Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Scrisoare către făgărăşeni, Email
Luni, 26 Martie 2018 19:06

     Pentru cei care nu mă cunosc, nu mi-au citit cărţile, articolele sau nu mi-au văzut filmele, le spun că am în venele mele sînge făgărăşean, aşa cum îmi trag numele literar din satul strămoşilor mei făgărăşeni şi că, oriunde merg, port rădăcinile cu mine. Nici o clipă nu v-am uitat. Mai ales de cînd mă aflu departe, în America. Pe urmele voastre am mers continuu şi tot ce am trăit am transpus în cuvinte şi imagini. Din cele 97 de cărţi publicate pînă acum, fapt care mă plaseazăpe locul celui mai prolific scriitor român în viaţă, multe sînt despre Ţara Făgăraşului. De asemenea, am editat Monografia satului Grid, de unde îmi trag seva, am scris sute de articole şi am realizat 13 filme despre această ţară fericită, unul mai important decît altul, precum Satul ca o icoană, Miracolul româneasc, Sub fereastra mare, loc de inchinare, Obîrşia lui Eminescu, Fîntîna credinţei şi altele. Sute de făgărăşeni se află în filmele mele. Iarîin America, v-am descoperit în istoria comunităţii româneşti, încă din anii 1900, cînd a fost cel mai mare val de emigraţie făgărăşeană, ardelenească în general, mulţi dintre bunicii şi părinţii noştri stabilindu-se în special la Clevelnad, Detroit şi Chicago, aşa cum am arătat în cartea Mort după America. În serialul Paşii credinţei în Lumea Nouă, realizat pentru TVR, vă găsiţi cu toţii urmele americane. Acolo am arătat ce înseamnă românismul pe aceste îndepărtate meleaguri. Nu uitaţi, eu am numit Ţara Făgăraşului, Ţara originilor, aşa cum se numeşte cartea mea cea mai importantă despre voi şi despre România. O găsiţi la bibliotecă, la Cetate, acolo unde am donat-o împreună cu alte zeci de cărţi. Iar un concept cheie, vizionar, lămureşte totul: Gridophania, cartea mea filosofică, cu bolta religioasă.
     Poate patriotismul meu este exagerat, dar el se reflectă ideal, adică la fel de exagerat, în spectacolul Wicked Clone, produs şi realizat de fetele mele, Mihaela şi Gabriela, în America, pe Broadway. Este primul spectacol din istoria teatrului românesc care atinge o asemenea performanţă.
     Şi iată de ce vă scriu, fiindcă acest spectacol, care se joacă de cinci ori pe săptămînă la Davenport Theatre, cu mare succes, are în seva lui rădăcini făgărăşene, transilvănene în general. Tot ce am realizat eu despre Ţara Făgăraşului, au asimilat cu har divin fetele mele şi le-au arătat americanilor. Este uluitor cum ei percep pentru prima oară istoria României prin valorile sale ardeleneşti. Şi nu numai. Oricum, este întîia dată cînd o lume vampirizată află cum se poate umaniza. Au venit şi mulţi români din America la spectacol. O doamnă terapeut din New Jersey era uimită de unul din costumele în care apar fetele mele. Spunea că e din Sibiu, de unde este ea. Dar costumul e din Grid, comandat de mine, făcut de una din ultimele ţărănci care mai lucrează costume populare, e costum gridănesc, cu şorţ gridănesc, inconfundabil, totul autentic, de o frumuseţe rară. Şi cojocelul, şi leagănul, şi chindiile, şi năframa, şi multe alte obiecte din recuzita spectacolului sînt gridăneşti, făgărăşene.
      Mai mult, mulţi gridani şi făgărăşeni se pot recunoaşte în imaginile spectacolului, care este o simbioză de teatru şi film, de dans, muzică şi plastică, fiind considerat un gen nou de musical, musicalul cinematografic. De aceea, reclama lui se face şi în cinematografe, ca şi în publicaţiile de divertisment de mare tiraj sau mai ales în staţiile de metrou, care transportă zilnic peste 5 milioane de oameni! Multe imagini din filmele mai sus pomenite se află în acest spectacol, care este un omagiu adus României, evocînd ceea ce are ea mai bun şi mai curat. Urmele satului meu se află la tot pasul. Cred că mulţi gridani, aflţti departe de casă, dacă ar vedea acest spectacol, ar plînge de fericire. În el pot vedea, de pildă, bisericile noastre, icoanele, cimitirul, peisajele, vitele, cum ar fi celebrele drigane, apoi ceva unic, biroul unchiului meu, preotul Vasile Modorcea, unul dintre liderii spirituali ai zonei, biroul în care el şi-a scris Monografia şi şi-a trăit o mare parte din viaţa spirituală. În acel birou, eu, copil fiind, îl auzeam cum se roagă sau cum îi spovedeşte pe gridanii aflaţi sub patrafirul său. Acolo el şi-a scris toate predicile cu care i-a magnetizat pe gridani. A fost un reper, un stîlp al românismului adevărat, un salvator al credinţei în momente de restrişte, fiindcă era plămădit din seve istorice şi din prietenia cu mari căturari ai timpului,, precum Dumitru Stăniloae, din Vlădeni, sat vecin cu Gridul, unde unchiul meu mă lua adesea cînd mergea să-şi viziteze prietenul. Am descris nu o dată aceste întîlniri, ca şi pe cele cu Arsenie Boca, pe care l-am văzut cum îi iniţia pe călugări în taina pictării icoanelor pe sticlă la şcoala sa de la Sâmbăta de Sus.
     Multe din tainele Ţării originilor sînt piloni de rezistenţă în opera mea şi mă bucur că fetele mele continuă acest drum şi i-au dat o strălucire neasemuită, aşa cum probabil au visat mulţi făgărăşeni care au luat vaporul sau avionul şi au ajuns pe aceste meleaguri îndepărtate.
     Dar oricît de îndepărtate ar fi, prin spiritul românesc, existent în acest spectacol, ele sînt ca şi cum am fi acasă. Gridul se află şi aici, la New York, în Times Square, vă spun, e o minune, prieteni, această realitate! Cînd două românce în vîrstă, uimite de felul cum fetele mele cîntă şi dansează sincron cu imaginea, timp de 90 de minute, le-au întrebat cum de au ajuns să aibă un spectacol tocmai aici, în Times Square, în buricul artei mondiale, în focusul muzicalului American, cine le-a ajutat?, ele au răspuns: Dumnezeu. Da, Mihaela şi Gabriela l-au avut mereu sponsor pe Dumnezeu şi au ştiut să respecte acest tainic legămînt. Dovada că Dumnezeu este personajul central al spectacolului, iar cîntecul cel mai frumos de pe lume, pe care ele îl cîntă împreună cu întreaga audienţă, este I AM LIKE GOD. Românii care au venit la Davenport Theatre s-au regăsit în acest spectacol, care este românesc pînă în măduva oaselor. Am ţinut ă vă mărturisesc toate aceste gînduri, multe sînt încă nespuse, ca să înţelegeţi că nu v-am uitat, că tot ce au zămislit străbunii noştri constituie un suport de temelie pentru acest zbor înalt.

Cu toată dragostea,
Grid Modorcea
Corespondenţă de la New York

Comments
Comentariu nou Cautare
Grid Chichernea  - Am cu ce, bă!   |27-03-2018 00:58:34
Bai, nea' Modorcea, pe langa faptul ca ai scris o "scrisorică" in care
te dai rotunjor ca fetele tale joaca pe "broduei", mai bine iei si tu
avionul anul asta, le iei si pe fetite si mergi bai neica la Grid ca sa prezinti
minunatul spectacol si acolo. Da, da. Acolo. Aaaa, ba nu. Mai bine nu. Ca tu
mergi si le tai batranilor bilet la intrare. Mi-ar fi rusine. Hai mai ca ne-ai
facut curiosi. Pe noi astia, fagarasenii
Viorica Ciurila  - Mandri si onorati!   |18-06-2018 01:20:50
Suntem mandri sa avem o astfel de personalitate de valoare internationala care
a reusit sa puna
GRIDUL/ Tara Fagarasului pe harta lumii.
Romanii/fagarasenii
din DIASPORA
ne bucuram sa auzim ca suntem reprezentati la acest inalt nivel
artistic!
Mult respect pentru munca depusa!
FELICITARI! GRID MODORCEA!
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 636 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4241021

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare