Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Capabilităţi de apărare”!? Email
Luni, 26 Martie 2018 18:55

     În declaraţiile politice, în diverse ştiri legate de domeniul militar ori referitoare la ramuri ale economiei, abundă o expresie ,,nouă”, ce stîlceşte limba română: ,,capabilităţi de apărare”. Este încă o mostră a limbajului de lemn, un cuvînt intrus, deopotrivă ridicol şi arogant. Termenul ,,capabilitate” nu există în dicţionarele actuale ale limbii române. A fost paraşutat de aiurea, probabil ca să-l înlocuiască pe banalul capacitate (cu pluralul capacităţi) considerat în mintea implantorilor prea puţin sonor pentru ideea de modernitate pe care ar vrea să o impună. Nici nu-l putem considera o creaţie naturală de la adjectivul capabil, un neologism înrădăcinat de cîtăva vreme, căci sensul acestuia trimite numai la caracteristici şi trăsături umane: om apt, potrivit, înzestrat, valoros, în stare de a săvîrşi ceva profesional, social. Capabilităţile de apărare vizează, din contră, înzestrări militare, arme de atac din cele mai sofisticate, pe care le importăm de la producători mondiali, cu costuri pe măsură şi numai astfel trăim lipsiţi de griji în privinţa securităţii naţionale! Dar un raţionament ca acesta n-ar trebui să distrugă şi armonia limbii noastre. Dotările din domeniul forţelor armate române (de ce nu pot avea ca sursă industria proprie?) se pot denumi mai firesc prin termenul capacitate (capacităţi de atac, de apărare).

 Acest cuvînt cunoscut déjà, preluat din franceză şi din latină, se referă tocmai la nişte mărimi fizice cu privire la potenţialul unei maşini, al unui utilaj, al unei instalaţii de a realiza performanţele tehnice, de producţie sau de orice destinaţie, pentru care a fost proiectat. Zona militară nu va trebui privată de asemenea capacităţi, clare şi din punct de vedere lexical şi nu pline de enigme, precum fantomaticul capabilităţi. Perle lingvistice se ivesc din partea multor vorbitori. Cauza poate fi ignoranţa sau neglijenţa, iar vizibilitatea sporeşte proporţional cu accesul lor la microfon. Unele ţin spre exemplu de utilizarea parazitarului şi, ca în exemplele ca şi valori, deşi aici nu există riscul cacofoniei, precum nu există nici în eu ca şi angajat, eu ca şi parlamentar. Dar dacă zicem eu ca consilier, sună urît. Putem aici evita cacofonia: eu în calitate de consilier căci acesta este sensul intenţionat. Şi aparţine numai ideii de comparaţie: maşina prinde viteză ca şi motocicleta. Spun deci corect: acţionez ca primar, pentru că chiar am această funcţie şi nu vorbesc din ipostaza unei imposturi, ca să mă dau ,,ca şi….” (Prof. Liviu IOANI)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1133 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4313089

Horoscop zilnicZiare