Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Exproprieri cu cîntec
Exproprieri cu cîntec Email
Luni, 02 Aprilie 2018 17:13

 

Doi proprietari expropriaţi declară că vor da în judecată Primăria Făgăraş

     Exproprierile demarate de Primăria Făgăraş sînt contestate, deocamdată la nivel verbal, de proprietari. Oamenii se declară total nemulţumiţi de sumele pe care Primăria Făgăraş vrea să le plătească pentru proprietăţile lor. ,,Este o bătaie de joc la adresa noastră” spun unii dintre proprietari care se consideră victimele autorităţii publice locale. Ioan Bujor şi Sorin Gonţea, proprietarii pasajului amplasat de o parte şi de alta a DN1, sînt hotărîţi să dea în judecată Primăria Făgăraş.

 Bujor Ioan deţine în centru şase parcele de teren cu construcţii, în suprafaţă totală de 406 mp, supra şi subteran, suma totală pe care Primăria o va plăti acestuia fiind 1.167.408 lei, respectiv 248.385 euro. Gonţea Sorin Florin deţine 68 mp de teren cu construcţii, (şaormeria), despăgubirea fiind de 114.792 lei, respectiv 24.424 euro. Exproprierile au fost cuprinse într-un proiect al Primăriei Făgăraş în valoare de 10 milioane de euro care vrea să schimbe total faţa centrului municipiului. Deocamdată se lucrează la acest proiect în vederea depunerii spre finanţare. Primăria mai are încă două proiecte similare, fiecare de cîte 10 milioane de euro, bani europeni, tot în faza de depunere a cererii de finanţare. ,,Sîntem convinşi că proiectele vor fi aprobate mai ales că sînt singurele ce se depun la Regiunea Centru. Pentru a depune proiectele, Primăria trebuie să fie proprietar pe terenuri, motiv pentru care facem aceste exproprieri. Dacă nu se aprobă, ceea ce este exclus, rămînem cu proprietăţi sau le redăm proprietarilor. Am avut două întrevederi cu proprietarii pentru a le prezenta situaţiile. Nu putem plăti mai mult decît s-a stabilit prin expertize. Proprietarii au la îndemînă căi de atac dacă nu sînt mulţumiţi” a spus primarul municipiului.

Primeşte 25.000 euro în timp ce a ,,vîndut-o” cu 200.000 euro
 

     Gonţea Sorin Florin este unul dintre proprietarii ce urmează să fie expropriaţi de Primăria Făgăraş. Pentru a-şi spune punctul de vedere acesta s-a întîlnit cu reprezentanţii primăriei în data de 27 martie a.c. Numai că la respectiva întrevedere s-a discutat doar ,,stabilirea justei despăgubiri pentru imobilul aflat în centrul municipiului, stabilită prin HCL nr. 71/13 martie 2018” şi nu exproprierea în sine. ,,Nu pot contesta procedura în sine ci doar valoarea despăgubirii” mi-au spus cei din Primăria Făgăraş. Gonţea n-a fost de acord cu preţul aprobat prin HCL 71/2018 şi a justificat acest lucru prin faptul că a cumpărat imobilul cu suma de 40.000 euro. ,,Conform grilelor notariale, valoarea minimă a imobilului este de 139.700 lei. La data de 24 mai 2017 am încheiat o promisiune bilaterală de vînzare-cumpărare cu societatea comercială ,,La Florian Shaorma” SRL pentru preţul de 200.000 euro. Rata lunară pe care o primesc de la această societate este de 1000 euro. Nu este normal să primesc pe imobil o sumă mai mică decît cît am plătit eu pe acesta şi de asemenea mai mică decît este valoarea la care este calculat impozitul pe care-l plătesc la primărie anual. Voi acţiona în instanţă Municipiul Făgăraş întrucît evaluarea făcută de expertul plătit de primărie este ruşinoasă” a spus Sorin Gonţea.
 

Povestea imobilului şi valorile autentificate oficial
 

     Imobilul (CF 336 Făgăraş A+15 reprezentînd Lot II, spaţiu anexă-suprateran) a fost cumpărat de Sorin Gonţea de la Ioan Bujor cu suma de 40.000 de euro în anul 2013, actul de vînzare –cumpărare fiind autentificat de notarul Popa Cristina la 31 ianuarie 2013, act nr. 265. Acelaşi imobil a constituit obiectul unui contract denumit ,,Promisiune bilaterală de vînzare-cumpărare” autentificat de notarul Mariana Gyergyai în mai 2017 prin care Gonţea promite că vinde imobilul către SC ,,La Florian Shaorma” SRL, iar aceasta se angajează să-l cumpere cu 200.000 euro, sumă plătibilă în rate lunare a 1000 euro extinse pînă în anul 2033. Pe de altă parte, conform Deciziei de impunere emisă de Primăria Făgăraş la data de 26.02.2018, Gonţea Sorin are de plătit un impozit anual pentru imobilul de mai sus în valoare de 351 lei calculat la valoarea impozabilă a imobilului stabilită de UAT Făgăraş de 175.300 lei. ,,Dacă nu se aprobă proiectul ce se întîmplă? Puteau să aibă o prevedere în actul de expropriere privindu-ne pe noi, proprietarii. Dacă eu nu o mai vreau înapoi şi cer alte despăgubiri?” a mai spus proprietarul expropriat. Valoarea totală a despăgubirilor pentru cele 13 parcele de teren în suprafaţă totală de 123.852 mp afectate de expropriere se ridică la 2.601.798 lei, respectiv 553.574 euro. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Guvernantii sînt vinovati dacă nu mai sînt bani de pensii peste 10 ani“

 

     Un studiu recent realizat de americani şi dat publicităţii dezvăluie o situaţie dezastruoasă pentru români: peste 10 ani nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor. Deşi pentru mulţi români cazul pare a fi ipotetic, există persoane care cred că studiul scoate la lumină realitatea cruntă a României de după anul 2030. Pe atunci va exista o disproporţie covîrşitoare între numărul de pensionari şi numărul persoanelor care deţin un loc de muncă şi care cotizează la bugetul de stat. Ritmul în care tinerii pleacă din ţară pentru a munci peste hotare şi scăderea natalităţii sînt principalele cauze care pot creiona o situaţie dezastruoasă peste 10 ani în România. Lipsa unei strategii de viitor pentru România pe care guvernele care s-au perindat la conducerea ţării în ultimele trei decenii, dezvoltarea afacerilor personale ale celor de la ptuerea din România pe spatele bugetului public, dar şi promovarea non-valorilor în funcţii cheie de la nivel naţional, judeţean şi local completează lista cauzelor care,

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 526 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 755
Număr afişări conţinut : 4137581

Informatii utileZiare