Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Capabilităţi de apărare”!? Email
Luni, 26 Martie 2018 18:55

     În declaraţiile politice, în diverse ştiri legate de domeniul militar ori referitoare la ramuri ale economiei, abundă o expresie ,,nouă”, ce stîlceşte limba română: ,,capabilităţi de apărare”. Este încă o mostră a limbajului de lemn, un cuvînt intrus, deopotrivă ridicol şi arogant. Termenul ,,capabilitate” nu există în dicţionarele actuale ale limbii române. A fost paraşutat de aiurea, probabil ca să-l înlocuiască pe banalul capacitate (cu pluralul capacităţi) considerat în mintea implantorilor prea puţin sonor pentru ideea de modernitate pe care ar vrea să o impună. Nici nu-l putem considera o creaţie naturală de la adjectivul capabil, un neologism înrădăcinat de cîtăva vreme, căci sensul acestuia trimite numai la caracteristici şi trăsături umane: om apt, potrivit, înzestrat, valoros, în stare de a săvîrşi ceva profesional, social. Capabilităţile de apărare vizează, din contră, înzestrări militare, arme de atac din cele mai sofisticate, pe care le importăm de la producători mondiali, cu costuri pe măsură şi numai astfel trăim lipsiţi de griji în privinţa securităţii naţionale! Dar un raţionament ca acesta n-ar trebui să distrugă şi armonia limbii noastre. Dotările din domeniul forţelor armate române (de ce nu pot avea ca sursă industria proprie?) se pot denumi mai firesc prin termenul capacitate (capacităţi de atac, de apărare).

 Acest cuvînt cunoscut déjà, preluat din franceză şi din latină, se referă tocmai la nişte mărimi fizice cu privire la potenţialul unei maşini, al unui utilaj, al unei instalaţii de a realiza performanţele tehnice, de producţie sau de orice destinaţie, pentru care a fost proiectat. Zona militară nu va trebui privată de asemenea capacităţi, clare şi din punct de vedere lexical şi nu pline de enigme, precum fantomaticul capabilităţi. Perle lingvistice se ivesc din partea multor vorbitori. Cauza poate fi ignoranţa sau neglijenţa, iar vizibilitatea sporeşte proporţional cu accesul lor la microfon. Unele ţin spre exemplu de utilizarea parazitarului şi, ca în exemplele ca şi valori, deşi aici nu există riscul cacofoniei, precum nu există nici în eu ca şi angajat, eu ca şi parlamentar. Dar dacă zicem eu ca consilier, sună urît. Putem aici evita cacofonia: eu în calitate de consilier căci acesta este sensul intenţionat. Şi aparţine numai ideii de comparaţie: maşina prinde viteză ca şi motocicleta. Spun deci corect: acţionez ca primar, pentru că chiar am această funcţie şi nu vorbesc din ipostaza unei imposturi, ca să mă dau ,,ca şi….” (Prof. Liviu IOANI)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 604 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4241009

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare