Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Tradiţii şi obiceiuri de Paşte în Ţara Făgăraşului
Tradiţii şi obiceiuri de Paşte în Ţara Făgăraşului Email
Luni, 02 Aprilie 2018 17:07

 

     Festivalul ,,Tradiţii şi obiceiuri de Paşte în Ţara Făgăraşului“ organizat joi, 29 martie a.c. la Colegiul ,,Aurel Vijoli“ din Făgăraş a ajuns la a VII-a ediţie. S-au întrecut la concursul organizat pe secţiuni elevii din mai multe şcoli din ţară şi din străinătate. La eveniment a participat P.S. Ilarion Făgărăşanul, episcop vicar al Sibiului. Festivalul a început cu o slujbă religioasă oficiată de PS Ilarion Făgărăşanul după care a urmat concursul la care elevii s-au înscris pe secţiuni. Cel mai aşteptat moment a fost cel în care juriul a departajat concurenţii.

 Colegiul făgărăşean a fost, preţ de o zi, locul în care s-au împletit tradiţia portului popular, obiceiurile pascale şi creativitatea. ,,Scoaterea din lada de zestre a tradiţiilor specifice poporului român considerăm că este o altfel de şcoală. În preajma sărbătorilor de Paşte, elevii îşi descoperă talentele, îşi exprimă sentimentele şi cinstesc pe înaintaşii lor. Arta picturii, arta poeziei şi a muzicii, arta cusăturilor şi împletiturilor tradiţionale, arta preparatelor culinare îi ajută pe elevi să-şi dezvolte personalitatea şi spiritul de echipă. Acest concurs oferă copiilor oportunitatea cultivării creativităţii, iniţiativei, emoţiilor, descoperirea propriului talent sau a vocaţiei. Concursul ,,Tradiţii şi obiceiuri de Paşte în Ţara Făgăraşului“ oferă tuturor participanţilor de la şcolile din Ţara Făgăraşului posibilitatea unui schimb de experienţă unic, prin intermediul muzicii şi a poeziei religioase, a picturii pe sticlă şi a vopsirii ouălor specific perioadei pascale, a cusăturilor şi împletiturilor tradiţionale, dar şi a dulciurilor de post, o cale de socializare şi diseminare a tradiţiilor şi meşteşugurilor populare“ a spus Liliana Spiridon, directoarea colegiului. La Festival au participat peste 32 de şcoli din Ţara Făgăraşului, din ţară şi Michigan- S.U.A. Scopul Festivalului este promovarea valorilor estetice şi artistice tradiţionale, sensibilizarea copiilor prin participarea la eveniment, dezvoltarea abilităţilor de lucru manual, muzică şi poezie, educarea simţului artistic, formarea personalităţii prin descoperire, autocunoaştere şi interrelaţionare umană, formarea unei atitudini menite să le pună în valoare originalitatea, creativitatea, imaginaţia şi iniţiativa.

Elevii s-au întrecut în arta culinară
 

     La secţiunea arte culinare s-au evidenţiat în mod deosebit elevii Colegiului ,,Aurel Vijoli“ care au luat premiul I. Au fost urmaţi îndeaproape de elevii CN ,,Radu Negru“ şi cei ai Şcolii Gimnaziale ,,I.C. Drăguşanu“ din Drăguş. Toate instituţiile participante la eveniment s-au bucurat de menţiuni speciale şi diplome. Secţiunea de muzică a fost aşteptată cu nerăbdare. S-au evidenţiat aici elevii de la CN ,,Radu Negru“ care au avut o prestaţie originală, acompaniaţi de harmonică. Participanţii au fost încîntaţi de secţiunile costume populare, icoane pe sticlă, ouă specifice paştelui, cusături şi împletituri tradiţionale unde originalitatea şi creativitatea şi-au spus cuvîntul. Au fost prezentate ţesături lucrate pe gherghef, cusături artizanale, şervete, batiste, semne de carte, brîuri şi ii lucrate manual. Criteriile de evaluare a lucrărilor au fost talentul, originalitatea şi creativitatea. ,,Nu încape pe hîrtie să spunem toate premiile, pentru că au fost sute. Gîndiţi-vă că aici au participat sute de copii şi elevi“ au spus juraţii. ,,În anul acesta, cu binecuvîntarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu Streza, am participat la cea de a şaptea ediţie a Festivalului ,,Tradiţii şi obiceiuri de Paşte în Ţara Făgăraşului“. Pe lîngă colegiile din Ţara Făgăraşului, au participat şi colegii din judeţele Sibiu, Vaslui, Vîlcea şi din SUA. Îi felicit pe cei care au pregătit evenimentul, aflîndu-ne în perioada Sfîntului şi Marelui Post, premergător Învierii Mîntuitorului nostru. Le urăm tuturor să petreacă Sfintele Sărbători în pace şi bucurie. Am bucuria de a fi aici împreună, tot ce aţi realizat este pus înaintea lui Hristos. Mă bucur că v-aţi făcut timp pentru a veni aici“ a spus P.S. Ilarion Făgărăşanul ,,Sînt emoţionată de manifestare. Biserica, şcoala şi comunitatea este stîlpul pe care se bazează viaţa noastră. Rolul dascălilor este să arate copiilor că există o identitate naţională“ a spus Daniela Ţucanu, inspector şcolar. ,,Consider că evenimente de acest gen sînt necesare pentru a educa tinerele generaţii în spiritul păstrării comorii primite de la strămoşii noştri. A le da copiilor aripi este la fel de important pentru a-i învăţa să-şi descopere rădăcinile“ a spus Codrina Anghel, profesoară la Liceul Teologic ,,Constantin Brâncoveanu“ din Făgăraş.

Tot mai multe şcoli de la an la an
 

     La acest festival au fost prezente Parohia Ortodoxă Combinat, Protopopiatele ortodoxe I şi II Făgăraş, Asociaţia ,,Constantin Brâncoveanu“ Bucium, Fundaţia Culturală ,,Negru Vodă“, Asociaţia ,,Ortopraxia“ Făgăraş, Asociaţia ,,Sfînta Maria“ din Cristian, Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“, Colegiul Naţional ,,Radu Negru“ Făgăraş, Liceul Tehnologic ,,Dr. I. Șenchea“ Făgăraş, Liceul Ortodox ,,Sf. Constantin Brâncoveanu“ Făgăraş, Seminarul Teologic Ortodox ,,Sf. Simion Ștefan“ Alba Iulia, Colegiul Naţional ,,I.C. Drăguşanu“ din Victoria, Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat“ Victoria, Colegiul Tehnic ,,Simeon Mehedinţi“ Codlea, Liceul Tehnologic Mîrşa, Liceul Vocaţional ,,H.M.T“ Braşov, Școala gimnazială ,,Avram Iancu“ din Cîmpia Turzii-Cluj, Școala Gimnazială ,,Ion Agârbiceanu“ din Alba Iulia, Școala Gimnazială cu clasele I-VIII ,,I. Ghe. Duca“ Râmnicu Vâlcea, Școala Gimnazială Boişoara din judeţul Vâlcea, Școala Gimnazială Nr. 10 Râmnicu Vâlcea, Școala Gimnazială Nr. 1 Braşov, Școala Gimnazială Nr. 31 Braşov, Școala Gimnazială ,,Ovid Densuşianu“ Făgăraş, Școala Gimnazială ,,Badea Câtţan“ din Cîrţişoara, Școala Gimnazială Sîmbăta de Sus, Școala Gimnazială Cincu, Școala Gimnazială Lisa, Școala Gimnazială ,,I.C. Drăguşanu“ Drăguş, Școala Gimnazială Părău, Școala Gimnazială Șoarş, Școala Gimnazială Șinca Nouă, Școala Gimnazială ,,Ghe Șincai“ din Șinca Veche, Școala Gimnazială Comăna de Jos, Școala Gimnazială Șercaia, Școala Gimnazială Mândra, Institutul de Educaţie Incluzivă din Făgăraş şi Victoria, Casa Maria Făgăraş, Centrul de plasament ,,Floare de Colţ“ Făgăraş şi Școala Parohială ,,Saint George Romain“ Ortodox Catedral, Southfield, Michigan- S.U.A. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească.
(Ștefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 883 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4318380

Horoscop zilnicZiare