Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Capabilităţi de apărare”!? Email
Luni, 26 Martie 2018 18:55

     În declaraţiile politice, în diverse ştiri legate de domeniul militar ori referitoare la ramuri ale economiei, abundă o expresie ,,nouă”, ce stîlceşte limba română: ,,capabilităţi de apărare”. Este încă o mostră a limbajului de lemn, un cuvînt intrus, deopotrivă ridicol şi arogant. Termenul ,,capabilitate” nu există în dicţionarele actuale ale limbii române. A fost paraşutat de aiurea, probabil ca să-l înlocuiască pe banalul capacitate (cu pluralul capacităţi) considerat în mintea implantorilor prea puţin sonor pentru ideea de modernitate pe care ar vrea să o impună. Nici nu-l putem considera o creaţie naturală de la adjectivul capabil, un neologism înrădăcinat de cîtăva vreme, căci sensul acestuia trimite numai la caracteristici şi trăsături umane: om apt, potrivit, înzestrat, valoros, în stare de a săvîrşi ceva profesional, social. Capabilităţile de apărare vizează, din contră, înzestrări militare, arme de atac din cele mai sofisticate, pe care le importăm de la producători mondiali, cu costuri pe măsură şi numai astfel trăim lipsiţi de griji în privinţa securităţii naţionale! Dar un raţionament ca acesta n-ar trebui să distrugă şi armonia limbii noastre. Dotările din domeniul forţelor armate române (de ce nu pot avea ca sursă industria proprie?) se pot denumi mai firesc prin termenul capacitate (capacităţi de atac, de apărare).

 Acest cuvînt cunoscut déjà, preluat din franceză şi din latină, se referă tocmai la nişte mărimi fizice cu privire la potenţialul unei maşini, al unui utilaj, al unei instalaţii de a realiza performanţele tehnice, de producţie sau de orice destinaţie, pentru care a fost proiectat. Zona militară nu va trebui privată de asemenea capacităţi, clare şi din punct de vedere lexical şi nu pline de enigme, precum fantomaticul capabilităţi. Perle lingvistice se ivesc din partea multor vorbitori. Cauza poate fi ignoranţa sau neglijenţa, iar vizibilitatea sporeşte proporţional cu accesul lor la microfon. Unele ţin spre exemplu de utilizarea parazitarului şi, ca în exemplele ca şi valori, deşi aici nu există riscul cacofoniei, precum nu există nici în eu ca şi angajat, eu ca şi parlamentar. Dar dacă zicem eu ca consilier, sună urît. Putem aici evita cacofonia: eu în calitate de consilier căci acesta este sensul intenţionat. Şi aparţine numai ideii de comparaţie: maşina prinde viteză ca şi motocicleta. Spun deci corect: acţionez ca primar, pentru că chiar am această funcţie şi nu vorbesc din ipostaza unei imposturi, ca să mă dau ,,ca şi….” (Prof. Liviu IOANI)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunturi!

Compania PUROLITE oferă asigurări că activitatea sa nu poluează!

     Compania brașoveană PUROLITE a demarat în acest an o campanie de comunicare transparentă și de informare a locuitorilor din zona Victoria – Ucea – Făgăraș, privind activitatea sa, respectarea normelor legale referitoare la poluare și eforturile și investițiile privind creșterea calității aerului în zonă.
     Purolite se angajează să informeze populația atât în ceea ce privește sesizările primite de companie sau autorități, cât și în ceea ce privește investițiile și măsurile luate pentru a asigura un mediu curat și sănătos în zonele învecinate. 

În ediţia tipărită

,,Statul încurajează lenea”

 

     Mulţi cetăţeni din Ţara Făgăraşului sînt revoltaţi pe beneficiarii de ajutor social care sînt apţi de muncă, dar preferă să primească bani de la stat fără să facă nimic. Le aduc calificative de ,,puturoşi” ,,leneşi” şi le cer să meargă la muncă pentru a obţine banii din care să trăiască.

Citește mai departe...
 
O mînă întinsă bătrînilor săraci si neputinciosi

 

     Căminul de bătrîni ,,Castanul” este locul unde îşi găsesc adăpost şi persoanele singure, neputincioase şi cu venituri foarte mici. În ultimii doi ani, patru femei trecute de 65 de ani au ajuns la ,,Castanul” în urma solicitării asistenţilor sociali din primării sau a asistenţilor medicali din spitale.

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 621 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 762
Număr afişări conţinut : 4176896

Informatii utileZiare