Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Becleanul lucrează cu hărţi cadastrale din 1973
Becleanul lucrează cu hărţi cadastrale din 1973 Email
Luni, 12 Februarie 2018 18:24

 

Cadastrarea, cuiul primarilor de comune Două firme de topometrie lucrează la planurile parcelare din extravilanul comunei Beclean Cel mai lent proces se înregistrează la Beclean, pe terenurile din lunca Oltului Doar 21,83% dintre imobile sînt cadastrate la nivel naţional Pînă în 2023, România trebuie să deţină cadastrul general şi în format digital


     Două firme de cadastru lucrează în comuna Beclean pentru a finaliza procedurile necesare punerii în posesie şi eliberării titlurilor de propriertate pentru cetăţeni. Este forba despre măsurători, parcelare şi ţăruşarea suprafeţelor de teren din hotarele satelor. ,,Lucrăm pe două fronturi, pentru întocmirea hărţilor cadastrale pe fiecare sat pe de o parte, iar în paralel pentru cadastrarea generală. Nu este uşor, iar procedurile presupun timp. În unele sate au fost eliberate titluri de proprietate din 2005, iar modificările survenite în timp înseamnă noi măsurători şi alte planuri parcelare” a declarat primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.

La Hurez au fost refăcute planurile parcelare
 

     Un caz special s-a înregistrat în satul Hurez unde împărţirea pămîntului dă de furcă atît oamenilor, dar şi conducerii primăriei. ,,La Hurez erau documentaţiile finalizate în proporţie de 80%, aveam planurile parcelare gata, doar trebuia să punem în posesie şi să eliberăm titlurile de proprietate. Toţi oamenii au căzut de acord asupra parcelelor şi asupra poziţiilor din parcele, doar un sătean a refuzat să accepte locul din planul parcelar, caz în care am anulat şi refăcut toată documentaţia” a explicat Anca Lungociu de la Serviciu de Cadastru din cadrul Primăriei Beclean. Şi în alte localităţi făgărăşene sînt astfel de situaţii, la Sâmbăta de Sus înregistrîndu-se cele mai multe scandaluri. ,,La Hurez s-a lucrat la planurile parcelare din 2013, iar în 2015 au fost finalizate, dar oamenii n-au fost puşi atunci în posesie. Aici, totul a fost dat peste cap şi am luat totul de la capăt în privinţa planurilor parcelare. Acestea au fost refăcute şi, în prezent, se ne aflăm în etapa de a fi semnate de săteni procesele verbale” a spus primarul Claudiu Motrescu.

Drumul de la parcelare pînă la eliberarea titlului de proprietate
 

     Specialistul din Primăria Beclean pe probleme de fond funciar explică modul în care se lucrează în comisia de fond funciar şi ce presupune cadastrarea unei localităţi. ,,În primul rind se fac măsurătorile în teren. Pentru corectitudine se folosesc specialişti în Cadastru. Măsurătorile duc la întocmirea planurilor parcelare care se aduc la cunoştinţa oamenilor prin procese verbale pe care le semnează, luînd astfel la cunoştinţă fiecare de suprafeţele pe care le are. Planurile parcelare se însoţesc de documente justificative, fie ele acte de proprietate, de moşteniri şi actele de identitate (CI, certificate de deces la vechii proprietari, etc). Aceste documente le strîngem noi, cei din primărie. Următoarea etapă este ţăruşarea prin care fiecare persoană îşi cunoaşte poziţionarea parcelei. Procesele verbale aferente acestei etape se semnează de fiecare proprietar. În cazul în care există titluri de proprietate eliberate cu ani în urmă, iar noile măsurători aduc schimbări, în ceea ce priveşte poziţionarea parcelelor, comisia de fond funciar va lua declaraţii de la oameni din care să reiasă că acceptă modificarea. Ultima fază se rezumă la întocmirea proceselor verbale de punere în posesie şi punerea efectivă în posesie. Persoanele vizate vor semna aceste procese verbale cînd vor prezenta şi actele de identitate de unde preluăm CNP-ul necesar inserării pe titlurile de proprietate. Documentaţia astfel obţinută ajunge la OCPI pentru avizare. Titlurile de proprietate se scriu cu respectarea proceselor verbale de punere în posesie semnate de persoane” a explicat topometristul Anca Lungociu de la Primăria Beclean.

Se lucrează la cadastru
 

     Pentru satul Beclean situaţia este rezolvată cam la jumătate. În sensul că au fost întocmite hărţile în proporţie de 50% şi au fost vizate de OCPI. Pentru o parte din localnici au fost eliberate şi titlurile de proprietate. ,,În zona Oltului se întocmesc planurile parcelare mai greu pentru că hărţile cadastrale sînt vechi, din anul 1973, şi nu mai respectă forma actuală a suprafeţelor. Se lucrează la noile hărţi cu ajutorul firmelor de cadastru” explică primarul Motrescu. Sătenii din Luţa se află în posesia titlurilor de proprietate încă din anul 2005, numai că au apărut noi modificări. Prin urmare, la Luţa urmează să se facă hărţi cadastrale noi, după cum explică Anca Lungociu. Şi la Boholţ lucrările de cadastru sînt înaintate, în sensul că, în prezent, sînt solicitate de la săteni documentele de identitate în vederea completării titlurilor de proprietate. ,,Rugăm oamenii să ne pună la dispoziţie documentele pentru a ne uşura munca. Le pot aduce personal la primărie sau atunci cînd comisia ajunge în sat să le prezinte personal” a mai spus primarul comunei. La Calbor este o situaţie asemănătoare cu a satului Luţa, cînd titlurile de proprietate au fost împărţite din 2005. Aici se întocmesc noi planuri parcelare ţinîndu-se, conform Legii 1/2000, de procentul de scăzămînt. ,,Aici se vor pune în posesie oamenii” a explicat primarul Claudiu Motrescu

Comunele făgărăşene se înscriu în programul naţional de cadastrare
 

     Primarii din Ţara Făgăraşului vor să profite şi de Programul naţional de cadastrare gratuită (PNCCF 2015-2023) şi să intabuleze terenurile agricole din extravilan din comunele pe care le conduc. Unii dintre ei au semnat déjà contractele pentru aceste servicii cu Oficiul Judeţean de Cadastru Braşov (OCPI), iar alţii spun că vor semna contractele în perioada următoare. Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor şi clădirilor au început spre finele anului 2015, iar la nivel naţional s-au aplicat în 142 de localităţi, în anul 2016 în alte 200, iar anul trecut tot cam pe atît. Până în anul 2023 trebuie să fie înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară toate imobilele. Unele commune făgărăşene s-au înscris în program încă din toamna anului 2016, altele în anul trecut. Comuna Beclean a început lucrările pentru toate satele comunei din toamna anului 2017. ,,Deşi nu sînt avantaje financiare prea mari, ne-am înscris în acest program pentru cadastrarea generală pentru a scurta birocraţia în domeniu. Se lucrează în prezent la identificarea sectoarelor de teren din extravilanul satelor. Prin acest program se plăteşte 60 lei pentru fiecare imobil (parcela unui proprietar), iar restul se va suporta din buget. Este impropriu spus gratuit pentru că nicio firmă de cadastru nu va face, de exemplu, măsurători pentru 60 de lei la o parcelă de 6 ha. Vom obţine în urma acestui program titlurile de proprietate cu carte funciară şi cu încheierile judecătoreşti de intabulare” a spus primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.

Doar 21,83% dintre imobile sînt cadastrate la nivel naţional
 

 

 

     Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) a fost instituit prin intermediul Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996 şi ulterior a fost aprobat prin HG 294/2015. Lucrările din cadrul acestuia sînt desfăşurate de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi sînt finanţate din veniturile sale proprii, dar şi din bani europeni sau ai autorităţilor locale. Scopul programului este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din ţară, până în anul 2023, în sistemul de cadastru şi carte funciară. Lucrările de cadastrare se fac la nivel de localitate, nu individual .,,În cadrul PNCCF, proprietarul/ posesorul/ deţinătorul imobilului este beneficiarul, dar nu este cel care iniţiază efectuarea cadastrului. O persoană fizică/juridică poate beneficia de înregistrarea gratuită a imobilului/imobilelor pe care le deţine, în cadrul PNCCF, în momentul în care încep lucrările de cadastru sistematic în UAT-ul (unitatea administrativ-teritorială) pe raza căruia se află imobilul/imobilele. Pe măsură ce o UAT e inclusă în PNCCF, au loc acţiuni de informare a locuitorilor. Acestea sunt realizate cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale", explică reprezentanţii Agenţiei. Proprietarii de terenuri au următoarele obligaţii:
- să permită accesul specialiştilor să execute măsurătorile; să prezinte actele juridice referitoare la imobile;
- să identifice limitele imobilelor împreună cu echipele care realizează lucrările de specialitate; u să verifice informaţiile privitoare la imobilele pe care le deţin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale.
     În situaţia în care cetăţenii nu pot sau nu vor să coopereze cu autorităţile, identificarea limitelor imobilelor se face în lipsa acestora. Reprezentanţii ANCPI precizează că, în principal, în funcţie de mărimea unei localităţi, lucrările de înregistrare a imobilelor în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară durează în jur de 12-18 luni. În acelaşi timp, autorităţile se ocupă şi de digitalizarea cărţilor funciare şi a planurilor cadastrale deja existente. Conform datelor ANCPI, în prezent în România doar 21,83% dintre imobile sînt cadastrare. (Lucia BAKI)


 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Făgărăsenii nu vor participa la referendum

 

     Majoritatea făgărăşenilor nu găsesc rostul organizării referendumului din 6-7 octombrie 2018 şi spun că nici nu vor participa. Ei consideră că familia tradiţională este clară şi nu poate fi altfel decît formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Făgărăşenii spun că banii cheltuiţi pentru acest demers ar putea ajuta Sănătatea şi Educaţia care sînt uitate de guvernanţi. Mai pun organizarea referendumului şi pe seama unei manipulări grosolane de care abuzează guvernanţii pentru a-şi ascunde incompetenţa, lăcomia, faptele de corupţie şi modificarea acelor legi care să le ascundă dosarele penale. (continuare doar în ediţia tipărită).

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1374 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Informatii utile

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 778
Număr afişări conţinut : 4310569

FaceBook

Horoscop zilnicZiare