medical principal va fi plătit vcu 3900 lei (grad zero) şi 4856 lei (grad 5). O infirmieră va fi plătită lunar cu 3550 (grad zero) şi 4420 lei (grad 5). O spălătoreasă-îngrijitoare din această unitate şcolară va avea un salariu de bază de 2950 lei (grad zero) şi 3673 lei (grad 5).

Două surse de finanţare
 

     În cadrul Direcţiei Publice de Asistenţă Socială a Primăriei Făgăraş funcţionează Biroul de Asistenţă Medicală Şcolară şi Comunitară însemnînd cabinetele şcolare de la CN ,,Radu Negru” şi CN ,,Doamna Stanca”, dar şi grădiniţele de pe raza municipiului. De asemenea, este cuprinsă în această Direcţie şi Creşa ,,Mămăruţa” de pe strada Cerbului. ,,Avem în cadrul acestor unităţi un singur medic generalist, Eva Pascu, care deserveşte ambele colegii. Mai avem doi medici stomatologi, Sorin Moldovan şi Iustin Piso, care îşi desfăşoară activitatea în cabinetul de la CN ,,Radu Negru. Mai avem un asistent medical principal, o infirmieră şi o îngrijitoare la creşă. În cabinetele şcolare de la grădiniţe şi colegii mai sînt 8 asistente medicale. Trebuie spus că de la bugetul local se plătesc salarile pentru angajaţii de la creşă, iar pentru medicii şi asistenţii medicali din cabinetele şcolare salariile sînt suportate de Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică Braşov” a spus Bogdan Taflan, director la DPAS.
 

Un medic la 1500 de elevi
 

     Doar două instituţii de învăţămînt din Municipiul Făgăraş au medic şcolar la cabinetele medicale proprii. Este vorba despre medicul primar Eva Pascu care îşi împarte programul între cele două colegii din urbe. În zilele de luni, miercuri şi vineri dr. Eva Pascu îşi desfăşoară activitatea la Colegiul Naţional ,,Radu Negru” iar în zilele de marţi şi joi la CN ,,Doamna Stanca”. Cabinetele medicale şcolare sînt deschise zilnic de la 8.00 pînă la 14.30. ,,La CN ,,Radu Negru” avem în evidenţă 1.460 de elevi. După fiecare vacanţă facem triajul epidemiologic la toţi elevii şi urmărim bolile infecto-contagioase. La cabinetul şcolar avem fişă medicală pentru fiecare elev. La cabinet acordăm consultaţii elevilor care nu se simt bine şi le administrăm tratamentul necesar”a fost declaraţia medicului şcolar Eva Pascu. În toate unităţile şcolare din municipiu există servicii medicale, dar sînt oferite de asistenţi medicali şi nu de medici.
 

Stimulente pentru medici de aproape 400.000 de lei de la bugetul local
 

     Conducerea Spitalului Municipal Făgăraş a cerut Primăriei Făgăraş şi CL Făgăraş să plătească de la bugetul local stimulente financiare pentru medicii care vor să lucreze în unitatea spitalicească din municipiu. Scopul acestei propuneri este, conform conducerii, de a atrage medici noi la spital şi de a-i păstra. Propunerea viza plata chiriei pentru medicii care vin de la o distanţă de peste 50 km de Făgăraş, iar pentru medicii ATI plata deplasării la locul de muncă şi gărzile efectuate. Pe lista conducerii Spitalului sînt 19 medici, bugetul total necesar pentru stimulentele acordate în anul 2018 fiind de 368.905 lei. Consilierii locali au decis să formeze o comisie care să găsească modalităţile de a aplica acest pachet de stimulente financiare. Comisia este format din 2 consilieri locali, un reprezentant al spitalului şi alţi doi ai Primăriei Făgăraş. Aceste stimulente se referă la: suma de 93.623 lei pentru plata gărzilor ATI (150 lei/gardăX365 zile la care se adaugă cotele plătite la buget); plata chiriilor- 184.680 lei; plata deplasărilor- 50 lei/deplasare X 356 zile, un total de 31.208 lei;
 

Chirie: 900 lei net lunar (1539 lei brut)
Se află pe lista situlentelor privind plata chiriei următorii medici:
 

- Ginecologie: Adela Coltofean, Mircea Ticuşan
- Nefrologie: Gabriela Petrescu
- Ortopedie: Răzvan Coza, Paul Nicolescu, Eugen Ionescu
- TBC: Florin Cămăraşu
- Medicină internă: Laura Lazăr
- Laborator analize: Cristina Negrea
- Pediatrie: Corina Şerban
 

ATI, gărzi şi deplasare
 

     Pentru medicii care lucrează la secţia ATI se acordă stimulente constînd în plata deplasării de 50 lei/deplasare şi garda de 150 lei/gardă.
Coordonatorul secţiei, Nicula Adi va primi suma de 51.276 lei/an brut plus plata fiecărei deplasări şi a fiecărei gărzi efectuate. Următorii medici vor încasa atît banii de deplasare cît şi banii pentru fiecare gardă: Ovidiu Teodorescu, Ana Maria Donose, Raluca Angheloiu, Laura Tatomir, George Galbinean, Alexandra Faur. Medicul Aida Grapă va primi doar banii aferenţi gărzilor, 150 lei/gardă. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 645 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4209366

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare